Özel bireylere destek sergisi
Özel bireylere destek sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
15 Şubat 2023 Çarşamba - 15:47

Doç. Dr. Hayati Koç: Mersin'de bir deprem beklemiyoruz

KAHRAMANMARAŞ merkezli gerçekleşen iki büyük depremle yaşanan büyük kayıplar yaşanırken Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Koç, Mersin ve yakın civarında büyük ölçekli bir deprem üretecek fayın bulunmadığını söyledi.

Doç. Dr. Hayati Koç: Mersin de bir deprem beklemiyoruz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Depremlerin, fay hatlarındaki kırılmalar sonucunda ortaya çıkan enerjinin oluşturduğu titreşimler sonucunda meydana gelen bir doğal afet olduğunu belirten  Doç. Dr. Hayati Koç, "Türkiye'nin birçok bölgesinde deprem üreten faylar bulunmaktadır. Kahramanmaraş ve çevresinde yaşadığımız deprem afetinin Bingöl Karlıova’dan başlayıp, Hatay’a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay zonu üzerinde fay segmentinin (parçasının) kırılmasıyla oluşmuş" dedi.

Yaşanılan depremler sonrasında meydana gelen artçı sarsıntılar hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Koç, "Deprem bir ani enerji boşalmasıdır. Yaşanan bu enerji boşalmasından sonra zaman içerisinde daha küçük ölçekte kırılmalar devam eder. Bunun süresinin bir yıla kadar uzaması mümkündür. Artçıların şiddeti gittikçe küçülür. Depremlerin hasarında; depremin büyüklüğü, odak derinliği, oluş zamanı, ne kadar sürdüğü önemli etkenlerdir. Bunların yanında yapıların bulunduğu bölgenin jeolojik özelliklerinin de hasarlar ile doğrudan ilişkilidir. Yapıların inşa edildiği bölgedeki zeminlerin sağlam olması ya da kötü zeminlerden oluşması hasarların boyutunu doğrudan etkiler. Ayrıca, yapılan binaların kalitesinin de hasarları etkileyen diğer bir faktördür" diye konuştu.

Sosyal medyada dolaşan, depremin birileri tarafından insan eliyle hazırlanarak tetiklendiği ve bunun bir savaş sebebi olarak kullanılabileceği yönündeki söylentilere ve bu konudaki dezenformasyonlara da değinen Doç. Dr. Koç, şunları söyledi:

"Böyle bir şey mümkün olmadığını, Kahramanmaraş bölgesinde yaşadığımız depremin tamam faylara bağlı olarak meydana gelmiştir. Dünya’daki depremlerin yaklaşık yüzde 98’inin tektonik kökenli olduğu, yani faylara bağlı olarak geliştiğini bilmekteyiz. Bunun yanında Volkan patlamalarına, meteor çarpmalarına ve yeraltı çöküntülerine bağlı olarak da depremler meydana gelebilir ancak bunların oluşturacağı depremlerin büyüklükleri çok kütük olup, etkilediği alanlar çok küçük alanlardır. Bu nedenler insan eliyle Kahramanmaraş bölgesinde yaşadığımız büyüklükteki bir deprem oluşturmak ve tetiklemek mümkün değildir. Halkımızın bu tür söylentilere kesinlikle kulak asmaması gerekir." 

Depremin zaman bakımından önceden bilinemeyeceğini, yer bilimcilerin sadece depremin oluşabilecek periyot aralıkları hakkında tahminlerde bulunabileceğini kaydeden Doç. Dr. Koç, "Böyle bir depremin oluş zamanını, saatini bilseydik, deprem öncesi bütün bölgeleri boşaltır, bugünkü yaşadığımız afeti yaşamazdık. Yer bilimcileri bunun mümkün olmadığını her fırsatta söylüyorlar zaten. Depremlerin nerede olabileceği ve büyüklükleri yaklaşık olarak tahmin edilebiliyor. 20 yıllık, 30 yıllık şeklinde periyotları da zaman bakımından belirtilebiliyor. Fakat ne zaman olacağı hakkında asla tahmin edilemiyor. Böyle bir alet yok. Vatandaşlarımızın bu tür söylentilere kulak asmamaları gerekiyor" ifadesini kullandı.

'MERSİN'DE ÇOK BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ'

Mersin ve çevresindeki depremsellik hakkında da bilgiler veren Hayati Koç, "Literatüre baktığımızda Mersin ve yakın civarında büyük ölçekli bir deprem üretecek fay bulunmamaktadır. Mersin’in yaklaşık 100 kilometre doğusunda yer alan Adana’nın doğu kesimlerinde orta-büyük ölçekli deprem üretebilecek faylar bulunmaktadır. Bu fayların 7.0 büyüklüğünde bir deprem üretme olasılığının az olduğu biliniyor. Adana doğusunda bulunan bu faylarda geçmiş zamanlarda 6.0-6.5 aralığındaki büyüklüklerde depremlerin olduğu bilinmektedir. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremlerin bulunduğu bölgenin güneye doğru uzantısı üzerinde yer alan Hatay bölgesinde ise literatüre göre geçmişte büyük depremlerin (7.0-7.5) meydana geldiği söylenmektedir.  Mersin’in Adana ve Hatay bölgesinde bulunan fayların kırılması sonucu meydana gelecek depremlerden, geçtiğimiz günlerde ne kadar etkilendik ise aynı şekilde etkilenebileceğimiz kaçınılmazdır. Ayrıca, Pozantı’dan güneye doğru Mersin’e doğru uzanan ve literatürde Ecemiş Fayı olarak bilinen bir fay bulunmaktadır. Bu faya bağlı kayıtlara geçen bir deprem verisi bulunmamakta ve aktif olmayan bir fay olarak bilinmektedir. Bunun yanında Mersin’in kuzey kesimlerinde Toros Dağlarının güneyinde yaklaşık Doğu-Batı uzanımlı faylarda bulunmaktadır. Son 100 yıla bakıldığında bu fayların en fazla 5.0 büyüklüğünde deprem ürettiği görülmektedir" şeklinde konuştu.

'HEPİMİZİN SORUMLULUKLARI VAR'

Son olarak depremlerdeki zararların temel probleminin insanlar olduğunu kaydeden Doç. Dr. Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ev alırken deniz görüyor mu? geniş mi? balkonu büyük mü? gibi özelliklerine bakıyoruz. Aldığımız binaların depreme uygunluğunu araştırmıyoruz bile. Yine yapılan binaların kalitesini sormuyoruz. Mesela şöyle bir soru sorayım. Geçtiğimiz günlerde büyük sarsıntı yaşadığımız depremden sonra acaba evlerimizi temel kısımlarında bulunan kolonları kaç kişi kontrol etti ya da ettirdik? Tabi ki bu konuda yerel ve ülke yönetimine de düşen büyük sorumluluklar bulunmaktadır. Bunu sadece deprem değil bütün doğal afetlerden sonra hep gündemimize gelmektedir. Buradan şu çıkarımı yapabiliriz. Depreme ve doğal afetlere karşı önce kendimizi, sonra çevremizi sorgulamalıyız ve öncelik olarak da kendimiz önlemlerimizi almalıyız. Sonuç olarak da kendimizi doğal afetlere ve depreme hazır hale getirmek için okumamız, araştırmamız ve bilgi sahibi olmamız gerekiyor."  

MERSIN UNIVERSITESI OGRETIM UYESI DOC. DR. HAYATI KOC, LITERATURE BAKILDIGINDA MERSIN VE YAKIN CIVARINDA BUYUK OLCEKLI BIR DEPREM URETECEK FAYIN BULUNMADIGINI SOYLEDI. FOTO: MERSIN, (DHA)

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)

 
Tercümanın zor anları, gözyaşlarını tutamadı
 
Enkazda duygulandıran not: Burada kızım var lütfen
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tercümanın zor anları, gözyaşlarını tutamadı
DEPREMLERİN ardından bölgedeki çalışmalara katılmak için yurt dışından ...
Sığınmacılara yönelik nefret sloganı atan 16 kişiye gözaltı
KAHRAMANMARAŞ'ın Pazarcık ilçesinde, sığınmacılara yönelik nefret ve şiddet ...
Mersin'de orman yangını kontrol altına alındı
MERSİN'in Tarsus ilçesinde ormanda çıkan yangın kontrol altına alındı.
 
Cemile Kekeç, 227 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı
KAHRAMANMARAŞ'ta depremde yıkılan binanın enkazında kalan Cemile Kekeç ...
Deprem sonrası talep yüzde 90 arttı
KADIKÖY Belediyesi'ne ait beton ve zemin laboratuvarında Kahramanmaraş ...
Vural Savaş hayatını kaybetti
YARGITAY Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş (84), Ankara'da tedavi ...
 
Fuhuş operasyonu: 13 gözaltı
AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, jandarmanın 6 ayrı adrese eş zamanlı düzenlediği ...
Depremzedelere yardım götürdü, dönüş yolunda kazada öldü
KAHRAMANMARAŞ'a yardım malzemesi taşıyıp, geri dönüş yolunda Uşak'ta trafik ...
"Vatandaşlarımız sağlam raporu verilen binalara geçebilir"
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, özel mülkiyetteki binalara ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva