Antalya Havalimanı'ndan 3 ayda 3 milyon 323 bin yolcu geçti
Antalya Havalimanı'ndan 3 ayda 3 milyon 323 bin yolcu geçti
Fatih Altaylı'dan Hakan Ural eleştirisi
Fatih Altaylı'dan Hakan Ural eleştirisi
Gülse Birsel'den 'Avrupa Yakası' uyarısı
Gülse Birsel'den 'Avrupa Yakası' uyarısı
Mauro Icardi'den gol krallığı açıklaması
Mauro Icardi'den gol krallığı açıklaması
2 Ocak 2020 Perşembe - 16:40

Elektrikli ısıtıcılara dikkat

HAVALARIN soğuması ile birlikte elektrikli ısıtıcı kullanımı da artıyor. Evinde, dükkanında ya da iş yerinde elektrikli ısıtıcı kullananların, olası yangın tehlikesine karşı dikkatli olmaları gerekiyor.

Elektrikli ısıtıcılara dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ankara'da yılbaşı gecesi açık unuttukları elektrikli ısıtıcı nedeniyle çıkan yangında 4 kişinin hayatını kaybetmesi, elektrikli ısıtıcıları yarattığı olası yangın riskini gündeme getirdi. Havaların soğuması ile birlikte vatandaşlar elektrikli ısıtıcılara yöneliyor. Elektrikli ısıtıcı satışı yapanlar ise, belli bir ısıya ulaştığında ya da devrildiğinde kendini kapatma teknolojisine sahip olmayan ısıtıcıların,  yangınlara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca evde kullanılacak ısıtıcıların 3 bin watt’ın üzerinde olmaması,  kablo ve prizlerin ise yangın tehlikesine karşı kaliteli olması gerekiyor.

"BELLİ BİR ISIYA ULAŞINCA YA DA DEVRİLİNCE KENDİNİ KAPATAN ISITICILARI TERCİH EDİN"

Karaköy’de bir elektrik dükkanı olan ve elektrikli ısıtıcılar da satan Ahmet Söğüt, şunları söyledi:

“Infared ısıtıcı kullanmaları onlar için daha mantıklı, sağlıklı oluyor. Bir de tanıdık markalar almalılar. Her ısıtıcıyı almamaları gerekiyor. Yer sobalarının altında emniyet mandalları vardır. Devrildiği zaman otomatikman altındaki düğme boşta kalır ve ısıtıcı kendisini otomatik olarak kapatır. O, onun emniyet kilididir. Aynısı duvardaki ısıtıcılar için de geçerlidir. Onda da belirli bir ısıya geldiği zaman kendini kapatan bir sistem vardır. Onları kullanmaları gerekir. Fiyatı uygun olduğu için insanlar bu teknolojilere sahip olmayan ürünlere yöneliyor ama onları da çok kontrollü kullanmak gerekiyor. Yeniden ek bir anahtar ya da bir düğme ile kapatmaları gerekiyor belirli bir ısıya geldiği zaman. Onu da kapatmayı unuttukları zaman kablo ısınıyor ya da kullandıkları kablo düşük enerji çeken bir kablo oluyor o yüzden yanıyor.”

“KULLANILAN KABLOLARIN İNCE OLMASI DA YANGINA NEDEN OLABİLİR”

Isıtıcıların kalitesinin yanı sıra kullanılan ara kablo ve takılacak olan prizin de önemini vurgulayan Söğüt,  şöyle devam etti:

"Biz genelde infrared ısıtıcılar satıyoruz. Onlar belli bir sıcaklığa ulaşınca kendiliğinden kapanan ısıtıcılar. Emniyetli ısıtıcılar. 30 liradan başlayıp, 300 liraya kadar olan ısıtıcılar var. Kullanılan tesisat kablosunun ince olması da yangınlara sebep olabilir. Sonuçta ısıtıcı dediğimiz ürün 2 bin watt bir güç çekiyor. Sobanın çekmiş olduğu enerjideki prizin kablosu inceyse, oradaki tesisatı komple yakar. Isıtıcıya göre tesisatın da uygun olması gerekiyor. Ya da ara kablo yaptıracaklarsa hazır almamaları gerekiyor. Daha kalın kesit bir kablo ile kullanmalılar. Saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi, kızartma makinesi ve ısıtıcılar çok elektrik çeken malzemeler. Bunların normal hazır grup prizlerle kullanamazlar. Onlar için priz yaptırmaları gerekiyor. İnsanlar bunlara dikkat ederse, böyle kazalar çıkmaz.”

EVDE KULLANMAYA UYGUN WATTLI ISITICILAR TERCİH EDİLMELİ

Elektrikli ısıtıcı satın alırken önce evde kullanmaya uygun wattlı olmasına dikkat etmek gerektiğini anlatan elektrikçi İlyas Özmen de, “Elektrikli ısıtıcı alırken önce wattına dikkat edilmeli. Hangi wattlar evde, hangi wattlar sanayide kullanılır buna bakmak lazım. Sonra kalitesine dikkat etmeli. Birkaç kalite var bunlarda. Bir sürü de marka var. Kablosuna dikkat etmeliler, kendi kullandığı priz enerjiyi kaldırabilir mi, diye dikkat etmeli. Önce marka ile başlıyor zaten, kalite markada saklı. Evdeki prizler 3 bin watt’a kadar çeker. Hatta 2 bin 500 olursa daha doğru  olur. Çünkü evdeki elektrik belli. Aksi takdirde elektrik çekmez, kablolar ısınır yangın çıkar. Ya da kaçak akımı varsa kaçak akımı tutmaz zaten atar, kullanamaz. Evde kullanılacak ısıtıcılar termostatlı olmalı, devamlı yananlar açık alanlarda kullanılabilir. Evde termostatsız kullanımı önermiyoruz. Termostat belli bir ısıyı bulunca kendini kapatır, açar. Ama devamlı yanarsa sıkıntı, kablosu ısınır ve sıkıntı çıkarır” şeklinde konuştu.

ISITICIYI TAŞIYAMAYAN BASİT AYAKLAR YANGINA SEBEBİYET VERİYOR

Isıtıcıları basit ve ucuz ayaklarla kullanmanın sakıncalı olduğunu söyleyen Özmen, “Bunlarda iki çeşit ayak var. Ayaklı alıp kullanacakken en basit, en ucuz ayak osun mantığıyla gidiyorlar. En ucuzu olması değil, kaliteli olması önemli. Müşteri önce kaliteye, sonra kabloya bakacak, kendinin elektriği kaldırır mı onu öğrenecek, sonra da ayaklara bakacak. Basit ayaklar ısıtıcıyı taşıyamıyor. Isıtıcıyı taşıyamadığı için de düşüyor, yangın çıkıyor. Bunlara dikkat ettiğin zaman sorun çözülüyor” dedi.

"ISITMASI BİZİM İÇİN YETERLİ OLUYOR"

Dükkanında ısınmak için elektrikli soba kullanan Emircan Kılıç da  “Elimizden geldiğince markalı ürünler ve elimizden geldiğince CE belgeli ürünler kullanmaya  çalışıyoruz. Bir de genellikle özelliklerine bakmıyoruz da, ısıtması bizim için yeterli oluyor” ifadelerini kullandı. Isıtıcı alırken özelliklerini incelemediğini ifade eden vatandaş İlhami Görmez ise, “Ben hiçbir özelliğini sormadan alıp geldim. Kendi kendine ısısına göre otomatik olarak kapanıyor. Ama bu özelliğine dikkat etmemiştim alırken, akşam giderken fişini çekerim, ona dikkat ederim” şeklinde konuştu. 

EMIRCAN KILIC, DUKKANINDA ELEKTRIKLI ISITICI KULLANIYOR. FOTO:BEYZA NUR GULER/ISTANBUL, (DHA)

ELEKTRIK ISITICISI SATAN AHMET SOGUT, UYARILARDA BULUNDU. FOTO:BEYZA NUR GULER/ISTANBUL, (DHA)

ELEKTRIKCI ILYAS OZMEN. FOTO.BEYZA NUR GULER/ISTANBUL, (DHA)

HAVALARIN SOGUMASI ILE BIRLIKTE ELEKTRIKLI ISITICI KULLANIMI DA ARTIYOR. EVINDE, DUKKANINDA YA DA IS YERINDE ELEKTRIKLI ISITICI KULLANANLAR, OLASI YANGIN TEHLIKESINE KARSI DIKKATLI OLMALARI GEREKIYOR. FOTO:  BEYZA NUR GULER/ ISTANBUL, (DHA)

HAVALARIN SOGUMASI ILE BIRLIKTE ELEKTRIKLI ISITICI KULLANIMI DA ARTIYOR. EVINDE, DUKKANINDA YA DA IS YERINDE ELEKTRIKLI ISITICI KULLANANLAR, OLASI YANGIN TEHLIKESINE KARSI DIKKATLI OLMALARI GEREKIYOR. FOTO:  BEYZA NUR GULER/ ISTANBUL, (DHA)

Beyza Nur GÜLER-İdris TİFTİKCİ/ İSTANBUL, (DHA)

Etiketler:
 
Karayolu kenarında kar keyfi
 
'Misafiri yalnız bıraktın' deyip, eşini sıcak suyla haşladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğa harikası Gölcük buz tuttu
BOLU'nun doğa harikası Gölcük Tabiat Parkı'ndaki göl buz tuttu. Karla ...
Clash of Clans ve GTA San Andreas Apk İndirin
Clash of Clans hilesi bu yılda epey aranmaktadır. Clash Of Clans'ın hileli ...
Ailesi hastanedeyken evinde çıkan yangında öldü
KÜTAHYA'nın Şaphane ilçesinde, astım hastası Hasan Taşpınar (72), evinde ...
 
Adıyaman'da yağmurda evin tavanı çöktü
ADIYAMAN'da, etkili olan sağanak nedeniyle tek katlı evin bir odasının ...
Gamze'nin ölümünde muhtarı düğünde çekilen görüntü ele verdi
KIRŞEHİR'de, katıldığı sünnet düğününde halay çekerken başına kurşun isabet ...
Erciyes Kayak Merkezi için ihale yapılacak
KAYSERİ'deki Erciyez Kayak Merkezi'nin işletilmesi ve organizasyonu hizmet ...
 
Yaralı atmacaya jandarma şefkati
MANİSA'nın Turgutlu ilçesinde, jandarma tarafından kanadından yaralı halde ...
Ayakta duramayan kuzusuna oyuncak kamyonla destek verdi
MANİSA'nın Saruhanlı ilçesinde, besici Kılıç Kaya (46), doğumdan sonra ...
17 kişi kumar oynarken yakalandı
KAYSERİ'nin Tomarza ilçesinde, jandarma tarafından baskın yapılan evde ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva