Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı
26 Temmuz 2023 Çarşamba - 10:21

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı

EKONOMİ Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Şahap Kavcıoğlu, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda, eylül ayında kamuoyuyla paylaşılması planlanan Orta Vadeli Program hazırlık süreci ele alınacak. Ayrıca, son dönemdeki para politikası kararları, ihracat, yatırım, destek önerileri ve kur korumalı mevduat hesabına ilişkin gelişmeler ile otomotiv, gıda ve perakende sektörlerinde yaşanan stokçuluk, haksız fiyat uygulamalarına karşı yürütülen çalışmalar ve mesleki eğitim merkezlerine sağlanan devlet katkısının etkinliği değerlendirilecek. Toplantının ardından yazılı açıklama yapılması bekleniyor.

'FİNANSAL İSTİKRARIN PEKİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR'

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun 3,5 saat süren toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde güncel ekonomik gelişmeler ve öncelikli ekonomi politikalarını görüşmek üzere bu dönemin 2'nci toplantısını gerçekleştirmiştir. Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz ilk toplantıdan bu yana mali disiplinin sağlanmasına, iç talebin dengelenmesine, cari açığın azaltılmasına, rezervlerimizin güçlendirilmesine ve enflasyonla mücadeleye yönelik önemli adımlar atılmıştır. Bu dönemde depremin bütçe üzerindeki etkilerinin hafifletilmesi ve kaynak tahsisinin güçlendirilmesi amacıyla yapılan vergisel düzenlemeler ve alınan tasarruf tedbirleri ile finansal istikrarın pekiştirilmesi ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi hedeflenmiştir" denildi.

'OVP'YE İLİŞKİN HAZIRLIKLAR GÖZDEN GEÇİRİLDİ'

Bugünkü toplantıda ilk olarak güncel makroekonomik gelişmeler ile bütçe görünümünün değerlendirildiği belirtilerek, "Ekonomide öngörülebilirliği artıracak, beklentilere yön verecek Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin hazırlıklar gözden geçirilmiştir. OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarımız güncellenecek, önümüzdeki üç yıla ilişkin yol haritası ortaya konulacaktır. İlgili tüm kesimlerle istişare içinde hazırlanacak OVP'nin, öngörülebilirliği arttırarak yatırım ortamına önemli katkılar sunması beklenmektedir. Mali disiplini esas alan maliye politikamızı kamuda tasarruf anlayışı ile güçlendirerek elde edilecek mali alan, vatandaşlarımızın refahını artırmak için kullanılacaktır. Deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranını AB standartlarında tutacak bir yaklaşım devam ettirilecektir. Toplam maliyeti 104 milyar dolara ulaşan deprem konusunda ilgili tüm kurumların koordinasyon içinde hareket etmesi ve deprem bölgesinde ekonomik ve sosyal hayatın rehabilitasyonuna bütçe imkanları içinde gerekli değişiklikleri yaparak tüm kurumların öncelik tanıması sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi.

'KKM KONUSUNDA GELİŞMELER DEĞERLENDİRİLDİ'

Ayrıca bundan sonraki süreçte temel makroekonomik hedefin enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek olduğu vurgulanarak, şöyle denildi:

"Bu kapsamda toplantıda fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarın devamı için Merkez Bankası'nın uhdesinde olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alınmıştır. Para politikasının genel çerçevesi ile son dönemde atılan miktarsal sıkılaştırma adımları konusunda bilgilendirme yapılmış, Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusunda gelişmeler değerlendirilmiştir. Toplantıda mesleki eğitim merkezlerine sağlanan devlet katkısının etkinliği özel olarak değerlendirilmiş, tasarrufu ve etkinliği artırıcı kararlar alınmıştır. Otomotiv ve gıda perakende sektöründe son dönemlerde arz talep dengesini bozacak şekilde oluşan stokçuluk ve haksız uygulamalar ile bunlarla bağlantılı fahiş fiyat artışlarının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir. Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyeleri tarafından Türkiye Yüzyılı'nda daha güçlü ilerlememizi sağlayacak gündem önerileri sunulmuş ve bu süreçte ilgili tüm kurumlarımızın uyum, iş birliği ve tam bir koordinasyon içinde çalışma kararlılığı vurgulanmıştır. Güven ve istikrar ortamında enflasyon ile mücadele öncelikli olmaya devam edecek, nitelikli yatırımlarla yüksek katma değerli üretimi, ihracatı ve potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, istihdam artışını destekleyecek, tasarrufları artırarak cari işlemler açığında kalıcı iyileşmeyi sağlayacak etkin ve kararlı adımlar eşgüdüm içerisinde hayata geçirilecektir."

EKONOMI KOORDINASYON KURULU, CUMHURBASKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ BASKANLIGINDA TOPLANDI. FOTO-ANKARA-DHA

Kaan ULU/ANKARA, (DHA)

 
Prof. Dr. Naci Görür: Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor
 
Antalya Kemer'deki orman yangını 3'üncü gününde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzin ve motorinin ardından LPG'ye de zam
Brent petrol ve dolar kurundaki hareketlilik ile KDV ve ÖTV oranlarında ...
Dolar, Euro ve altın zirveye yerleşti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın geçen hafta beklentinin altında ...
İlk 6 ayda kurulan şirket sayısı yüzde 3,6 azaldı
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB), 2023’ün ilk 6 ayında kurulan ...
 
Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 17,5'e çıkardı
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika ...
Akaryakıta yeni zam yolda!
ÖTV zamlarıyla birlikte litre fiyatı motorinde 5 lira benzinde 6 lira ...
Ortalama konut fiyatları 4 milyona çıktı
Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 2.1 ...
 
Gazlı içeceklere bir zam daha: Kola fiyatında artış
KDV oranları artışı sonrası kola ve gazlı içeceklere de zam geldi. 2,5 ...
Euro 29,6 TL'yi geçti
İstanbul serbest piyasada dolar 26,3500 liradan, avro 29,6580 liradan güne başladı.
QR kodda büyük tehlike...
Restoran ve kafelerde sipariş verirken kullanılan QR kod dolandırıcıların ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva