Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
17 Mart 2022 Perşembe - 14:06

Düden çayını kirleten suçlu bulundu

DÜDEN Çayı ve Şelalesi Koruma ve Kirlilik Önleme Komitesi, geçen yıl kimyasal kirlilik nedeniyle binlerce balık ölümü ve köpüklenmenin yaşandığı Düden Çayı'ndaki kirliliğin asıl sebebini, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası olarak gösterdi.

Düden çayını kirleten suçlu bulundu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Düden Çayı, Antalya'da iki büyük karstik su kaynakları Kırkgöz ve Pınarbaşı ile beslenerek, Bıyıklı Düden'i içinde kaybolup, 14 kilometre yeraltında devam ederek Varsak Düdeni'nde ortaya çıkıyor ve tekrar yeraltına girerek, 15 metreden dökülen Yukarı Düden Şelalesi'nin de bulunduğu alanda yeniden yüzeye çıkıyor. Kepez ve Muratpaşa ilçeleri üzerinden akarak Karpuzkaldıran bölgesinde 40 metre yükseklikteki Aşağı Düden Şelalesi ile Akdeniz'e dökülüyor.

KOKU, KÖPÜKLENME VE BİNLERCE BALIK ÖLÜMÜ

Kepez ve Muratpaşa ilçeleri sınırında doğa harikası iki şelaleyi de oluşturan Düden Çayı'nda geçen yıl ocak ayının ikinci haftasında, ilk olarak Yukarı Düden Şelalesi bölgesinde suda aşırı koku ve köpüklenme ile binlerce balık ölümü yaşanmıştı. Kimyasal atıkların karıştığı belirlenen Düden Çayı'ndaki kirlilik nehir boyunca devam ederek Lara'daki Düden Şelalesi'nden de denize dökülerek, döküldüğü bölgede de yine balık ölümleri ve köpüklenmeye sebep olmuştu.

22 İŞLETME CEZA KESİLMİŞTİ

Kente büyük tepkiye yol açan olay sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin denetimleri neticesinde, 22 işletmeye 5 milyon 511 bin 284 TL idari para cezası kesilirken, bu tesislerin 16'sının da faaliyetleri durduruldu. Olay sonrasında Muratpaşa Belediyesi'nin Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) bünyesinde de bilim insanları, çevre dernekleri ve meslek odaları temsilcilerinin oluşturduğu Çevre Platformu'nca Düden Çayı ve Şelalesi Koruma ve Kirlilik Önlenme Komitesi kuruldu.  

KOMİTE SONUÇ RAPORU HAZIRLADI

Komite bir yılı aşkın süren saha çalışmaları neticesinde bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapor basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. ASSİM Başkanı Ferruh Tunç, Komite Başkanı sağlık yüksek mühendisi Tokan Engin, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Güray Doğan, AÜ Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu gibi isimlerin yer aldığı komite rapor hakkında bilgiler verdi.

RAPORDA KIZILLI'DAKİ TESİSE İŞARET EDİLİYOR

Raporda, Düden Çayı'nda koku, köpüklenme ve balık ölümlerine neden olan kimyasal kirliliğin sebebi olarak ise Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası gösterildi. Rapordaki ifade şöyle:

“Yağışlar sonrası Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda artan sızıntı suyunun pompalanırken, bir tıkanıklıktan dolayı atık suyun önce Varsak Düdeni'ne, sonra da Düden Çayı'na karışmış olabileceğinin en kuvvetli ihtimal olarak değerlendirilmesine sebep olmaktadır."

Başka bir ifadede ise “Boruda biriken sızıntı suyunun borudaki veya vantuz sistemlerindeki çatlaklardan sızarak, yeraltına inmesi ve yağışlarla birlikte Düdenbaşı'na taşınması, sadece Düdenbaşı'nda yağışlardan sonra gözlenen kokuya ve köpürmeye sebep olduğu izlenimini güçlendirmektedir" denildi.

Ayrıca, ceza kesilen firmalar için de, “… yerleri ne Varsak Düdeni'ni ne de Yukarı Düden Şelalesi'ni kirletemeyecek bir bölgedir" ifadesine yer verildi.

YÜZEY AKTİF MADDESİ TEST EDİLMEMİŞ

Bir yıl önce kurulan komitenin bağımsız üyelerden oluştuğu ve üyelerin hiçbir kurum, kuruluşla tesisle bir çıkar ilişkisi bulunmadığını belirten Doç. Dr. Güray Doğan, incelemelerde önce fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan olayı değerlendirdiklerini söyledi. Doç. Dr. Doğan, “Gördük ki, yapılan testler ve analizler gerçek sorunu gölgeliyor, görmemizi engelliyor. Mesela burada suyun köpürdüğünü gördük, köpüren suda yüzey aktif maddesine bakılması gerektiği aşikar, testlerde bu yüzey aktif maddesinin ölçülmediğini gördük. Yüzey aktif maddesinin ölçülmediği bir ortamda doğru kanaate ulaşmak maalesef bizim için kolay olmadı. Bu yüzey aktif maddesini bulmak da kolay olmadı. Tesisleri tek tek gezip bakmak gerekiyordu, bunun bakılmadığı, yapılmadığını gördük" dedi.

EN YÜKSEK İHTİMAL KIZILLI

Kirlenmenin sebebine ilişkin çeşitli kaynaklar üzerinde durduklarını anlatan Doç. Dr. Güray Doğan, şöyle konuştu:

“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün ceza kestiği tesisler olsun, Organize Sanayi Bölgesi olsun, Kızıllı Katı Atık Depolama Tesisi olsun, bunlar üzerinde yoğunlaştık. Elde etimiz bulgular fiziken ceza kesilen tesislerin bölgeyi kirletemeyeceği yönünde oldu ve OSB'den eğer bir kirlilik kaynağı olsaydı, bunun da tüm bölgeye etki edeceği kanaatine vardık. Dolayısıyla elimizde ihtimaller dahilinde en yüksek olasılığa sahip Kızıllı Katı Atık Depolama Tesisi gibi duruyor."

KÖPÜKLENMEYE SEBEP OLACAK SIZINTI

Bu noktada tesis ve borulama hattının çok önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Doğan, “Tesisin borulama hattı sızdırmazlığı garanti altına alınmış ve bu kontrol edilmiş. Kontrol altına alınmış ve denetlenmiş olmasına rağmen, denetlendiği beyan edildi bize de, buradan bir sızıntı olma ihtimalini düşünüyoruz sadece. Bu ciddi anlamda hacimsel artışa sebebiyet vermeyecek bir sızıntı olduğunu düşünüyoruz. Ve bu sızıntının köpürmeye olanak sağlayacak yüzey aktif madde bakımından yoğun olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bizim temel sorunumuz aslında bu" dedi.

TESİSLERİN AKUT KİRLENMEYE KATKISI OLMAMIŞ

Farklı problemlerde olduğunu da anlatan Doç. Dr. Doğan,  şunları söyledi:

“Mesela tarımsal sulama, OSB'den ileride yapılabilecek sızıntılar gibi. Bunların da süreklilik arzeden şekilde takibi ve denetlenmesi gerekiyor ki hem Düden çayı, hem Akdeniz'i koruyabilelim. Ceza kesilen tesislerinden de, izinsiz şekilde yeraltına deşarj ve depolama var. Bunların izin alınarak ve sızdırmazlığı kanıtlanmış şekilde depolanması ve oradan uygun şekillerde vidanjör yardımıyla çekilerek bertaraf edilmesi gerekiyor. Bunun yapılmadığını tespit etmişler ve bu cezalar kesilmiş. Burada haklılık payı çok yüksek. Buradaki akut kirlenmeye katkıları olmamış."

BÜTÜN AKARSULARDA KİRLİLİK VAR

Kırkgöz'den çıkan suların yer altı ve yüzeyden denize ulaştığı serüvenini anlatan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, şu an da bölgemizdeki bütün akarsularda kirlilik olduğunu belirterek, “Ağır ağır denizi, yaşamı, doğayı kirletiyoruz. Özellikle tarımsal kirliliğin hat safhada olduğunu görüyoruz. Çağımızın en büyük problemi plastik kirlilik, bölgemizdeki bütün seraların etrafında çok yoğun bir plastik kirliliği var. Seralardan çıkan atıklar seraların çevresinde bırakılıyor ve güneşte kaldığı sürece de mikroplastiklere dönüşüyor ve yağmurla beraber derelere ve en son denize gidiyor. Benzer  bir çalıma için yine bölgeyi incelemeye devan ediyoruz. Kirletici unsurları, kirletenleri ve gelecekte de kirletme riski olanları belirliyoruz" şeklinde konuştu.

YAĞMUR SULARI DENİZİ KİRLETİYOR

Antalya Körfezi'nin en büyük kirlilik nedenlerinden biri olarak yağmur sularını gösteren Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, şöyle devam etti:

“Çünkü yağmur suları şehrin bütün kirliliğini yıkayıp en sonunda denize döküyor. Buna da dikkat etmemiz lazım. Artık yağmur sularının bir yerde depolanıp, arıtılıp sonra da sulama suyu olarak kullanma zamanı geldi. Şehir yanlış kentleşiyor. Tarım alanları imara açılıyor. Bunlar önemli konular ve Antalya dünyanın en güzel şehri, su ise temizlik, bereket, medeniyet, sağlık, insanın kendisi, yaşamı demektir. Hepimize görev düşüyor."

DUDEN CAYI VE SELALESI KORUMA VE KIRLILIK ONLEME KOMITESI, GECEN YIL KIMYASAL KIRLILIK NEDENIYLE BINLERCE BALIK OLUMU VE KOPUKLENMENIN YASANDIGI DUDEN CAYI'NDAKI KIRLILIGIN ASIL SEBEBINI, ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYESI'NE AIT KIZILLI KATI ATIK DUZENLI DEPOLAMA SAHASI OLARAK GOSTERDI.(GURAY DOGAN)(FOTO:ANTALYA-DHA)

DUDEN CAYI VE SELALESI KORUMA VE KIRLILIK ONLEME KOMITESI, GECEN YIL KIMYASAL KIRLILIK NEDENIYLE BINLERCE BALIK OLUMU VE KOPUKLENMENIN YASANDIGI DUDEN CAYI'NDAKI KIRLILIGIN ASIL SEBEBINI, ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYESI'NE AIT KIZILLI KATI ATIK DUZENLI DEPOLAMA SAHASI OLARAK GOSTERDI.(ASSIM)(FOTO:ANTALYA-DHA)

DUDEN CAYI VE SELALESI KORUMA VE KIRLILIK ONLEME KOMITESI, GECEN YIL KIMYASAL KIRLILIK NEDENIYLE BINLERCE BALIK OLUMU VE KOPUKLENMENIN YASANDIGI DUDEN CAYI'NDAKI KIRLILIGIN ASIL SEBEBINI, ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYESI'NE AIT KIZILLI KATI ATIK DUZENLI DEPOLAMA SAHASI OLARAK GOSTERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

DUDEN CAYI VE SELALESI KORUMA VE KIRLILIK ONLEME KOMITESI, GECEN YIL KIMYASAL KIRLILIK NEDENIYLE BINLERCE BALIK OLUMU VE KOPUKLENMENIN YASANDIGI DUDEN CAYI'NDAKI KIRLILIGIN ASIL SEBEBINI, ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYESI'NE AIT KIZILLI KATI ATIK DUZENLI DEPOLAMA SAHASI OLARAK GOSTERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Fabrikada gaz sızıntısı; 34 işçi hastanelik oldu
 
Jandarma aracıyla kazadan kıl payı kurtuldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alanya'da sayaç hırsızı yakalandı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde bir sitede elektrik ve su sayaçlarının sigortalarını ...
'Gülay Eroğlu'nun kadınları' sergisi müzede açıldı
ANTALYALI'nın ünlü ressamlarından Gülay Eroğlu, toplumsal cinsiyet eşitliğine ...
'Sevil Berberi' bu sezon son kez sahnede
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi, büyüleyici ezgileri, ince ve eğlendirici ...
 
Manavgat'ta uyuşturucu kullanan 3 kişi yakalandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarma operasyonunda uyuşturucu kullanan 3 kişi yakalandı.
Öğrencilere trafik eğitimi
ANTALYA'nın Konyaaltı ilçesinde jandarma Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma ...
Ruslar Antalya'daki konutlara akın etti
Savaşla birlikte Antalya’daki konutlara Rusların ve Ukraynalıların ilgisi tavan yaptı.
 
Avokado uluslararası çalıştayda konuşulacak
SAĞLIKLI beslenme diyetinin vazgeçilmezi avokado üretiminde önemli bir ...
Traktör sürücülerine reflektör dağıtıldı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde jandarmanın 'Reflektör Tak Görünür Ol, Kazaya ...
Demre'ye ilk kez başhekim yardımcısı atandı
DEMRE Devlet Hastanesi'nin ilk başhekim yardımcısı Üroloji Uzmanı Dr. Serkan Baş görevine başladı.
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva