Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
14 Nisan 2020 Salı - 12:40

Diyanet'ten oruç açıklaması

DİYANET İşleri Başkanlığı (DİB) Din İşleri Yüksek Kurulu,Covid-19 teşhisi konulmuş olup doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülenler,oruç tuttuğu takdirde hastalığı daha ağır geçireceği doktorlarca belirtilenlerin daha sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmayabileceklerini bildirdi.

Diyanet ten oruç açıklaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

DİB Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan ayı ve oruç ibadetiyle ilgili vatandaşlardan gelen sorular üzerine, kimlerin oruç tutup kimlerin tutamayacağına dair açıklama yapılmasına gerek duyulduğu ifade edildi. Ramazan ayında sağlıklı olan her müminin oruç tutmasının farz kılındığını hatırlatan Kurul, "Bu ibadetin topyekûn ertelenmesi mümkün değildir. Alan uzmanlarından alınan bilgilere göre sağlıklı bireylerin oruç tutmaları, hastalığın yayılması bakımından özel bir risk oluşturmamaktadır. Ayrıca oruç tutmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dair kanıta dayalı tıbbi bir tespit bulunmazken aksine oruç tutmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiğine ilişkin bilimsel yayınlar mevcuttur" denildi.

KİMLER ORUÇ TUTMAYABİLİR?

İslam dininin, emir ve yasakların ifasında kişileri güçleri nispetinde sorumlu tuttuğuna, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler koyduğuna dikkat çekilirken, bu genel ilke uyarınca farz olan Ramazan orucunun, belli şartlara bağlı olarak kazaya bırakma konusunda bazı ruhsatlar tanındığı vurgulandı. Kur’an-ı Kerim’de Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesine izin verildiğine işaret edilerek, "Covid-19 teşhisi konulmuş olup doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülenler, oruç tuttuğu takdirde hastalığı daha ağır geçireceği doktorlarca belirtilenler, oruç tutamayacak derecede yaşlı olanlar, oruç tutmaya engel kronik hastalığı bulunanlar, oruç tutmaları hâlinde hem sağlıklarının bozulmasından hem de sağlık hizmetlerinin aksamasından endişe eden sağlık çalışanları, hamile veya emziren kadınlar, ağır ve meşakkatli işlerde çalışıp sağlıklarının bozulacağından endişe edenler, mazeretleri devam ettiği sürece daha sonra kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler" ifadeleri kullanıldı. 

'AKRABA, KOMŞU, DOSTLARLA İFTAR YOK'

Sağlık durumları hiçbir şekilde kaza oruçlarını tutmaya el vermeyenlerin tutamadıkları her bir gün için fakirlere bir oruç fidyesi ödemeleri gerektiği kaydedilerek, "Dini vecibelerin yerine getirilmesinde müminlerin, ihlas ve samimiyetle Allah’a kulluk bilincini kaybetmeden doktorlarla istişare ederek bu kararı vermeleri ve keyfi değerlendirmelerden kaçınmaları gerekir. Salgın devam ettiği müddetçe sosyal izolasyon kuralı çerçevesinde başkalarıyla temastan kaçınmalı, bu doğrultuda akraba, komşu ve dostlarla beraber iftar yemekleri düzenlemekten kesinlikle uzak durulmalıdır" denildi.

Halkın, toplum sağlığını korumakla görevli yetkililerin koyduğu kurallara uymaları, kendilerinin ve başkalarının hayatını tehlikeye atabilecek tutum ve davranışlardan uzak durmaları medeni bir sorumluluk olduğu gibi dini bir vecibe olduğunun da altı çizilirken, "Yaşadığımız bu zor süreçte ortaya çıkabilecek yeni sıkıntıları da göz önünde bulundurarak ihtiyaç sahibi kardeşlerimize bağışlarımızı ulaştırmak ve yardımlaşmak, infak ayı olan Ramazan’ı hakkıyla idrak etmeye ve paylaşma bilincimizi canlı tutmaya hizmet edecektir" denildi.

TERAVİH NAMAZLARI EVDE

Kurul kararında teravih namazları ile ilgili de "Camilerden uzak kalmamızın hüznünü yaşadığımız şu günlerde, teravih namazlarımızı, mukabelelerimizi evimizde ifa etmek, dualarımızı ve istiğfarlarımızı hep birlikte hanemizden Rabbimize yöneltmek, Ramazan ayının maneviyatından azami derecede istifade etmeye vesile olacaktır. İdrak edeceğimiz Ramazan ayının, bu salgın hastalıktan bir an önce kurtuluşumuza vesile olmasını;  milletimize, ümmet-i Muhammed’e ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederiz" ifadelerine yer verildi.

Aslıhan ALTAY KARATAŞ/ANKARA, (DHA)

 
Mağarada mahsur kalan köpek ve 9 yavru kurtarıldı
 
Yerleşik Alman'dan ihtiyaç sahiplerine 500'er lira
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 15 Nisan 2020 Çarşamba 00:23

Millet can derdine düştü,herkesin düşündüğü nasıl hayatta kalabilirim,o nedenle artık yaşam herhalde hiç bir zaman eskisi gibi olmayacak.Görünen o ki 'Dünya' başka bir devreye geçecek.Her şey sorgulanacak,bu kadar nüfus, bu kadar tüketim, gelinen nokta felaket.İbadetlerde değişecek,insanlar evlerinde kapalı haldeler,bu şekilde inancını yaşayacaklar.Bu virüsü yenseler bile başkaları çıkacak,her yerin talan olduğu,teknolojik alet edavatların hayatımıza girdiği bir ortamda vücutlar ne yapsın,sonunda iflas ettiler,tarımda bu kadar yoğun ilaç kullanılırsa zehir olarak döneceği kesindi.Buyrun cenaze namazına desek onada gelemiyorlar.Velhasıl başta toprak olmak üzere suyu havayı kirlettiler.İnsanlığın sonu felaket,savaşmaya gerek kalmadı,silahlara milyar dolarları yatırmanın anlamı yok,olan yıllarca milletlere silah satıp onları karşılıklı kırdıran sanayilere olacak.Alçak sürüleri fena tosladılar,bakın Dünya'ya çatışmalar durdu.Virüs zengin fakir demedi,kimi yakaladıysa yatırdı.O yönden de bakınca büyüksün 'VİRÜS' diyesi geliyor insanın.Görünmezsin ama herkesi tırsıtırsın.Korkutacağın kadar korkutdun,gel artık vazgeç.Dostça yaşayalım.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mağarada mahsur kalan köpek ve 9 yavru kurtarıldı
SİNOP sahilinde, deniz suyunun yükselmesiyle mağarada mahsur kalan köpek ...
Eczacı, koronavirüsten hayatını kaybetti
EDİRNE'de, eczane işletmecisi Süreyya Zıpkınkurt (69), koronavirüs tedavisi ...
Amik Ovası’nda pamuk ekimi başladı
HATAY'ın Amik Ovası’nda 'beyaz altın' pamuk ekimine başlandı. Hatay’ın ...
 
Hayırsever, mahallenin tüm bakkal borcunu ödedi
KAYSERİ'de bir hayırsever, mahalledeki bakkalın veresiye defterinde kayıtlı ...
İstanbul Boğazı'nda yunusların dansı
İSTANBUL Boğazı'ndan dün akşam saatlerinde ortaya çıkan yunuslar görsel şölen oluşturdu.
Burak Akkul ve eşi alkışlarla taburcu oldu
Koronavirüs tedavisi gören sunucu Burak Akkul alkışlar arasında taburcu oldu.
 
Yasağa rağmen Bebek Sahili'nde yürüyüş yaptılar
KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında sahillerde oturmak, spor ve yürüyüş ...
17 yaşındaki hırsızlık şüphelisine 'konuttan ayrılmama' cezası
EDİRNE'de, bir evin deposundan malzeme çaldığı iddiasıyla polis tarafından ...
9 yaşındaki kıza balkonda doğum günü sürprizi
BEYLİKDÜZÜ'nde koronavirüs nedeniyle arkadaşları eve gelemeyen 9 yaşındaki ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva