Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 Temmuz 2020 Salı - 13:45

Didim ve Kuşadası'nda 2 ölü deniz kaplumbağası bulundu

AYDIN'ın Didim ve Kuşadası ilçelerinin sahillerinde birer ölü deniz kaplumbağası bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği'nce (EKODOSD) yapılan ilk incelemede deniz kaplumbağalarının ağa takılıp nefessiz kalarak ya da poşet yutarak telef oldukları sanılıyor.

Didim ve Kuşadası nda 2 ölü deniz kaplumbağası bulundu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Didim Taşburun Limanı'nda literatürdeki adı 'Chelonia Mydas' olan bir yeşil deniz kaplumbağası, Kuşadası Aykuştur Plajı'nda da 'caretta caretta' türü bir iribaş deniz kaplumbağası, sahilde yürüyüş yapanlar tarafından ölü olarak bulundu. İhbar üzerine EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, beraberindeki üyelerle sahile gelerek inceleme yaptı. İncelemede her iki deniz kaplumbağasında da yara ve kesi izine rastlanmadı. Ağa takılıp nefessiz kalarak ya da poşet yutarak telef oldukları sanılan iki deniz kaplumbağasının ölçümleri yapılıp, doku örnekleri alındı. Alınan doku örnekleri DNA çalışmaları yapılması için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne, kaplumbağalar ise mikro plastik araştırmaları için Muğla'nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'ndeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderildi.

'İNSAN KAYNAKLI NEDENLERLE YAŞAMLARINI YİTİRMİŞLER'

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, her iki deniz kaplumbağasının da insan kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirdiğini belirterek, "Caretta caretta türü kaplumbağanın ön sol yüzgecinin geçmiş tarihlerde yarısının koptuğunu, karapaksın kuyruk kısmının parçalandığını ve iyileştiğini tespit ettik. Kaplumbağa her şeye rağmen yaşamını bugüne kadar sürdürebilmiş, ancak sonu ne yazık ki yine insan kaynaklı bir ölüm olmuş. Dünya denizlerinde 100 milyon yıldan fazla bir süredir dolaşan deniz kaplumbağalarının yedi türünden ikisi; iribaş deniz kaplumbağaları ve yeşil deniz kaplumbağalarıdır. Bu iki türün genellikle yetişkin olanlarının Kuşadası Körfezi'ni beslenme alanı olarak kullandıklarını yaptığımız izleme çalışmalarıyla biliyoruz. Kuşadası Körfezi hem deniz çayırları açısından hem de deniz canlıları açısından her iki türe beslenme olanağı sunmaktadır" dedi.

'DENİZ KAPLUMBAĞALARI İÇİN BÖLGELERİMİZDE FARKINDALIK OLUŞTU'

Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği olarak yaptıkları farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarıyla kıyı bölgelerinde önemli duyarlılık oluştuğunu belirten Bahattin Sürücü, "Vatandaşların kaplumbağanın canlısını çok sevdikleri gibi, ölüsüne de büyük saygı duyduklarını görmekteyiz. Sadece bugün kaplumbağalar için, Kuşadası Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Denizcilik Dairesi Başkanlığı'ndan ve 14 vatandaştan ihbar aldık. Ölen deniz kaplumbağasının başında bekleyen birçok vatandaşın 'Acaba yaşar mı?' diye içlerinde hala bir umut taşıdıklarını ve bu nadir deniz canlılarına olan duyarlılıklarını görmekteyiz. Plajdaki vatandaşlara deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgiler verdik. Kaplumbağaların nerede yuvalama yaptıklarını, yavruların nasıl çıktıklarını, nerelerde nelerle beslendiklerini, onları yaralayan ya da ölümlerine neden olan tehditleri anlattık. Farkında olmadan denize atılan bir plastik torbanın, caretta caretta türü bir kaplumbağanın hayatına mal olabileceğini, kıyısal alanlarda bu tür atıkların atılmaması ve görüldüğünde toplanmasının çok önemli olduğunu belirttik. Kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde nesillerini sürdürebilmesi, insanların çevre bilinci ve duyarlılıklarına bağlı olduğunu, son yıllarda çevresel nedenler ve insan faaliyetleri nedeniyle birçok ölümler yaşandığını söyledik" diye konuştu.

 AYDIN'IN DIDIM VE KUSADASI ILCESI SAHILINDE  BIRER OLU DENIZ KAPLUMBAGASI BULUNDU. EKOSISTEMI KORUMA VE DOGA SEVERLER DERNEGI'NIN (EKODOSD) YAPTIGI ILK INCELEMEDE DENIZ KAPLUMBAGALARININ AGA TAKILIP NEFESSIZ KALARAK YA DA POSET YUTURAK TELEF OLDUKLARI SANILIYOR. (FOTO: KUSADASI / DHA)

AYDIN'IN DIDIM VE KUSADASI ILCESI SAHILINDE  BIRER OLU DENIZ KAPLUMBAGASI BULUNDU. EKOSISTEMI KORUMA VE DOGA SEVERLER DERNEGI'NIN (EKODOSD) YAPTIGI ILK INCELEMEDE DENIZ KAPLUMBAGALARININ AGA TAKILIP NEFESSIZ KALARAK YA DA POSET YUTURAK TELEF OLDUKLARI SANILIYOR.EKODOSD BASKANI BAHATTIN SURUCU (SAGDAN IKINCI) (FOTO: KUSADASI / DHA)

 AYDIN'IN DIDIM VE KUSADASI ILCESI SAHILINDE  BIRER OLU DENIZ KAPLUMBAGASI BULUNDU. EKOSISTEMI KORUMA VE DOGA SEVERLER DERNEGI'NIN (EKODOSD) YAPTIGI ILK INCELEMEDE DENIZ KAPLUMBAGALARININ AGA TAKILIP NEFESSIZ KALARAK YA DA POSET YUTURAK TELEF OLDUKLARI SANILIYOR. (FOTO: KUSADASI / DHA)

AYDIN'IN DIDIM VE KUSADASI ILCESI SAHILINDE  BIRER OLU DENIZ KAPLUMBAGASI BULUNDU. EKOSISTEMI KORUMA VE DOGA SEVERLER DERNEGI'NIN (EKODOSD) YAPTIGI ILK INCELEMEDE DENIZ KAPLUMBAGALARININ AGA TAKILIP NEFESSIZ KALARAK YA DA POSET YUTURAK TELEF OLDUKLARI SANILIYOR.EKODOSD BASKANI BAHATTIN SURUCU (ORTADA)  (FOTO: KUSADASI / DHA)

Bahattin ALBAYRAK/DİDİM (Aydın), (DHA)

Etiketler:
 
Erol evinin önünde ölü bulundu, 4 şüpheli gözaltına alındı
 
Bakan Koca'dan 'koronavirüsle mücadele' mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erol evinin önünde ölü bulundu, 4 şüpheli gözaltına alındı
KAYSERİ'nin Kocasinan ilçesinde Erol S.'nin (20), evinin önündeki bahçede ...
Ahşap evde çıkan yangın, diğer evlere sıçradı
ARTVİN'in Yusufeli ilçesine bağlı Dokumacılar köyünde, müstakil olan ahşap ...
Suriyeli Zeliha'nın ölümü: Polise 3 yıl 4 ay hapis
BAĞCILAR'da 4 yıl önce iki kişiyle kavga ettiği sırada beylik tabancasından ...
 
Bahçede otururken maganda kurşunuyla yaralandı
BURSA'nın Orhangazi ilçesinde 4 kadın yakını ile bahçede otururken koluna ...
Yabancı uyruklu emlakçıdan vatandaşlık oyunu
TÜRK vatandaşı olmak isteyen yabancılar için Türkiye'de en düşük 250 bin ...
Sağlıkçı anneden, küçük kızının icra yoluyla alınmasına tepki
EDİRNE'nin Keşan ilçesinde hemşire Saniye Güçel (40), eski eşi göz doktoru ...
 
Lokantadan 20 bin lira çalan hırsız kamerada
ATAŞEHİR'deki bir lokantaya gece saatlerinde giren hırsız kasadaki 20 ...
Bayrak asmak isteyen genç, elektrik akımına kapılarak öldü
TEKİRDAĞ'ın Marmara Ereğlisi ilçesinde, evine Türk bayrağı asmak isteyen ...
İntihar notu bırakıp evden ayrılan kız çocuğu, bulundu
BURSA'nın İnegöl ilçesinde dün sabah saatlerinde intihar notu bırakarak ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva