TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
27 Aralık 2021 Pazartesi - 12:11

Diskotekteki köpek balığı için nakil kararı

ANTALYA'nın Alanya ilçesindeki bir gece kulübünde akvaryum içinde tutulan köpek balığının yüksek sesli müziğe, yanıp sönen ışıklar ve eğlenen konukların gürültüsü gibi nedenlerle işkenceye maruz kaldığı yönündeki iddialar üzerine denetim yapıldı.

Diskotekteki köpek balığı için nakil kararı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın turistik ilçelerinden Alanya'da bir gece kulübündeki 3-4 metreküplük akvaryum içerisinde tutulan köpek balığını geçen eylül ayında fotoğraflayan Alman turist, Almanya'nın en büyük hayvan hakları organizasyonu olan PETA Almanya'ya (PETA Deutschland e.V.) durumu bildirdi. PETA Almanya, işletme sorumlularına bir mektup göndererek, hayvanı özgür bırakmalarını istedi.

DİSKOTEKTE DENETİM YAPILDI

Mektubuna yanıt alamayan PETA Almanya yetkilileri ve Türkiye'den Yunus Özgürlük Platformu'nca, Demirören Haber Ajansı (DHA) aracılığıyla konu gündeme getirildi. Köpek balığının yoğun ses, ışık ve gürültü gibi sebeplerle işkenceye maruz kaldığı iddialarının gündeme gelmesiyle 26 Aralık Pazar günü yetkili kamu kurumlarının uzman ekiplerince denetim yapıldı. Denetime Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Alanya Orman İşletme Şefliği'nden uzmanlar katıldı.

SİYAH UÇLU KÖPEK BALIĞI

Denetim sonrasında yapılan açıklamada, söz konusu işletmede yapılan denetimde, 3-4 metreküplük bir akvaryum içerisinde, 60-70 cm boyunda, 6-7 kg ağırlığında köpek balığı görüldüğü, köpek balığının Karadeniz hariç tüm denizlerde görülebilen bir tür olan Carcharhinus limbatus (Siyah uçlu köpek balığı) olduğunun tespit edildiği belirtildi.

YEDİEMİN İŞLETME SAHİBİ 

Köpek balığının, bulunduğu ortam gereği, yüksek ses ve ışığa bağlı fiziksel ve psikolojik eziyet görmesi nedeniyle, işletme sahibi hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14/a maddesinin ihlal edildiği kanaatiyle işlem yapılmasına karar verildiği ve hayvanın, yediemin olarak işletme sahibine bırakıldığı açıklandı. İşletmeye bu kapsamda 1500 TL idari para cezası uygulandı. İşletme yetkilileri ise Singapur'dan 9 yıl önce getirilen siyah uçlu köpek balığının, doğal yaşamına daha uygun bir yere nakli için çalışma başlattı.

UYGULANAN YASAL İŞLEM

'Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek' davranışlarını içeren yasaya göre, köpek balığı artık diskotekte tutulamayacak. Karar üzerine, köpek balığı diskotek ortamında olmamak kaydıyla, ses, ışık ve gürültü gibi etkenlere maruz kalmayacağı, doğal yaşamına uygun bir ortama nakledilene kadar şu an kapalı olan işletmede kalmaya devam edecek. Ancak en kısa sürede işletme yetkililerinin ya daha uygun bir yer ayarlaması ya da bakımını üstlenebilecek başka bir yere nakledilmesi gerektiği ifade edildi.

'İNANILMAZ STRESE MARUZ KALIYOR'

Köpek balığıyla ilgili mektupta, Deniz biyoloğu ve PETA Almanya Derneği'nin balık ve deniz hayvanları uzman danışmanı Dr. Tanja Breining, şunları dile getirmişti:

“Gece kulübünüzdeki akvaryumda tutulan köpek balığı için daha güzel, türüne daha uygun bir yuva bulmanızı ve gerçek hayvanlar bulundurmaya son vermenizi ya da Sanal Gerçeklik Akvaryumu'na geçmenizi, içtenlikle ve empati kurabileceğinizi düşünerek rica ediyorum. Köpek balıklarının en önemli duyu organı işitme organıdır. Köpek balıkları uzun mesafelerden insanın algılayamadığı ses dalgalarını duyabilirler. Bu nedenle gece kulübündeki yüksek bas sesler, oldukça hassas bir balık olan köpek balıklarında ölümcül sonuçlara yol açabilir. Denizlerin kralını hiçbir uyarının olmadığı ufak bir havuza veya fanusa hapsetmek, daimi olarak flaşlara, yüksek sesli müziğe ve derin bas etkisine maruz bırakmak hiç şüphesiz hayvana işkencedir. Lütfen bu hayvanlara yapılan işkenceyi desteklemeyin. Daha fazla vakit kaybetmeden deniz canlılarını korumamıza yardım edin ve kulübünüzdeki köpek balığı için yüzebileceği daha fazla alanın olduğu, başka deniz hayvanlarıyla birlikte yaşayabileceği daha iyi bir yuva bulun. Bu konuda size destek vermekten mutlu oluruz."

ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDEKI BIR GECE KULUBUNDE AKVARYUM ICINDE TUTULAN KOPEK BALIGININ, YUKSEK SESLI MUZIGE, YANIP SONEN ISIKLAR VE EGLENEN KONUKLARIN GURULTUSU GIBI NEDENLERLE ISKENCEYE MARUZ KALDIGI YONUNDEKI IDDIALAR UZERINE DENETIM YAPILDI. ISLETMEYE PARA CEZASI UYGULANIRKEN, KOPEK BALIGININ DISKOTEKTEN NAKLIYESI VE YASAMINA UYGUN BASKA BIR YERDE BAKIMININ SAGLAMASI YONUNDE KARAR VERILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ALANYA ILCESINDEKI BIR GECE KULUBUNDE AKVARYUM ICINDE TUTULAN KOPEK BALIGININ, YUKSEK SESLI MUZIGE, YANIP SONEN ISIKLAR VE EGLENEN KONUKLARIN GURULTUSU GIBI NEDENLERLE ISKENCEYE MARUZ KALDIGI YONUNDEKI IDDIALAR UZERINE DENETIM YAPILDI. ISLETMEYE PARA CEZASI UYGULANIRKEN, KOPEK BALIGININ DISKOTEKTEN NAKLIYESI VE YASAMINA UYGUN BASKA BIR YERDE BAKIMININ SAGLAMASI YONUNDE KARAR VERILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Pınar'ın ölümünde 'kolonya' şüphesi
 
Eski sevgilisinin yüzünü ustura ile kesen şüpheli, tutuklandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dıskotekte köpek balığının işi ne.? akla zıyan 27 Aralık 2021 Pazartesi 16:48

Zalımın zulmu sınır tanımıyor. Nedir bu hayvanların ınsandan cektıklerı

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FAO üyesi ülkelerden ormancılar Manavgat'ta yanan ormanları inceledi
BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi ...
MASİAD'da Tatar güven tazeledi
MANAVGAT Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (MASİAD) genel kurulunda ...
Korkuteli'de kantin ve yemekhaneler denetlendi
KORKUTELİ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan denetim komisyonu ...
 
GÜN'ÜN KARİKATÜRLERİ... Otomobilde stokçuluk...
Bahadır Yıldırım çizdi
Kaş'ta turistlerin ATV turu keyfi
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde, kış mevsiminde gelen yabancı turistlere, düzenlenen ...
Minyatür Türkiye Parkı'nın tüylü sakinleri
ANTALYA'da 10 bin metrekare alan üzerinde oluşturulan 'Minyatür Türkiye ...
 
Türkiye'nin uydu vericili ilk saz kedisi 'Latmus'
BÜYÜK Menderes Havzası'nda 'Latmus' adı verilen saz kedisi, Türkiye'de ...
Valizden uyuşturucu çıktı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde otogarda valizinde yapılan aramada 1 kilo ...
Yaralı atmaca tedaviye alındı
KORKUTELİ Aşağıpazar Mahallesi üçgen park civarında oturan bir vatandaşın ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva