Demre'ye baÄŸlı Çevreli Mahallesi'nde elma yağı üretimi yapılıyor. Bu üretim yöntemini yıllar önce Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan göç eden Mehmet Onaran'ın getirdiÄŸi biliniyor. Bu nedenle halk arasında elma yağına 'Midilli yağı' da deniyor. Elma yağı halk arasında 'çalba' da denilen kokulu ada çayından üretiliyor. DoÄŸadan izinle toplanan çalbalar, kilosu 5 liradan satın alınıyor. Mucuk ailesi de 50 yıldır Çevreli Mahallesi'nde elma yağı üretiyor. Mehmet Mucuk (82), eÅŸi Hatice Mucuk (73) ve oÄŸlu Necdet Mucuk (50), elma yağı üretimini devam ettiriyor.
Toplanan çalbalar, biri aÅŸağıda, diÄŸeri yukarıda, iki kazana dolduruluyor. Kazanlara doldurulan çalbalar, ayakla çiÄŸneniyor. Biraz su ile ıslatılıyor. İki kazan üst üste kapatılıyor. İki kazanın arası kırmızı ve özlü çamurla hava almaması için sıvanıyor. Ardından kazanların altındaki ocak yüksek odun ateÅŸinde yakılıyor. Kazanların ikisindeki 150- 160 kilo çalbanın öz suyu, damıtma ile 2 saatte yüksek ısı altında buharlaÅŸarak, boru ile su dolu havuzdaki borundan geçiyor. BuharlaÅŸan yaÄŸ, su dolu havuzdan geçerken sıvılaÅŸarak aÅŸağıdaki musluktan kaba akıyor. Kaba akan sıvıdaki yaÄŸ üste çıkarken, su aÅŸağıda kalıyor. Yukarıda kalan elma yağı, fincanla önce büyük ÅŸiÅŸelere alınıyor. 150- 160 kilo çalbadan yaklaşık 750 gram ile 1 kilo arasında elma yağı çıkıyor. Ardından kazandaki çalbaların posası çıkarılıyor. Çıkan posa saplarından ayrılarak kilosu ilaç sanayine 4 liradan satılıyor. Elma yağı ise aktarlara, eczanelere kilosu bin liradan satılıyor. Elma yaÄŸları aktarlarda ve eczanelerde 10, 20 ve 25 gramlık küçük ÅŸiÅŸelerde satılıyor. Elma yağı sadece yılın 15 Haziran- 14 Temmuz döneminde üretiliyor. Elma yağı bebeklerin karın aÄŸrısında, gaz sancısında, üÅŸütme, soÄŸuk algınlığı, grip gibi vakalarda kullanılıyor. Nefes darlığına karşı doÄŸal bir mentol olan elma yağı yanıklarda anında uygulanırsa yanan bölgenin enfeksiyon kapmasının da önüne geçiyor.
Yaşına raÄŸmen elma yağı üretmekten vazgeçmeyen Mehmet Mucuk, "50 yıldır ben bu elma yağını çıkarıyorum. Millete ÅŸifa dağıtıyorum" dedi.
Ailesiyle elma yağı üreten Necdet Mucuk ise, "Bu tesislerde çıkardığımız elma yağı. Bu doÄŸadan gelen bir mucize. DoÄŸadan izinle toplattığımız ada çaylarını, bu tesislerde 150- 160 kilo çalbadan 750 gram ile 1 kilo arasında yaÄŸ elde ederek bunu halkımıza sunuyoruz. Bu bizim kültürümüz. Bunu yaÅŸatmak için çalışıyoruz. Bu insanlar için mucize saÄŸlık kaynağı" diye konuÅŸtu.




Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)