'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
6 Mayıs 2020 Çarşamba - 09:04

Dr. Erol Kesici: Meke Gölü'nü, modern sulama kurtarır

KONYA'daki Mekke Gölü'nün, Türkiye'nin mavi nazar boncuğuyken kızıl alana dönüştüğünü belirten DOSDER ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, "Havzada çok su isteyen mısır, ayçiçeği gibi bitkiler birçok yerde vahşi sulama ile sulanıyor" dedi.

Dr. Erol Kesici: Meke Gölü nü, modern sulama kurtarır
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin mavi nazar boncuğuyken kızıl alana dönüşen Meke Gölü'nün neden kuruduğunu açıkladı. Konya'nın Karapınar ilçesinde, Karapınar- Ereğli yolunun 7'nci kilometresindeki sapaktan 2 kilometre içeride olan Meke Gölü'nün adını 'Meke' su kuşundan aldığını belirten Dr. Erol Kesici, volkanik püskürme-patlamayla birlikte lav ve magmanın oluşturduğu, geniş, hafif kabarmış kraterlerin (yanardağ ağzı) suyla dolu ve sığ krater gölü olduğunu söyledi. Dr. Kesici, Meke Gölü'nün 1'inci derece Doğal Sit Alanı, Dünya Miras Listesi'nde yer alan RAMSAR alanı olduğunu kaydetti.

5 MİLYON YIL ÖNCE

Meke Gölü'nün dünyanın çok az rastlanan jeolojik oluşum ve doğa güzelliği özelliklerini taşıdığını belirten Dr. Kesici, “Tektonik hareketler, volkanik patlamalar sonucunda günümüzden 5 milyon yıl önce oluşan 4 kilometre çapında çukur- çöküntü ve 9 bin yıl önce göl içerisinde ikinci bir volkanik patlama sonucu meydana gelen yükselmelerle krater adacıklar oluşmuş. Bu iki oluşumla ilginç bir görünüm alan göl, nazar boncuğuna benzemektedir" dedi.

BİLİNÇSİZ TARIM

Dr. Erol Kesici, milyonlarca yıl önce oluşan, dünyanın ender doğal yapılarından biri olan Meke Gölü'nün uzun yıllardır devam eden kuraklık, bilinçsiz tarım politikaları ve uyarılara rağmen bir türlü alınmayan önlemler nedeniyle kuruduğunu söyledi. Meke Gölü'nün 2010 yılında tamamen kuruduğuna dikkati çeken Dr. Kesici, “Konya havzasında suyun neredeyse yüzde 90'ı tarımda kullanılıyor. Bu suyun da yüzde 60'ı yeraltı su kaynaklarından karşılanıyor" diye konuştu.

VAHŞİ SULAMA

Gölü besleyen nehir, dere gibi su kaynağı bulunmadığından gölün sadece yeraltı ve yağmur sularından beslendiğini ahlatan Dr. Kesici, “Havzada çok su isteyen mısır, ayçiçeği gibi bitkiler birçok yerde vahşi sulama ile sulanıyor. Çok sayıdaki kuyu ve bir türlü modern sulama yöntemlerinin geliştirilmemesi havzada su kaynaklarının azaltırken, buna bağlı olarak nemin azalması ve sıcaklık artışı sonucu yağış azalmaları, gölün kurumasının ana nedenleri" dedi.

2010'DA KURUDU

Meke Gölü'nde suyun 1990'lı yıllarından itibaren giderek azalmaya başladığını, 2000'li yılların başında su seviyesinin 3-4 metreye düştüğünü dile getiren Dr. Kesici, “Göl alanı giderek küçülürken, batık ve kurumuş alanlar oluştu. Artan kirlilik ve su seviyesinin giderek azalmasıyla da çok ağır bir koku yayan bataklık alana dönüştü. 2010 yılının yaz aylarında da beyaz tuz kristallerinden oluşan beyaz tuzlu bataklığa dönüşürken, tamamen kuruyarak doğal göl olma özelliğini kaybetti" diye konuştu.

DİRENÇ GÖSTEREN SU BİRİKİNTİSİ

Meke Gölü'nün son 10 yıldır su birikintisiyle kaplı bir alan halinde olduğuna dikkat çeken Dr. Kesici, “Bu su birikintisi içerisindeki ilkel mikroorganizmalar ve volkanik küllerinin etkisiyle kızıl renkli toprağa dönüşerek, başka bir doğal güzelliği oluşturmak için adeta direnç gösteriyor. 5 milyon yıllık doğal göl, dünya ve ülkemiz coğrafyasından silineli 10 yılı geçti" dedi.

KORUMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Dr. Kesici, doğal göllerin koruması için, oluşum ve hidrolojik özellikleri bilinerek ve göz önünde bulundurularak çevresel koşullarındaki değişimlerle ilgili önlemlerin alınmasının en önemli etken olduğunu söyledi. Dr. Kesici, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak için modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini de vurguladı.

DOGA VE SURDURULEBILIRLIK DERNEGI (DOSDER) ILE TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, TURKIYE'NIN MAVI NAZAR BONCUGUYKEN KIZIL ALANA DONUSEN MEKE GOLU'NUN NEDEN KURUDUGUNU ACIKLADI.(FOTO: KONYA,DHA)

DOGA VE SURDURULEBILIRLIK DERNEGI (DOSDER) ILE TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, TURKIYE'NIN MAVI NAZAR BONCUGUYKEN KIZIL ALANA DONUSEN MEKE GOLU'NUN NEDEN KURUDUGUNU ACIKLADI.(FOTO: MEHMET OKUCUYU/KARAPINAR,DHA)

DOGA VE SURDURULEBILIRLIK DERNEGI (DOSDER) ILE TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, TURKIYE'NIN MAVI NAZAR BONCUGUYKEN KIZIL ALANA DONUSEN MEKE GOLU'NUN NEDEN KURUDUGUNU ACIKLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

DOGA VE SURDURULEBILIRLIK DERNEGI (DOSDER) ILE TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, TURKIYE'NIN MAVI NAZAR BONCUGUYKEN KIZIL ALANA DONUSEN MEKE GOLU'NUN NEDEN KURUDUGUNU ACIKLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

DOGA VE SURDURULEBILIRLIK DERNEGI (DOSDER) ILE TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI (FOTODAKI), TURKIYE'NIN MAVI NAZAR BONCUGUYKEN KIZIL ALANA DONUSEN MEKE GOLU'NUN NEDEN KURUDUGUNU ACIKLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Banyoda uyuşturucu yetiştirme düzeneği
 
30 yıllık berber, tramvay yolunda maratona hazırlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Banyoda uyuşturucu yetiştirme düzeneği
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde jandarma ekiplerinin sıkı takibi sonucu baskın ...
Alacaklı olduğu kişiyi pompalı tüfekle vurdu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde S.Y. (34), borç yüzünden tartıştığı Muzaffer ...
Seyir halindeki kamyonet yandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde seyir halindeki kamyonet motor bölümünde ...
 
Korkuteli'de kaza: 3 yaralı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde otomobille kamyonun çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı.
Evinden arp sesi yükseliyor
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO) Arp Sanatçısı Aslıhan Güngör, ...
Kesici aletle işkence yapılan köpeğe tedavi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde, kesici aletle işkence yapılan başıboş köpek, ...
 
Hırsızların ateşi yüksek çıkınca koronavirüs testi yapıldı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde, motosiklet çaldığı tespit edilen 4 kişi, ...
Lise Caddesi'nde çalışmalar sürüyor
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde en önemli caddeler arasında yer alan Lise ...
Babasını, kapı kilidini kırarak girdiği iş yerinde ölü buldu
ANTALYA'da oto boyama ustası Süleyman Öztürk (64), ailesinden ayrı yaşadığı ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva