Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
11 Şubat 2020 Salı - 17:32

Doğa bilimci: Kargalar gözlemleyip, davranış geliştiriyorlar

İSTANBUL'da, bir kadının istanbulkartına yükleme yaptığı sırada gelen karganın parayı alıp gitmesi davranışıyla ilgili değerlendirmede bulunan doğa bilimci Hüseyin Çağlar İnce, "Alışveriş yapamaz tabi. Çağımızda para aşırı önemsenmeye başladı. Ona göre gözlemliyor ve davranışı geliştiriyor" dedi.

Doğa bilimci: Kargalar gözlemleyip, davranış geliştiriyorlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul'da cumartesi günü sosyal medyada yayılan bir karganın, metro istasyonunda istanbulkartına yükleme yapan kadının kağıt parasını alıp, kaçtığı görüntüler ilgi çekti. Karganın bu davranışıyla ilgili sosyal medya kullanıcıları arasında farklı fikirler öne sürüldü. Karganın para alması olayıyla ilgili davranışı değerlendiren doğa bilimci Hüseyin Çağlar İnce, Türkiye'de yaygın görülen karga türleri ve davranışları da dahil genel bilgileri 'Doğadabuan' kitabında anlattığını söyledi. Kargaların insanlara yakın kuş türleri olduğunu belirten İnce, "Şehirlerde oldukça çok görebildiğimiz gibi kırsalda da görebiliyoruz. Ülkemizde pek çok karga türü var. Kargaların genel özellikleri zaten zeki olmalarıyla biliniyor ve insanların da gözlemleri var. Kimi zaman trafik ışıklarında ceviz kırarken, kimi zaman kayak yaparken eğlendikleri görülebiliyor. Bu davranışı ise genel olarak kargaların toplayıcı özelliği var. Özellikle üreme dönemlerine yakın zamanlarda yuvaya materyal götürmek gibi. Biraz da kargalar aslında hırsız olarak da bilinir" dedi.

'BÜYÜKŞEHİRLERDE KENDİLERİNE YAŞAM DÖNGÜSÜ ÜRETİYORLAR'

Kargaların herhangi bir şeyi alıp, yuva materyali yapabildiği veya bir yere saklayabildiğini belirten İnce, "Hatta geçen haftalarda İstanbul'da benim gözlemim olmuştu. Bir çöp kovası içindeki bütün parçaları tek tek dışarı fırlattı ve sonra yiyeceğini alıp gitti. Yiyecek peşindeydi ama bütün ortalığı dağıttı. Çok zeki hayvanlar, büyükşehirlerde insanların yoğun hareketliliğinde kendine bir yaşam döngüsü üretmek için de bu zekasını kullanıp, davranışları da çeşitlenebiliyor. Muhtemelen o parayı da 'Bir yerde kullanabilirim' diye düşündü. Kışın içindeyiz ama bahar da geliyor, üreme iç güdüsü önce gelmiş olabilir. Bunun gibi hikayeleri var" diye konuştu.

'İNSAN DAVRANIŞLARINI GÖZLEMLEYİP, KENDİNE GÖRE GELİŞTİRİYOR'

Kargaların insanlarla iç içe yaşadıkları için antik dönemden bu yana kargalarla ilgili efsaneler olduğunu da anlatan İnce, uzun ömürlü olarak bilindiği ve hatta ölümsüz olduklarının düşünüldüğünü söyledi. Türkiye'de alakarga, ekin kargası, saksağan ve leş karga türlerinin çok yaygın olduğundan bahseden İnce, söz konusu videodaki karganın leş kargası olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Parayı alması ilginç bir durum. Çünkü çağımızda para aşırı önemsenmeye başladı. Olması gerekenden daha fazla para odaklı bir durumda, parayı almış olması, karganın parayı ne yapacağını düşündürüyor? Çünkü daha önce haberlerde marketten bir şey alıp çıktığı ve yediği gösterilmişti. Böyle olunca insanların aklına acaba parayı aldı ne yapacak diye geliyor. O kadar zeki ki, parayla alışveriş mi yapacak gibi bilgiler uyandırıyor. Alışveriş yapamaz tabi. Karganın parayı nasıl kullanacağını bildiğini sanmıyorum. Çünkü iç güdüsü böyle, yiyecek bulma hedefinde canlı. Ona göre gözlemliyor ve davranışı geliştiriyor. Aynı şekilde bir karga yuvasına baktığımızda, bizim çöp diye attığımız saçma gelebilecek her şeyi bulabiliyoruz. Bir çocuk bezi bile karga yuvasında çıkabiliyor."

ISTANBUL'DA BIR KADININ AKBIL DOLUMU YAPTIGI SIRADA PARASINI ALAN KARGANIN, INSANLARIN AKLINA 'PARAYI ALDI ACABA NE YAPACAK' DIYE DUSUNDURDUGUNU BELIRTEN DOGA BILIMCI HUSEYIN CAGLAR INCE, "ALISVERIS YAPAMAZ TABI. KARGANIN PARAYI NASIL KULLANACAGINI BILDIGINI SANMIYORUM. GENEL OLARAK KARGALARIN TOPLAYICI OZELLIGI VAR. OZELLIKLE UREME DONEMLERINE YAKIN ZAMANLARDA YUVAYA MATERYAL GOTURMEK GIBI" DEDI. (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Öğrenciler, okula gitmek için çıktıkları zorlu yolculuklarını görüntüledi
 
Park halindeki minibüs alev alev yandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kürsüdeki konuşmacıyı gazeteciler olarak iki kez alkışladık
Dursun GÜNDOĞDU yazdı
ANTGİAD'dan yılın ilk organizasyonu
ANTALYA Genç İşinsanları Derneği (ANTGİAD) 22. Dönem Yönetim Kurulu, ilk ...
İş dünyasından mesleki eğitime destek
ANTALYA iş dünyası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) liderliğinde, ...
 
Müdür Ulucan'dan 'Çiçekler'e ziyaret
ANTALYA İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, 'Çiçekleri Soldurmayalım' ...
Finike'de deprem master planı görüşüldü
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı ...
Türkiye'nin 4'üncü yüz nakillisi Turan Çolak tutuklandı
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Türkiye'nin 4'üncü yüz nakillisi ...
 
İl Göç Kurulu toplandı
ANTALYA İl Göç Kurulu'nun ilk toplantısı, Vali Münir Karaloğlu başkanlığında ...
Josef Sural davasında karar çıkmadı
Alanyasporlu futbolcuların Kayseri deplasmanı dönüşü kiraladığı VIP minibüsün ...
Viyolonseliyle büyüledi
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), müzikseverlere viyolonsel keyfi yaşattı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva