Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Plajlarda sezon hazırlıkları
Plajlarda sezon hazırlıkları
Ajet uçağına bomba ihbarı
Ajet uçağına bomba ihbarı
29 Temmuz 2023 Cumartesi - 08:25

Endüstriyel Süreçlerin En Önemli Unsuru: Proses Kontrol Cihazları

Proses kontrolü; imalat, enerji üretimi ve kimyasal işleme dahil olmak üzere pek çok endüstriyel sektör açısından hayati önem taşır.

Endüstriyel Süreçlerin En Önemli Unsuru: Proses Kontrol Cihazları
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Proses kontrol cihazları, istenilen çıktının elde edilmesi amacıyla endüstriyel proseslerin kontrol değişkenlerinin izlenmesi ve ayarlanması için kullanılırlar. Proses kontrolü; imalat, enerji üretimi ve kimyasal işleme dahil olmak üzere pek çok endüstriyel sektör açısından hayati önem taşır. Uygun bir süreç kontrol mekanizması operasyonların, güvenli ve verimli bir şekilde çalışması, aynı zamanda düzenleyici standartlara uyulması için optimize edilmesine yardımcı olur. Proses kontrol cihazları gibi sıcaklık algılayıcılar da endüstriyel süreçlerde önemli bir role sahiptir. Meter Elektronik A.Ş. sektörünün önde gelen isimlerinden biri olarak proses kontrol cihazları ve sıcaklık algılayıcılar gibi işlevsel çözümlere en uygun fiyatlarla ve en yüksek kaliteyle erişmenizi sağlar.

Proses kontrolü, süreçlerin kontrol edilmesi ve izlenmesi amacıyla kullanılan bir tekniktir. İstenen çıktının korunması için süreç değişkenlerinin izlenmesini ve ayarlanmasını içerir. Görev açısından son derece kritik olan uygulamalar ile ilgili olarak kalite ve performans bu sayede korunabilir. Proses kontrolü süreci aynı zamanda izleme sırasındaki sonuçlara dayalı olarak değişkenlerin aktif bir şekilde kontrol edilmesini de kapsar. Proses kontrol cihazları istenmeyen bir durum tespit ettiği takdirde operatör sürecin tekrar kontrol altına alınması için gerekli değişiklikleri gerçekleştirir.

Kontrol edilen sürecin doğasına ve kontrol sisteminin amaçlarına bağlı olarak pek çok proses kontrol tekniği bulunur. Açık döngü, kapalı döngü ve geri besleme kontrolü farklı süreç kontrol türlerinin örnekleri arasında sıralanabilir.

Açık döngü kontrol sistemi bir süreç değişkeni için önceden belirlenmiş olan bir değerin ve istenen çıktı elde edilene kadar sürecin ayarlanmasını içermektedir. Çıktının girdiye göre doğru bir şekilde belirlenmesi mümkün olan basit ve öngörülebilir süreçler için tercih edilebilir. Örneğin bir ısıtma sistemi yalnızca belirli sıcaklık aralıklarında çalışır. Bu basit teknik süreç değişkenlerindeki herhangi bir dinamik değişikliği göz önünde bulundurması gerektiği ve istenen çıktıyı koruyamayabileceği için bazı sınırlamalardan bahsedilebilir. Bu durum özellikle süreç karmaşık ve öngörülemez olduğunda sürecin çıktısında hatalara yol açabilir.

Kapalı döngü kontrol sistemi, proses değişkeninin sürekli olarak izlenmesi ve istenen değerin korunması için çıkışı ayarlama amacıyla geri besleme döngüsü kullanır. Çıktının belirli bir aralıkta tutulması gereken karmaşık ve öngörülemeyen süreçler için kullanılan kapalı döngü kontrol sistemi, prosesin istenen çıktısıyla fiili çıktısı arasındaki farka göre ayarlanabilmektedir.

Geri besleme kontrolü kapsamında, çıktı sürekli olarak izlenir ve istenen çıktının korunması için süreç değişkeni ayarlanır. Bu tür bir kapalı döngü süreç değişkenlerinin sürekli olarak ölçülmesi için kontrollü süreçten gelen bir geri bildirimden faydalanır ve bunu istenen çıkış değeriyle kıyaslar.

Proses Kontrol Cihazları Önemli Bir Sürecin Parçasıdır

Proses kontrol sistemleri tipik olarak, bir prosesin kontrol edilmesi ve düzenlenmesi için birlikte çalışan çeşitli bileşenlerden oluşur. Bu bileşenler arasında sensörler, denetleyiciler, son kontrol öğeleri ve geri bildirim öğeleri bulunur.

Sensörler; sıcaklık, basınç ve akış hızı gibi proses değişkenlerini ölçen cihazlar olarak tanımlanabilir. Kontrolör, sensörden alınan sinyalleri işleyen ve kontrol sinyallerini nihai kontrol elemanına gönderen bir bileşendir. Solenoid valfler, pnömatik aktüatörler gibi son kontrol elemanları değerleri değiştirerek proses değişkenlerini ayarlamaktadır. Son olarak geri besleme elemanları proses değişkeninin gerçek değerini kontrol etme amacıyla geri bildirim sunar.

Proses Kontrol Enstrümantasyonu

Proses kontrol enstrümantasyonu, proses değişkenlerinin ölçülmesi ve istenen çıktının sürdürülmesi amacıyla nihai kontrol elemanını kontrol etmeye yönelik sensörler ve vericiler gibi cihazları içerir.

Sıcaklık kontrolü, belirli bir sıcaklık aralığının korunması için pek çok farklı işlemde kullanılabilir. Sıcaklığın ölçülmesi için termokupllar ya da dirençli sıcaklık dedektörleri gibi sıcaklık sensörlerinden faydalanılır. Isıtıcı ya da soğutucu gibi nihai kontrol elemanlarının istenen sıcaklığı koruyacak şekilde ayarlanması mümkündür.

Basınç kontrolü sayesinde kimyasal işleme ve enerji üretimi gibi çeşitli işlemlerde belirli bir basınç aralığını korumak mümkün olabilir. Basıncın ölçülmesi amacıyla basınç göstergeleri ya da basınç transdüserleri gibi basınç sensörleri kullanılmaktadır. Valf ya da pompa gibi nihai kontrol elemanları, istenen basıncın korunacağı şekilde ayarlanmaktadır.

Akış kontrolü sayesinde su arıtma ve kimyasal işleme gibi süreçlerde belirli bir akış hızının korunması sağlanabilir. Akış hızının ölçülmesi için manyetik ya da kütlesel akış ölçerler gibi akış sensörleri kullanılmaktadır. Valf ya da pompa gibi son kontrol elemanları istenen akış hızını koruyacak şekilde ayarlanabilir.

Su arıtma ve kimyasal işleme gibi süreçlerde belirli bir seviyenin korunması, seviye kontrolü sayesinde mümkündür. Seviyenin ölçülmesi amacıyla ultrasonik seviye sensörleri ya da kapasitans seviye sensörleri gibi seviye sensörleri kullanılmaktadır. Valf ya da pompa gibi nihai kontrol elemanı sayesinde ise istenen seviyenin korunacağı şekilde ayarlama yapılabilmektedir. 

Belirli bir pH aralığının korunması için su arıtma ve kimyasal işleme süreçlerinde pH kontrolünden faydalanılır. pH sensörleri pH değerinin ölçülmesi, valf ya da pompa gibi son kontrol elemanları ise istenen pH’ın korunması için kullanılabilir.

 
Deprem bölgesinde uygulanan kısa çalışma ödeneği uzatıldı
 
369 hesap ve siteye engelleme kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Backlink Paketleri ile Web Sitenizi Yükseltin
Backlinkler, web sitenizin diğer sitelerden aldığı referans linkleridir. ...
Bayrakçı Masa Bayrak: Masaüstünde Estetik ve Anlam Dolu Bir Duruş
Bayrakçı Masa Bayrak, masaüstünde estetik ve anlam dolu bir duruş sağlayan ...
Profesyonel Bir SEO Ajansı Site Audit Analizini Nasıl Yürütür?
Arama motorları, bir web sitesini sıralamak için birçok faktöre güvenir. ...
 
Suda Doğum Nedir?
Bebek sahibai olmak isteyen ancak belirli bir süre boyunca düzenli ve ...
Kanada Dil Okulu Seçimi: Size En Uygun Kursu Nasıl Seçersiniz?
Kanada, gerek refah seviyesi gerek genç nesile sunduğu çeşitli avantajlarla, ...
Genç Girişimci Desteği Hakkında Muhasebecinizden Bilgi Alabilirsiniz
Ülkemizde kendi işini kurarak ticari hayatta aktif bir rol üstlenmek isteyen ...
 
2023 Yazılım Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Bilgisayar sektörü, her geçen gün daha fazla talep gören bir sektör haline ...
En İyi Dudak Dolgusu Yöntemleri ve Farkları
Dudak dolgusu, son yıllarda estetik dünyasında popüler bir uygulama haline ...
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Son yıllarda giderek artan bir sıklıkla tercih edilen diş hekimliği prosedürlerinden ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva