GazipaÅŸa'da toplam 30 bin dekar alanda örtü altı sebze ve meyve yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılırken, bunun 5 bin dekarını dikenli salatalık oluÅŸturuyor. İlçede kasım ayında baÅŸlayıp ocak ayının ortalarında biten sezonda ortalama 100 bin ton dikenli salatalık üretilerek, ihraç ediliyor. Geçen yıl sezon boyunca üreticiden 2 lira ile 4 lira arasında alınarak ihracatı yapılan dikenli salatalığın fiyatı bu sezon 2 liradan baÅŸlayıp, 1 lira 30 kuruÅŸa kadar geriledi. Girdi maliyetleri artmasına raÄŸmen fiyatlardaki düÅŸüÅŸ hem üreticiyi hem de ihracatçıyı sıkıntıya soktu.
'SATILMAYACAK BİR DURUMA GELDİ'
Ziraat Odası BaÅŸkanı Yusuf Çelik, "İlk ürünler 1 liradan alıcı buldu, 2 liraya kadar yükseldi. Çiftçilerimiz kısa da olsa umuda kapıldı ama ÅŸu anda satılmayacak bir duruma geldi. Bunun sebepleri TIR'ların geç ulaşımından kaynaklanıyor. Hükümetimizden bu problemlerin önlemini alıp çiftçinin yüzünü güldürmesini bekliyoruz. Çiftçilerimiz zor durumda, girdi maliyetleri ikiye katladı. 3 liraya, 4 liraya gitmesi gereken dikenli salatalık ÅŸu anda 1 liraya gitmiyor" dedi.
'DESTEK BEKLİYORUZ'
Çiftçilerin zarara uÄŸradığını vurgulayan BaÅŸkan Yusuf Çelik, "Gübre alındı parası duruyor, kredi çekildi parası duruyor, çocuÄŸu okuyacak parası duruyor. Ödeyecek hiçbir durumu kalmamış, devletimizden, hükümetimizden destek bekliyoruz. Bunun çaresinin bulunması için yazıp, çiziyoruz, gönderiyoruz bir cevap gelmiyor. DoÄŸal afet oluyor ondan da bir ÅŸey gelmiyor. GazipaÅŸa'da biz 12 ay çalışıp, devletimize, milletimize, dış devletlere ihracat yaparak bütün milleti geçindirmek için çalışıp, çabalıyoruz. Salatalıkların tohum parasını alamadan sökenler var" diye konuÅŸtu.
'İHRACATÇI ÜRÜN ALMAK İSTEMİYOR'
İhracat firması sahibi Ahmet YeÅŸilkılınç da "Bu yıl dikenli fiyatları beklentilerimizin altında gidiyor. Geçen yıl dolar 3 lira 10 kuruÅŸtu, dikenli salatalık 2 lira 40 kuruÅŸtan satılıyordu. Bu yıl dolar 5 lira 10 kuruÅŸken, dikenli 1 lira 30 kuruÅŸa satılıyor. Dikenli salatalığın yüzde 80'ini Rusya'ya ihraç ediyoruz. Limanlarda büyük sorun var. 5 bin dolara giden TIR'lar 8 bin dolara gidiyor. Åžu anda nakliyeyle ilgili sorunlar var. Yeterli kaliteye ulaÅŸtık ama 4 günde Rusya'ya ulaÅŸması gereken ürünler 20 günde gidiyor. Bu yüzden ürün almak istemiyoruz. GönderdiÄŸimiz mallar kuru bakliyat deÄŸil. Rusya limanına indiÄŸi zaman 1 gün veya en geç 2 gün içinde çıkması lazım ama gönderdiÄŸimiz ürünler 20- 25 günü buluyor" dedi.
'ÜRÜNLER İSTEDİĞİMİZ FİYATTA DEĞİL'
Masraflar iki katına çıkmasına raÄŸmen ürünlerin istenilen fiyatta olmadığını vurgulayan Ahmet YeÅŸilkılınç, "Yetkililerin bu iÅŸe bir an önce el atması gerekiyor. Türkiye'deki yetiÅŸen ürünlerin nakliye sorunlarının giderilmesini istiyoruz. Özellikle limanlardaki sorunların giderilmesini istiyoruz. Maliyetin yüksek olması çiftçiye fiyat düÅŸüÅŸüyle yansıyor. Sezonun bitmesine bir ay kaldı, bu ürünler bu fiyatlara satılırsa bütün sektör zarar eder, sıkıntı yaÅŸanır, ihracat sekteye uÄŸrar" diye konuÅŸtu.


Yücel BULUT/GAZİPAÅžA (Antalya), (DHA)