Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
28 Ekim 2020 Çarşamba - 14:00

Doktorlar, meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti

ANTALYA Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege moderatörlüğünde bir araya gelen uzman hekimler, meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti.

Doktorlar, meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege moderatörlüğünde, Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Prof. Dr. Alihan Gürkan ve Prof. Dr. Ömer Özkan'ın katılımıyla 'Meme Kanseri Farkındalığı Sohbeti' gerçekleştirildi. ATAV çatısı altında yer alan Antalya Kadın Müzesi ve Prof. Dr. Alihan Gürkan iş birliğinde geçen şubat ayında meme kanseri farkındalığına dikkat çekmek için hayata geçirilen 'Sohbetiniz Sağlık Olsun Projesi' kapsamında, Meme Kanseri Farkındalık Ayı'nda uzman doktorlar, meme kanseri tedavisindeki son aşamaları, Antalya'nın ve Türkiye'nin dünyadaki yerini aktardı.

FARKINDALIK ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, meme kanserinin neden en çok kadınlarda görüldüğünü şu şekilde anlattı:

“Kadınlardaki meme dokusu, erkekteki dokudan gelişim özelliğine ve hormonal etkilere göre çok daha açık bir organ. Dolayısıyla kadınların yapısı, erkeklerin yapısından çok farklı olduğu için, meme kanseriyle karşılaşma ihtimalleri daha yüksek. Meme kanserini tanımak önemli, memede ortaya çıkan kontrolsüz hücre büyümesine 'meme kanseri' diyoruz. Çok erken dönemde, koltuk altına yayılmadan, memede bir kitle ile saptadığımız durumlar, 'erken evre meme kanseri' olarak tanımlanır. Meme kanserinde 5 yıllık yaşam yüzde 90'ları, çok erken devrede ise yüzde 98'i buluyor, unutulmamalı. İleri evrede de mutlaka tanılar konulacaktır ama farkındalık çok önemli."

Türkiye'de birçok kişinin kanser hastalığıyla karşı karşıya kaldığı gibi bir imaj çizilmeye çalışıldığını ifade eden Prof. Dr. Özdoğan, “Türkiye sanki bir kanser ülkesiymiş gibi algılanıyor, ama bu doğru değil. Örneğin Türkiye ve meme kanseri olarak baktığımızda, her 100 bin kadında yıllık yaklaşık 45'inde meme kanseri görülme olasılığı var. Fransa'ya baktığımızda 100 bin kadının yaklaşık 99'unda meme kanseri görülüyor. Kuzey ülkelerine gittiğimizde bu oran daha da artıyor" dedi.

GENÇ NÜFUSA MEME KANSERİNE DİKKAT

Prof. Dr. Özdoğan, Türkiye'de genç nüfusta meme kanserine yakalanan kişi sayısında artış olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Batılı toplumlarda meme kanseri 40 yaş altı yüzde 6 oranında görülürken, Türkiye'de ise yüzde 20'lerde. Meme kanserine yakalananların yarıya yakınının 50 yaş altında olduğunu görüyoruz. Türkiye'de genç nüfusa biraz daha dikkat edilmesi gerekir, 20 yaşından sonra her kadın kendi memesini tanımalı ve bir değişiklik fark ettiğinde hekime başvurmalı. Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 bin civarı meme kanseri tanısı konulmakta, genç yaşlara indiğimizde meme kanserini yönetmek biraz daha zor, daha agresif biyolojiye sahip. Bu nedenle bu grupta farkındalık çok önemli. Meme kanserinin sigarayla ilişkili olduğunu söylemek isterim."

ANTALYA, TIBBİ TEDAVİLERİN HEPSİNE SAHİP

Antalya'da tüm kanser çeşitlerinin tedavisinin yapıldığını belirten Prof. Dr. Özdoğan, “Bugün Antalya'da dünyanın herhangi bir yerinde ulaşılamaz bir kanser tedavisi yok, tıbbi tedavilerin hepsine sahibiz. Onkolojik cerrahide, radyoterapide, girişimsel radyolojide, immünoterapi gibi yenilikçi onkolojik tedavilerde hastalarımızın çok şanslı olduğunu söylemek isterim. Antalya'nın tüm Türkiye'ye önümüzdeki yıllarda liderlik edeceğini düşünüyorum. 10-15 yıl önce biz bunu söylesek hayal derlerdi ama bugün kendi hastanelerimizde kemik iliği ve kanser tedavileri yaptık, yapmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI YAŞAM ŞART

Prof. Dr. Alihan Gürkan da kansere yakalanmamak için sağlıklı yaşamın şart olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Günde iki paket sigara içiyorsanız, aileniz meme kanseri taşıyıcısı gibi hatta daha da fazla bir riskiniz oluyor. Dolayısıyla mevcut riskinizi artıran faktörleri ortadan kaldırın, normal muayenelerinizi ve hekim ziyaretlerinizi aksatmayın. Yapmanız gereken, sigara içmeyin, aşırı alkol tüketmeyin. Kanser çok ciddi bir tedavi, emek gerektiren bir tedavi, pahalı bir tedavi, en önemlisi tasarruflu olmak adına bunu önlemek. Önlemenin yolu da bilinçli olmaktan geçiyor."

TEK YAPACAĞINIZ, ERKEN TANIYI KOYMAK

Prof. Dr. Ömer Özkan ise erken tanının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Özkan, “Erken tanı çok önemli, birçok kanser tedavisinde çok ilerleme var ama meme, bunların belki de gözle görülür en çok ilerlemesinin olduğu kanser türü. Tek yapacağınız, erken tanıyı koymak, erken tanıyı koyduğunuz an, belki de yüzde 90'a yakın kurtulacaksınız, belki de kansersiz yaşayacaksınız" diye konuştu.

Prof. Dr. Özkan, dünyada uygulanıp Antalya'da uygulanmayan bir tedavi olmadığını belirterek, “Dünyada yapılıp, Türkiye'de yapılmayan, Türkiye'de yapılıp Antalya'da yapılmayan hiçbir şey yok. Bu ülke sağlığa çok iyi para ayırıyor, çok iyi bir hekim kadrosu var ve tüm işlemler yaşadığınız kentte yapılabiliyor. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde Antalya'da yaz turizmi kadar sağlık turizmi de Türkiye'nin çok çok ötesinde yer alacak" dedi.

ANTALYA TANITIM VAKFI (ATAV) BASKANI YELIZ GUL EGE MODERATORLUGUNDE BIR ARRAYA GELEN UZMAN HEKIMLER, MEME KANSERINDE ERKEN TANININ ONEMINE DIKKAT CEKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

 
MHP İl Başkanı Durgun'un A takımı belli oldu
 
Okullarda koronavirüs denetimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ukraynalı abla, doktor kardeşine can oldu
UKRAYNALI Svetlana Buçko (55), lösemi hastası doktor kardeşi Oksana Hodakowska'ya ...
Koronavirüsten bugün 76 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: "Bugün tespit edilen 2.209 yeni hastamız var. Ağır ...
Ateş Kara: Yarınki toplantıda yeni önlemler alınabilir
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yarın ...
 
Üniversite o kelimeyi açıklamadan çıkardı
Akdeniz Üniversitesi'nden açıklamada Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin ...
Bakan Koca: Salgına karşı organize olalım
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına karşı 3 kurala uyulduğu ...
Kaş Devlet Hastanesi imece usulü donatılıyor
KAŞ Devlet Hastanesi, Kaş Eğitim ve Sağlık Vakfı öncülüğünde imece usulü donatılıyor.
 
Koronavirüs semptomlarında mevsim etkisi
SAĞLIK Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi ...
Koronavirüsten bugün 72 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: "Bugün tespit edilen 2.017 yeni hasta var. Ağır hasta ...
Yaşıtları gibi koşsun, oynasın istiyorum
ANTALYA'da yaşayan serebral palsi (SP) hastası Halil Efe Anılır (7), annesinin ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva