Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
28 Eylül 2018 Cuma - 22:29

Dizi sektöründe kriz büyük

Yargıtay'ın  "figüran işçidir" kararı, gözleri tekrar sinema ve dizi sektörüne çevirdi. Ancak figüranların işçi sayılması bu sektörün sorunları arasında sade biri. Oyuncular ve kast ajansları sektördeki en büyük sorunu; "herkes oyuncu olmak istiyor" diye tanımlıyor. 

Dizi sektöründe kriz büyük
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

DHA'ya açıklamalarda bulunan kast ajansı sahibi Caner Gül, "Yargıtay'ın kararı buz dağının görünen yüzü aslına. Türkiye televizyonculuk sektöründe geçtiğimiz yıllarda ciddi bir atılım yaptı. Dünyanın birçok ülkesine dizi satmaya başladık. Ama bunun devamını getiremeyince ciddi bir talep patlaması oldu. Oyuncu olmak isteyen, yönetmen olmak isteyen, dizilerin, sinemanın çeşitli dallarında yer almak isteyenler oldu. İnanılmaz bir talep oldu. Bunun neticesinde sektör ciddi bir krize girdi" dedi.

"HAYAL SATIYORLAR"

Caner Gül, şöyle konuştu:

"Herkes oyuncu ya da yönetmen olmak istiyor. Her yıl binlerce insan bu sektörde heba oluyor. Ciddi bir şekilde buna bir önlem alınması lazım. Hep oyunculuk olarak görüyoruz ama bir çok mahalle arası müteahhit geliyor 'ben yapımcı olacağım' diyor. İşi bilmiyor ve sonra arkasında yüzlerce mağdur birilerini bırakıyorlar. Her mesleğin bir belgesi var. Kuaför olmak istiyorsanız ya da berber bunun bir belgesi var. Ama burada öyle bir şey yok. Birileri gidip bir ofis tutuyor, gazete ve sosyal medyaya ilanlar veriyorlar. O kadar çok hayal satıyorlar ki, Türkiye'nin her yerinde var bu, sadece İstanbul'da değil. İnsanları toplayıp, resim parası, kayıt parası alıyorlar. 'Staj çekimi' diye bir şey icat etmişler, televizyon kanalı o insanların parasını ödediği halde, ajanslar ilk kez çekime gidenlere 'staj' diyerek, ödeme yapmıyorlar. Üstüne üstlük kayıt parası alıyor.

Binlerce insan çocuğunu getiriyor ajanslara 'oyuncu olacak' diye heba oluyorlar. Bin lira kayıt ücreti alan da var, 500 lira alan da. Her gün 50 tane kayıt alsa. Çok insafsız, çok acımasızlar. 7 binin üzerinde kast ajansı var. Buna bir de talebi eklerseniz, 700 binin üzerinde talep var. Herkes 'ben yakışıklıyım, benim çocuğum güzel, ben güzelim' diyor. Bir de çocukların hayalleriyle de oynuyorlar. 8-9 yaşında bir çocuk sürekli bir seçmeye gidiyor, seçilemiyor, psikolojisi bozuluyor. Bir yerde oynuyor asıl sorun oynadıktan sonra başlıyor. 14-15 yaşına geldiğinde bir yerlerde oynayamıyor ve sorun başlıyor."

"İSTİSMARA EN ÇOK AÇIK OLAN MESLEK BİZİM MESLEĞİMİZ"

Oyuncu Muhlis Asan, sektör sorunlarına dikkat çekerek,"Yasalar gereği her sette mutlaka bir ambulans, doktor olması gerekiyor. Ama hiçbirinde yok. Sete adımınızı attığınız an sigortalı olmanız gerekir. Bu da yok. Sağlıksız koşullarda uzun saatler çalışıyoruz. Kızımı 15 gün göremediğimi hatırlıyorum. Saat mevhumu diye bir şey yok. Bunu diretseniz sevimsiz oluyorsunuz, hemen adınız kötüye çıkıyor ve sektörde kendinize yer bulamama riskiniz oluyor" dedi.

Asan, "İstismara en çok açık olan meslek bizim mesleğimiz. Ben doktor önlüğü giyip viziteye çıksam ya da subay kostümü giyip erleri denetlemeye çıksam beni sahtekarlıktan tutuklarlar. Ama bizim mesleğe herkes girebilir, herkes istediği gibi at koşturabilir. Denetleyen yok, uzmanlık arayan yok, o yüzden de sanat seviyesi düşüyor. Kurumsal firmaları bir yana bırakıyorum. Kültür Bakanlığı'nın biraz daha bakışını bu sektöre çevirmesinde çok büyük fayda var"diye konuştu.

"EKRANDA GÖRÜNEN YÜZÜMÜZ ONLARA ÇOK RENKLİ GELİYOR"

Oyuncu Selahattin Taşdöğen de, "Aslında biz arka planları çekip seyirciye sunsak daha büyük reytingler alacak. Çünkü bütün olumsuzluklar, bütün meşakkatler, bizim çektiğimiz bütün o sıkıntılar kameranın arkasında. Çok acı şeyler de yaşanıyor, güzel şeyler de yaşanıyor tabiî ki. Ekranda görünen yüzümüz onlara çok renkli geliyor. Bu hayatı gerçekten çok renkli görüyorlar. Bizi bir elimiz yağda, bir elimiz balda zannediyorlar. Aslında olay öyle değil. Biz de çok aç kalıyoruz, zaman zaman evlerimizin kirasını veremiyoruz. Birbirimizden borç aldığımız günler de olabiliyor" dedi.

Taşdöğen, "Rol yapmak bizim işimiz değil. Rolü alırsın, onu yaşarsın. İşin püf noktası burada işte. 'Ben de yaparım' diyorlar, yapamazsın kardeşim. Bu bir meslek, sokaktan geçen her insanın yapacağı iş değildir bu. Ben bir hastaneye gidip, doktorun yanında 'bu ameliyatı ben yapacağım' demiyorsam kimse  bu mesleğe böyle bakmamalı. Bakmak da kimsenin haddi değil" şeklinde konuştu.

"18 SAAT ÇALIŞMAK NE DEMEK"

Taşdöğen "Adam saat 9'da gelir mesaisine başlar akşam, 5'te bitirir. Bizim böyle bir saatimiz yok. Bizim bayramımız, tatilimiz yok. Allah korusun yakınımız ölür, cenazesine gidemezsin. Seti bekletemezsin. Bitmek zorunda çünkü yetişmek zorunda kaset. 18 saat çalışmak ne demek, uykusuz, yorgun argın. Bütün ekip böyle, kameramandan, yönetmenine, görüntü yönetmeni kadar" dedi.

 
Ressam Güneştekin ve Demir, Antalya'da köy okulunu boyadı
 
Sarıklı, takkeli, cübbeli eğitim...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eşi ve 2 çocuğunu öldüren babaya 3 müebbet hapis cezası
GAZİANTEP'te, bıçakla eşini ve 2 kızını öldürüp, oğlunu yaralayan, ardından ...
Üniversiteli kendini astı
SAMSUN'da oturan üniversitesi öğrencisi Levent Ö. (20), inşaatta kendini ...
Yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu
KASTAMONU'nun İnebolu ilçesinde 4 gündür kendisinden haber alınamayan ...
 
Kredi kartıyla kapıları açıp, hırsızlık yapan 4 kadın tutuklandı
DENİZLİ'de çeşitli mahallelerde kilitlenmeyen evlerin kapılarını kredi ...
Ünlü et lokantasında "alev şov" faciası, 1'i ağır 6 yaralı
ETİLER'de bulunan ünlü et lokantasında yapılan alev şov faciayla sonuçlanıyordu. ...
10 yaşındaki çocuk, devlet korumasına alındı
AKSARAY'da, evde oyuncak sandığı babasına ait tabancayla oynarken tetiğe ...
 
Antalyalı kadını hapisten kurtardı
Sanatçı Haluk Levent'in girişimiyle 7 bin TL ödendi
Gece devrilen kamyonet sabah fark edildi: 1 ölü, 1 yaralı
TOKAT'ta kamyonetin devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Gece ...
Hatay'daki mezarlıklarda Suriyeliler için ayrı bölüm
ÜLKELERİNDEKİ iç savaştan kaçarak, Türkiye'ye sığınıp, Hatay'a yerleşen Suriyelilerin ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva