Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
15 Ocak 2022 Cumartesi - 13:12

Doktoralı tek uzmanın'TCG Ufuk'akarakulaklı amblem sevinci

TÜRKİYE'de karakulak üzerine doktoralı tek uzman olan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, donanmaya yeni katılan 'TCG Ufuk' gemisinin ambleminde karakulak kullanılmasını, nesli tehlike altındaki türün korunması ve farkındalığı açısından sevinçle karşıladığını belirtti.

Doktoralı tek uzmanın TCG Ufuk akarakulaklı amblem sevinci
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından projelendirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen, Türkiye'nin ilk istihbarat gemisi olan 'TCG Ufuk'un ambleminde 'ormanın hayalet kedisi' olarak bilinen karakulak (caracal caracal) görseli kullanıldı.

Türkiye'de karakulak üzerine doktora tezi bulunan tek uzman olan ve diğer birçok yabani türle ilgili de bilimsel çalışmalar yürüten, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Dr. Yasin İlemin, karakulaklar için 'hayalet kediler' denilebileceğini söyledi. Dr. İlemin, “Aylarca bulunduğu alanda dolaşsanız dahi görmeniz neredeyse imkansıza yakın. Bütün Güneybatı Anadolu'da 2 bin civarında kaldı. Yaşam alanlarını tespit edip, korumaya çalışıyoruz" dedi.

'MUAZZAM İŞİTME YETENEĞİNE SAHİP'

Doktora çalışmaları kapsamında araştırma fırsatı bulduğu bu türün kulaklarının 20 farklı kas grubu ile kontrol edildiğini kaydeden Dr. İlemin, “Muazzam bir işitme yeteneğine sahiptirler. Bu vesileyle Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ASELSAN ve HAVELSAN'ın kıymetli personeline ve arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bilimsel araştırmalarımı bu tür üzerinde yürütürken karakulak ile ilgili böyle bir jest yapılması beni çok mutlu etti" diye konuştu.

'YABANİ KEDİLER İÇİNDE EN ATİK OLANI'

Yaban kedisi olan karakulakın Afrika, Orta Asya ve Anadolu'nun güneybatısında yaşadığını anlatan Dr. İlemin, “Latince bilimsel ismi 'caracal caracal', Türkçe bir kelimeden köken almış nadir Latince bilimsel isimlerden. 'Siyah kulaklı' anlamına geliyor. Karakulaklar ortalama 10- 15 kilo ağırlıkta olabiliyorlar. Kulakları çok iyi duyabiliyor, büyük ve arkası simsiyah kulaklarının ucundan sarkan püskülleri sayesinde havadaki ses titreşimlerini ve en uzaktaki sesleri bile algılayabiliyorlar. Ayrıca diğer yabani kedi türleri içinde vücudu en esnek ve atik olanı. Dikey olarak 3 metre sıçrayabiliyor. Yaptığımız araştırmalarda ülkemizdeki karakulakların özellikle keklik gibi kuş türleri ile beslendiğini tespit ettik" dedi. 

EYLEM PLANI VE BELGESELİ HAZIRLANIYOR

Ülkedeki karakulakların biyolojileri ve ekolojilerini anlamak için yeni proje başlatılacağını da açıklayan Dr. İlemin, “Karakulakların ekolojilerini ve biyolojilerini anlamak için onları doğada GPS koordinatı kaydeden vericili tasmalarla takip edeceğiz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın başını çektiği bir AB projesi olan 'Nesli Tehlikedeki Türler Projesi' kapsamında 'Karakulak Tür Eylem Planı' hazırlanacak. Bu projede danışman olacak olmamız beni ayrıca mutlu ediyor. Bu proje sayesinde ülkemizdeki karakulakların ve habitatlarının korunması için kamu ve sivil toplum ortaklığı ile gerekli faaliyetler planlanacak ve uygulanacak. Ayrıca bugünlerde çekimi süren ve yönetmenliğini Ece Soydam'ın yaptığı karakulak belgeseli de türü tanıtacak önemli bir yapım olacak" diye konuştu.

TURKIYE'DE KARAKULAK UZERINE DOKTORALI TEK UZMAN OLAN MUGLA SITKI KOCMAN UNIVERSITESI'NDEN DR. YASIN ILEMIN, DONANMAYA YENI KATILAN TCG UFUK GEMISININ AMBLEMINDE KARAKULAK KULLANILMASINI, NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURUN KORUNMASI VE FARKIDANLIGI ACISINDAN SEVINCLE KARSILADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE KARAKULAK UZERINE DOKTORALI TEK UZMAN OLAN MUGLA SITKI KOCMAN UNIVERSITESI'NDEN DR. YASIN ILEMIN, DONANMAYA YENI KATILAN TCG UFUK GEMISININ AMBLEMINDE KARAKULAK KULLANILMASINI, NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURUN KORUNMASI VE FARKIDANLIGI ACISINDAN SEVINCLE KARSILADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE KARAKULAK UZERINE DOKTORALI TEK UZMAN OLAN MUGLA SITKI KOCMAN UNIVERSITESI'NDEN DR. YASIN ILEMIN (FOTODAKI), DONANMAYA YENI KATILAN TCG UFUK GEMISININ AMBLEMINDE KARAKULAK KULLANILMASINI, NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURUN KORUNMASI VE FARKIDANLIGI ACISINDAN SEVINCLE KARSILADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

 
Karlı Toroslar eşliğinde sahil keyfi
 
Bilal Ekşi: İç hat uçuşlarında PCR test zorunluluğu kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karlı Toroslar eşliğinde sahil keyfi
TURİZM kenti Antalya'da güneşli havayı fırsat bilenler, Konyaaltı sahiline ...
'Meslek liseleri Türkiye'nin geleceği için büyük bir yatırım'
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, Antalya'da Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma ...
Kuş cenneti ve caretta caretta yuvalama alanı sahilde 'çim' tartışması
ANTALYA'nın Serik ilçesi Boğazkent turizm bölgesinde belediyenin futbol ...
 
Finike'de uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Finike ilçesinde jandarmanın ihbar üzerine yaptığı operasyonda ...
Şüphe üzerine durdurulan araçta eroin ele geçirildi
ANTALYA'nın İbradı ilçesinde jandarma ekiplerinin şüphe üzerine durdurduğu ...
Ankara Kuşu, AKP Antalya İl Başkanı için 'İstifa edebilir' diye yazdı
Twitter’de AKP karşıtı paylaşımlarıyla adından söz ettiren, yaptığı siyasi ...
 
Markette kaçak sigara, uyuşturucu hap ve ilaç ele geçirildi
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde jandarma ekipleri bir markettte yaklaşık 7 ...
Jandarmadan uyuşturucu baskını
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde uyuşturucu madde satışı yaptığı belirlenen ...
Manavgat'ta trafik denetimi
MANAVGAT İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği ekipleri, ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva