Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi
Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi
Doktoru darbeden 3 şüpheli itiraz üzerine tutuklandı
Doktoru darbeden 3 şüpheli itiraz üzerine tutuklandı
20 bin öğretmen için atama takvimi açıklandı
20 bin öğretmen için atama takvimi açıklandı
CHP'li Aykut Erdoğdu ve YDK üyesi eşi partiden istifa etti
CHP'li Aykut Erdoğdu ve YDK üyesi eşi partiden istifa etti
23 Mayıs 2022 Pazartesi - 10:34

Dondurmada büyük tehlike

GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın, gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyledi.

Dondurmada büyük tehlike
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu belirten Ali Manavoğlu, "Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliği nedeniyle sevilerek tüketilen dondurmanın sütten imal edilmesi nedeniyle her süt ürünü gibi bozulmaya, mikroorganizma üremesine elverişli gıda maddesi. Hijyenik ortamda muhafaza edilmeyen dondurma, gıda zehirlenmesine neden olabilir" diye konuştu. 

Dondurmayı külaha servis yapmak için kullanılan kaşıkların iş bittiğinde satış elemanı tarafından bir bardak su içine konmasının önemli yanlışlardan biri olduğuna dikkati çeken Manavoğlu, su içinde oluşan mikroorganizmaların kaşıkla dondurmaya bulaştığını ifade etti. Manavoğlu, servis kaşıklarının sık sık yıkanıp, temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

KRİSTALLEŞME, ERİYİP YENİDEN DONDUĞUNUN KANITI

Dondurmanın bozulmaya karşı hassas gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten sonra satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, şöyle devam etti:

"Sütten üretilen dondurma uygun sıcaklıkta muhafaza edilmezse salmonella, listeria monocytogenes, enterobacteriaceae bakterileri oluşabilir. Dondurma sıfırın altında 18 derecede muhafaza edilmeli. Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır. Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir." 

AMBALAJLI ÜRÜNLERDE RASTLANIRSA FİRMAYA BİLGİ VERİLMELİ

Yeterli soğutma sistemi olmayan, güneş ışığı ve toza maruz kalan ortamlarda satışa sunulan dondurmaların sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Manavoğlu, ambalajlı satılan dondurmanın etiket üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi, ambalajı yırtılmış, tadı, kokusu değişmiş dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Renkli görünümü, meyveli aromasıyla severek tüketilen ambalajlı ürünlerin etiketine bakıldığında çoğunun bitkisel yağlı sütlü buz olduğunu anlatan Manavoğlu, "Ambalajlı ürünleri tüketirken bozulduğunu kolaylıkla anlayabiliriz. Yaz aylarında güneşte bekletilen dondurma dolabında gündüz sıcaklığında bir miktar erimiş, sonrasında tekrar donmuş ürünlere rastlanabilir. Ambalajında görsel bozukluk varsa ürünün bozulmasını anlayabilirsiniz. Tüketici dondurma ambalajını atmadan ilgili firmaya bilgi vermeli" değerlendirmesinde bulundu.

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, ICINDE KUCUK BUZ PARCACIKLARI VE KRISTALLESME OLUSAN DONDURMANIN, GIDA ZEHIRLENMESINE YOL ACABILECEGI ICIN KESINLIKLE YENMEMESI GEREKTIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, ICINDE KUCUK BUZ PARCACIKLARI VE KRISTALLESME OLUSAN DONDURMANIN, GIDA ZEHIRLENMESINE YOL ACABILECEGI ICIN KESINLIKLE YENMEMESI GEREKTIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, ICINDE KUCUK BUZ PARCACIKLARI VE KRISTALLESME OLUSAN DONDURMANIN, GIDA ZEHIRLENMESINE YOL ACABILECEGI ICIN KESINLIKLE YENMEMESI GEREKTIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU (FOTODAKI), ICINDE KUCUK BUZ PARCACIKLARI VE KRISTALLESME OLUSAN DONDURMANIN, GIDA ZEHIRLENMESINE YOL ACABILECEGI ICIN KESINLIKLE YENMEMESI GEREKTIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

 
İstinaf mahkemesi cinsel saldırı sanığına indirimi kaldırıp cezayı artırdı
 
Finike'de Yelken Yarışları yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde bu yıl 21'incisi düzenlenen Uluslararası Kemer ...
'Ateş savaşçıları' yangın sezonuna hazırlanıyor
ANTALYA'da bulunan Türkiye'nin tek ormancılık eğitim merkezi, Orman Genel ...
CHP'li Saygılı hayatını kaybetti
CHP'li Muammer Saygılı, yaklaşık 10 gün önce geçirdiği kalp krizi nedeniyle ...
 
Çocuklara masal okudular
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin Yaşlı Meclisi üyeleri, belediyenin ...
Kepez'de bir caddeye Müftü Yusuf Talat Efendi ismi verildi
Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda Teke (Antalya) mebusu olarak yer alan ...
Subaşı; Kentlerin geleceği oldu-bittiye getirilemez
Batı Akdeniz Bölgesi ile ilgili Bakanlığın çevre düzeni plan değişikliğini ...
 
Antalya'da iki noktada orman yangını
ANTALYA'nın Serik ilçesi yakınlarında ve Bucak sınırında olmak üzere iki ayrı ...
Serik'te 3 bin öğrenciye jandarma tanıtıldı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 3 bin ...
Denizden soba borusu, sandalye ve tespih çıktı
ANTALYA'da tarihi Kaleiçi Yat Limanı'nda dip temizliği yapıldı. Lastik, ...
 
Dursun Gündoğdu
Böcek kimin fotoğrafını gösterdi, ne dedi?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Uyumayın ne olur
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Antalya cadı kazanı, Kemer Teksas…
İsa Altun
İsa Altun
Madde kullanma belirtileri
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Yasal boşluk olur mu?
H.O.P
H.O.P
Savaş baronları
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yat Limanı'nda çişi gelen denize... 
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva