'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
25 Ocak 2015 Pazar - 12:30

EPDK uyardı, vatandaş eyleme devam dedi

EPDK, aboneleri uyarmadan faturalandırma dönemlerini değiştirerek tüketicilerin ödeme dengesini bozan elektrik dağıtım şirketlerine uyarı yazısı gönderdi. Kuruma çok sayıda tüketici şikâyeti ulaştığı belirtilen yazıda, “Sözleşmeler hukuku kurallarına uyun” uyarısı yapıldı.

EPDK uyardı, vatandaş eyleme devam dedi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı dağıtım şirketlerinin sayaç okuma sürelerini uzatması nedeniyle abonelerin faturaları şişince konuyu mercek altına aldı. Tüm elektrik dağıtım ve perakende satış şirketlerine uyarı yazısı gönderen Kurum, sayaç okuma ve faturalandırmada yapılan tüm değişikliklerin önceden tüketiciye bildirilmesi gerektiğini vurguladı. Yazıda ayrıca, bu tip uygulamalar sonucunda ödeme güçlüğüne düşen tüketicilere taksitlendirme imkânı sağlanıp sağlanmayacağı ve bu durumda vade farkı alınıp alınmayacağının EPDK’ya bildirilmesi gerektiği kaydedildi.

4 AYLIK FATURA

Bazı dağıtım şirketlerinin, elektrikte bir aylık tüketimi faturalamak yerine sayaç okuma tarihlerinde değişiklik yaparak, kimi zaman gün kısaltımına gitmesi, kimi zaman da gün uzatımına gitmesi tartışma konusu oldu. İki-üç ay boyunca elektrik faturası gelmeyen aboneler, bir anda gelen şişkin faturalar nedeniyle ödeme güçlüğüne düştü. Konuyla ilgili EPDK’ya tüketici şikâyeti yağdı. Şikâyetlerde, dağıtım şirketlerince sayaçların bir aydan daha kısa aralıklarla ya da iki aydan daha uzun aralıklarla okunmaya başlandığı ve bunun sonucunda ayda 2 kere fatura düzenlendiği ya da 2-4 aylık tüketim miktarını içeren yüklü tutarda faturaların düzenlendiği belirtildi. Ödeme güçlüğüne düştüklerini ifade eden tüketiciler, herhangi bir ödeme kolaylığı sağlanmadığı ve tüketim dönemi değişiklikleri konusunda bilgilendirilmediklerinden şikâyetçi oldu.

TÜKETİCİLERE BİLDİRİN

Tüm elektrik şirketlerine uyarı yazısı gönderen EPDK, sözleşmeler hukuku kurallarına uyulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Tüketim dönemi değiştirilen tüm tüketicilerin uygulama öncesinde tüketim dönemlerinin kaç aya kadar uzatılacağı hususunda bilgilendirilip bilgilendirilmediği, bilgilendirildiyse hangi iletişim kanalı ile bilgilendirildiği, tüketim dönemlerindeki değişikliğin ayrıntılı gerekçesi ve bölgenizde bu değişiklikten etkilenen tüketici sayısı ve abone grupları, uygulama sonucu ödeme güçlüğüne düşen tüketicilere talepleri halinde taksitlendirme imkânının sağlanıp sağlanmayacağı, taksitlendirme halinde vade farkı alınıp alınmayacağı, değişen faturalandırma döneminin ne kadar süre daha uygulanacağı hususlarının 5 iş günü içinde Kurumumuza bildirilmesi ve uygulamadan etkilenen tüketicilerin bir sonraki tüketim dönemleri hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor. Ayrıca tüketim döneminin uzun aralıklı belirlenmemesine yönelik hassasiyet gösterilmesi ve tüketim dönemi değişikliklerinin uygulama öncesinde tüketicilere bildirilmesi gerekiyor. Tüketim döneminin bir aydan daha kısa süreli uygulanması ise mevzuata aykırılık teşkil ediyor. Bu uygulamadan dolayı tüketicinin ödemede gecikmesi sonucu tüketiciden gecikme zammı ve kesme-bağlama bedeli alınmaması; tüketim döneminin asgari bir ay olacak şekilde uygulanması gerekiyor.”

YILMAZ: TÜM BOYUTLARI İNCELİYORUZ

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, faturalandırma sürelerinin uzamasının kayıp-kaçak ve tarifeyi etkileyip etkilemediği gibi farklı boyutlarını da incelediklerini açıkladı. Şirketlerin genelde nakit akışı açısından bir an önce faturaları toplamak istediklerine dikkat çeken Yılmaz, “Faturaların gecikmesinde farklı saikler olup olmadığını inceliyoruz. Örneğin kayıp-kaçak hedefleri ya da 2016 yeni tarife dönemi hesaplarına yönelik etkisi olur mu, araştırıyoruz. İnceleme sürerken, bu konuyla ilgili yorum yapmam doğru olmaz. Fakat tüm boyutlarıyla takip ettiğimizi söyleyebilirim” dedi.

ANTALYA'DA EYLEMLERE DEVAM

Antalya'yla birlikte Burdur ve Isparta'da 1 milyon 800 bin aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Cengiz Holding, Limak Holding ve Kolin İnşaat ortaklığı CLK Akdeniz'in fatura tarihlerinde yaptığı değişiklik sonrası abonelerinin bir bölümüne 2 aylık fatura göndermesi Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eylemle protesto edildi.

Halkevleri tarafından yapılan eylemde üzerinde 'Elektrik soygununa son, enerji haktır satılamaz, her aileye 230 kw ücretsiz elektrik' yazılı 15 metre uzunluğunda pankart açıldı. Antalyalıların yanındaki faturalar arasında 'En yüklü fatura' yarışmasını da yapıldığı eylemde 1150 TL'lik bir fatura çıktı.

Halkevleri Akdeniz Bölge Temsilcisi Kutay Meriç, elektriğin 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası kamu hizmeti niteliğini kaybederek sıradan bir mal haline getirildiğini söyledi. Sürecin sonunda çok sayıda vergi ve hizmet bedelinin de faturalara yüklenerek enerjinin özel sektörün yüksek karlar elde ettiği bir alan haline geldiğini kaydeden Meriç, "Aylardır gelmeyen ve artık yüksek meblağlı olarak gelmeye başlayan faturalarını yarattığı sıkıntılar Antalya'nın ana gündemi olmuş durumda. Firma yetkililerinin faturalarını neden aylarca gönderilmediği konusunda verdikleri yanıt ise gayri ciddidir" diye konuştu.

CLK Akdeniz'in bu konuda fatura tarihlerini memur maaşlarına göre ayarlandığı şeklinde bir açıklama yaptığını dile getiren Meriç, "Antalya memur kenti değildir. Başta turizm sektörü olmak üzere yüzbinlerce işçiye ev sahipliği yapmaktadır. Onlara da maaşları ayın 15'inde değil 1'inde almaktadır" dedi.

Meriç, ayrıca CLK Akdeniz'in Antalya'da kayıp kaçak oranını yüzde 9 olarak açıklamasına rağmen faturalara yüzde 20 onanında kayıp kaçak ücreti yansıtıldığını, EPDK'nın ulusal tarifeyi 25.7 kuruş olarak açıklamasına rağmen Antalya'da birim fiyatın 26.5 kuruş olduğunu iddia etti.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki eylem, Antalyalıların şikayetlerini anlattığı açık kürsü etkinliğinin ardından olaysız sona ererken, gelecek hafta salı ve perşembe günleri arasında akşam saat 21.00'de protesto için elektriklerin bir dakika boyunca açma kapa eylemi yapılması kararı alındı.
 

 

 
AKP'de Tayyar krizi
 
MİT Müsteşarı Fidan aday mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya elektrik kesintisi programı
CLK Akdeniz Elektrik, 26 Ocak Pazartesi, 27 Ocak Salı ve 28 Ocak Çarşamba ...
Selzedelere 5 milyon liralık ödenek
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde geçen yıl Ekim ayında meydana gelen sel ...
Uyuşturucu kuryesi: Kız kardeşimin dershane parası için yaptım
HAKKARİ'den Antalya'ya getirdiği valizde uyuşturucu madde olduğunu bilmediğini ...
 
Uğur Mumcu anıldı
SUİKAST sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren araştırmacı-gazeteci Uğur ...
En çok 'Rus gelin' aldık
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 2014 yılında 39 ülkeden 314 yabancı kadın, ...
Kıskançlık kavgası: 3 yaralı
ANTALYA'da eski eşinin arkadaşlarıyla kavga eden E.Ç ile kardeşi, Hikmet ...
 
Toyota Türkiye'de 500 milyon dolarlık yeni yatırım yapacak
TOYOTA Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, ...
Karanlık kent Antalya
ANTALYA kent merkezinde elektrik kesintileri devam ediyor. Dün gece Muratpaşa ...
Demre'de karne sevinci
DEMRE'de 2014-2015 eğitim- öğretim yarıyarılına giren öğrenciler karne sevinci yaşadı.
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva