Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
3 Haziran 2021 Perşembe - 11:20

Dr. Ali Erdoğan: Pandemi bağımlılıkları artırdı

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Ali Erdoğan, pandemi döneminin internet, sosyal medya ve alışveriş başta olmak üzere bağımlılıkları arttığını söyledi.

Dr. Ali Erdoğan: Pandemi bağımlılıkları artırdı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanlığı tarafından, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Öğr. Gör. Dr. Ali Erdoğan'ın konuk olduğu "Pandemi Sürecinde İnternet Bağımlılığı ve Diğer Davranışsal Bağımlılıklar" konulu çevrim içi etkinlik düzenlendi. Sosyal medya üzerinde canlı yayınlanan etkinliğin moderatörlüğünü Enformatik Bölüm Başkanlığı'ndan Öğr. Gör. Evren Sezgin yaptı.

RUHSAL HASTALIKLAR SIKLAŞTI

Pandemide karantina ve sosyal izalosyan ile ruhsal hastalıkların sıklığını arttığını söyleyen Dr. Ali Erdoğan, bu süreçte yaşamanın duygusal rahatsızlık, depresyon, uykusuzluk, ölüm korkusu yalnızlık, kaçınma davranışı, bulaştırma endişesi, insanlardan uzaklaşma gibi sonuçları olduğunu söyledi. Dr. Erdoğan, bu rahatsızlıkların yanında bu sürecin internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, alkol ve madde kullanımı gibi çeşitli bağımlılıkları ciddi oranda arttığını ifade etti.

TOPLUMUN YÜZDE 14'Ü İNTERNET BAĞIMLISI

Pandemi sebebiyle internet kullanımının ve bilgisayarda geçen sürenin arttığını ifade eden Dr. Erdoğan, normal kullanımın ve bağımlılığın ayırt edilmesinde belli kriterlerin olduğunu söyledi. Dr. Erdoğan, bağımlılıktan söz edilebilmek için kişide internet kullanımıyla ilgili aşırı meşguliyet olması, kontrol kaybı, düşündüğünden ve planladığından daha fazla internette kalma, olumsuz etkilerine rağmen internet kullanmayı sürdürme, diğer hobilere boş zaman faaliyetlerine ilgi kaybı, internet erişimi olmadığı zaman yoksunluk hissetme, internet kullanım sürecini sürekli arttırma ihtiyacı, olumsuz duyguları hafifletmek için internet kullanımı gibi bulguların olması gerektiğini dile getirdi. İnternet bağımlılığının toplumda yüzde 6-14 oranında yaygınlık olduğu belirten Dr. Erdoğan, "İnternet bağımlısı kişilerde yüzde 50 oranında başka bir psikiyatrik hastalık olduğu,  yüzde 38 oranında alışveriş, kumar gibi başka bağımlılıklar görüldüğü, duygudurum bozukluğu, kaygı bozukluğu oluyor" dedi.

KADINLAR ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞINA DAHA YATKIN

Pandemi döneminde en çok artan bağımlılıklardan bir diğerinin de internet üzerinden kolayca yapılabilmesi sebebiyle alışveriş bağımlılığı olduğunu söyleyen Dr. Erdoğan, bağımlı kişinin, gereksinimi olmayan ürünleri satın almanın önüne geçememesi olarak tanımlandığını ifade etti. Dr. Erdoğan, "Alışveriş bağımlılığı her bütçeye sahip kişide görülebiliyor. Başlangıç yaşı 20'li yaşlar ve kadınlarda daha sık görülüyor" dedi.

EGZERSİZ DE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞEBİLİR

Egzersiz yapmanın ruhsal ve fiziksel olarak pek çok faydasının bulunduğunu belirten Dr. Erdoğan, egzersizin bağımlılığa dönüşmesinin abartılı bir şekilde yapılması, yaşamını egzersiz çerçevesinde algılayıp planlaması ve sosyal, mesleksel iyilik halini bozacak şekilde aşırı yapılmasıyla oluşacağını söyledi. Dr. Erdoğan, egzersiz bağımlılığının görülme sıklığının yüzde 3 olduğunu, gençlerde ve erkeklerde daha sık görüldüğünü ve genelde mükemmelliyetçi kişilerde görüldüğünü de sözlerine ekledi.

YATMADAN BİR SAAT ÖNCE TELEFONU BIRAKIN

Çeşitli bağımlılıklarla mücadelede yapılması gerekenlere dikkat çeken Dr. Erdoğan, günlük yaşamın düzenlenmesi, günlük rutinlerin biyolojik ritmin korunması, internet ve sosyal medyada geçirilen zamanın kontrol edilmesi için yatmadan bir saat önce elektronik cihazları kullanmayı bırakmanın gerektiğini söyledi. Dr. Erdoğan, mücadelede başarılı olunmaması halinde mutlaka bir psikiyatri hekimi başvurulması gerektiğini söyledi.

Etkinlik sonrasında değerlendirmelerde bulunan Enformatik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fırat Yücel, bilişim teknolojilerinin doğru kullanımı konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

AKDENIZ UNIVERSITESI TIP FAKULTESI RUH SAGLIGI VE HASTALIKLARI ANABILIM DALI OGR. GOR. DR. ALI ERDOGAN, PANDEMI DONEMININ INTERNET, SOSYAL MEDYA VE ALISVERIS BASTA OLMAK UZERE BAGIMLILIKLARI ARTTIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI TIP FAKULTESI RUH SAGLIGI VE HASTALIKLARI ANABILIM DALI OGR. GOR. DR. ALI ERDOGAN, PANDEMI DONEMININ INTERNET, SOSYAL MEDYA VE ALISVERIS BASTA OLMAK UZERE BAGIMLILIKLARI ARTTIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA)

Etiketler:
 
Kuşlar seraya yuva yaptı
 
2021'in teması Patara
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuşlar seraya yuva yaptı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde yavrulama dönemine giren kuşlar, serada ...
Otomobil takla attı, sürücü yaralandı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde otomobiliyle takla atan sürücü Nebi Kam (55) yaralandı.
Kargı keserken dere yatağına düştü
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde iş yerinin yanındaki kargıları kesmek isterken ...
 
Deniz kaplumbağaları için protokol
KEMER Belediyesi ile S.S. Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme ...
Antalya dahil 6 ilde fuhuşa 'Sezon-1' operasyonu...
Aralarında Antalya'nın da bulunduğu Muğla'nın Bodrum ilçesi merkezli 6 ...
Antalya'nın iki tarım ilçesine 'Kasırga' operasyonu...
ANTALYA'nın Finike ve Kumluca ilçesinde, 350 jandarma personelinin katılımıyla ...
 
Çin, Antalya Muratpaşa'da oturan Süleyman'ı konuşuyor...
Türkiye'de Sinovac aşısı olan Süleyman Yıldırım isimli bir vatandaş, Sinovac ...
Gazipaşa'da kaza: 2 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde motosikletle otomobilin çarpıştığı kazada, 2 kişi yaralandı.
Jandarmadan kenevir operasyonu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde jandarmanın düzenlediği uyuşturucu operasyonunda ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva