Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı
İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı
22 Kasım 2017 Çarşamba - 14:50

Eksi 4 dereceye dayanıklı fasulye tohumları tespit edildi

TÜRKİYE'nin yüksek kesimlerindeki yaylalarda yok olmaya yüz tutan 829 fasulye çeşidi tohumundan, Bolu ve Antalya'daki tarla ve sera üretimleri ile laboratuvar çalışmaları sonucunda sıfırın altında 4 dereceye kadar dayanan 8 fasulye türü belirlendi.

Eksi 4 dereceye dayanıklı fasulye tohumları tespit edildi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) işbirliğinde yapılan Uluslararası TÜBİTAK destekli projeyle, soğuk stresi ve dona dayanıklı fasulye çeşit adayları geliştirildi. 'Soğuğa Toleranslı Taze Fasulye Çeşit Geliştirilmesi Projesi' AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, projenin yürütücüsü Prof. Dr. Fakik Kantar ve ekibi tarafından tanıtıldı.

Yaklaşık 3 yıldan bu yana sürdürülen proje kapsamında, Türkiye'nin yaylarından toplanan 829 fasulye çeşidi arasında soğuk ve dona dayanıklı 50 çeşit belirlenerek, bu çeşitlerle ilgili hem Bolu'da tarlada hem de Antalya'da sera ve açık havada deneme üretimleri yapıldı. 50 çeşit arasında ise eksi 4 dereceye kadar dayanıklı 8 türün üretiminde başarı sağlandı.

Proje kapsamında Türkiye yaylalarından toplanan fasulye türlerinin büyük bölümünün çok az bilinen, bilinmeyen veya yok olmaya yüz tutmuş türler olduğuna dikkati çeken proje yürütücüsü Prof.Dr. Faik Kantar, 829 yerel fasulye genotipi kullanılarak 3 yıllık laboratuvar testleri, moleküler çalışmalar ve arazi deneme üretimleri yapıldığını söyledi.

EKSİ DERECEYE DAYANIKLI 8 TÜR

Laboratuvar testlerinde eksi 4 dereceye kadar dayanıklı türlerin ilkbahar erken ekimleri için Bolu koşullarında ve sonbahar geç ekimleri için Antalya şartlarında 2 yıl tarla ve sera denemelerine alındığını anlatan Prof.Dr. Kantar, "Tarla denemeleri sonucunda ilk aşama soğuğa dayanıklı 50 türe indirildi. Bu türler arasından da eksi 4 dereceye kadar dayanabilen 8 tür taze ve kurufasulye çeşit adayları belirlendi" dedi.

ANTALYA'DA ISITMASIZ BAŞARILI SONUÇ

Sıfırın altında 4 dereceye kadar dayanıklı türlerin Hakkari, Erzurum, Van, Malatya gibi illerin yüksek yaylarından toplanan yerel türler olduğunu belirten Prof.Dr. Kantar, yerel isimleri olmayan bu 8 türün tescil işlemlerinin de başlatılacağını açıkladı. Türler arasında kırmızı benekli, siyah benekli, pembe lekeli, baklası sarı ve düz gibi çeşitli şekillere sahip fasulyelerin olduğunu dile getiren Prof.Dr. Kantar, tarla ortamında sıfırın altında 4 dereceye kadar dayanıklı türlerin sonbahar- kış dönemlerinde Antalya'daki sera üretiminde de ısıtmasız kadar başarılı sonuçlar verdiğini kaydetti.

SERADA SOĞUKTAN ETKİLENMEYEN TÜRLER

Kılçıksız ve verimi yüksek yeni türlerin geliştirilmesi için melezleme ve ıslah çalışmalarının da başlatıldığını söyleyen Prof. Dr. Kantar, "Dün akşam sıcaklık eksi 3'e kadar düşmüş, vatandaşın ticari ürettikleri etkilenmiş ama bizim seçtiklerimiz gayet iyi duruyor. Önümüzdeki bir ay içinde soğuk biraz daha artacak ve fark daha da belirginleşecek. Bu durumda serada ısıtmasız şartlarda eksilere düştüğünde hiç etkilenmeden üretimi devam eden çeşitleri devreye sokup çiftçimizin hizmetine sunmak istiyoruz" diye konuştu.

TOHUM İTHALAT VE İHRACATI

AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Davut Karayel de Türkiye'nin iklim ve coğrafya açıdan tarıma ve özellikle tohum yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu belirtti. Son yıllarda tohumculuğa özen gösterildiğine değinen Prof.Dr. Karayel, şöyle devam etti:

"Fakültemizde de bu anlamda önemli çalışmalar yapılıyor. Ülkemiz önemli bir potansiyele sahip ama 2016 rakamlarına göre biz yaklaşık 200 milyon dolarlık tohum ithalatı gerçekleştiriyoruz. 150 milyon dolar da yaklaşık ihracat yapıyoruz ama bu alanda önemli çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu nedenle özellikle Valimiz Münir Karaloğlu ve Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Ünal da konuyu hassasiyetle yaklaşmakta ve fakültemizde sektörle işbirliği içerisinde yerli tohum çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yapılmaktadır."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
 

 
İyi Parti'nin Antalya il Başkanı kim oldu?
 
Fen İşleri Şantiyesine bilgilendirme panosu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bıçaklı kavga: 1 yaralı
ANTALYA'da banyodan alt kata sızan su yüzünden iki komşu arasında çıkan ...
Alanya'da hırsızlık çetesi çökertildi
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde bir ayda 8 evden hırsızlık yaptığı iddia ...
Oltayla 326 kiloluk köpekbalığı yakaladı, korkudan çekemedi
ANTALYA'da iki amatör balıkçı, oltayla yakaladıkları camgöz cinsi köpekbalığını ...
 
Yerel mavi bayrak sorumluları toplandı
MAVİ Bayrak kriterleri ve güncel çevre sorunlarının değerlendirildiği ...
Kuyuya düşen domuzu kurtarıp doğaya saldılar
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde 12 metrelik su kuyusuna düşen yaban domuzu, ...
Engelsiz Antalya hedefi
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin, çeşitli kamu kurum kuruluş ve STK'larla ...
 
Polisten kaçamadı
ANTALYA'da akaryakıt istasyonu marketinde alışveriş yapan F.A.'ya ait ...
Alanya'ya 250 bin çiçek
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Alanya Park ve Bahçeler Birimi ilçe genelinde ...
Hortumzedelere konteyner ev
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, hortum felaketinin yaşandığı Finike, Kumluca, ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva