Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
7 Ocak 2011 Cuma - 23:36

Erkekler ütü yapmaya

Eskişehir'de bir grup kadın, "Erkeklerden alacaklıyız" yazılı pankart açarak yürüyüş yaptı. Kadınlar, "Erkekler eve ütü yapmaya" şeklinde slogan attı.

Erkekler ütü yapmaya
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sosyalist Feminist Kolektif üyesi 50 kadar kadın akşam Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. 'Erkeklerden alacaklıyız' yazılı pankart açıp ellerinde çeşitli yazıların bulunduğu dövizler taşıyan kadınlar yaklaşık 200 metre mesafedeki Porsuk Bulvarı Migros mağazası önüne kadar yürüdü. Kadınlar yürüyüş sırasında sık sık “Erkekler eve ütü yapmaya", “Erkekler eve çocuk bakmaya", “Ev işini bırak dünya dursun", “Kadınlar artık susmayacaklar", “Çocuk isteyen kendi baksın" ve “Yemek isteyen kendi yapsın" diye bağırdı.

Yürüyüş sonunda konuşmalar yapan kadınlar, ev işlerinin erkekler tarafından yapılmasını isteyerek, "Ev işleri erkek işi olsun. Yemek, çamaşır, ütü, bulaşık erkekler saatlerce ev işi yapsın. Çocuklara babaları baksın. Sabahları onları okula babaları hazırlasın. Akşam yemeklerini hazır etsin, derslerinde yardımcı olsun. Hastalandıklarında işi bırakıp babaları koştursun" dediler.

Sosyalist Feminist Kolektif adını basın açıklamasını Dilek Şentürk okudu. Şentürk erkeklerden alacaklı olduklarını söyleyerek şunları kaydetti:

"Erkeklerden bugüne kadar olan alacağımızı tahsil etmek için ev işiyapmayalım diyoruz. Bakım işinde harcadığımız günlerimizi, yıllarımızı geri istiyoruz. Erkeklerin de çocukları var. Yaşlı ve hasta yakınları var. Erkekler bakım işini yapsın. Ev kadınları için sağlık güvencesi, annelik ödeneği ve emeklilik hakkı istiyoruz. Hem evde hem işte çalışıyoruz ve çifte mesai yapıyoruz. O nedenle de erken emeklilik istiyoruz. Hayatımız boyunca binlerce litre çorba pişiriyoruz kimse bize aşçı demiyor. Evin dört bir yanını el işlerimizle süslüyoruz kimse bize zanaatkar demiyor. Evin bütçesini biz denkleştiriyoruz kimse bize muhasebeci demiyor. Çocuklarımız, eşlerimiz, yakınlarımız hastalandığında onları biz iyileştiriyoruz kimse bize hastabakıcı demiyor. Evde tamir, tadilat, onarım yapıyoruz kimse bize tamirci demiyor. Biliyoruz ki bu doğal bir iş bölümü değil, politik bir iş bölümüdür. Ev içindeki cinsiyetçi iş bölümünü reddediyoruz. Aynı işi yaptığımız halde düşük ücretlere mahkum ediliyoruz. Erkek işlerinde kota talep ediyoruz. İşe başvuruyoruz niteliklerimiz, becerlerimiz değil özel yaşamımız soruluyor. Mesleki eğitim istediğimizde ise dikiş-nakış kursu veriliyor. Cinsiyetçi istihdam politikalarını reddediyoruz. Özel hayatımızdan sorularınızın, ellerinizin çekilmesini ve mesleki eğitimde kota konulmasını talep ediyoruz. İş hayatının her kademesinde yer almak ve özellikle bize kapalı olan yönetim kademelerinde söz sahibi olmak için kota talep ediyoruz. 50 kişinin çalıştığı her yere kreş istiyoruz. Babadan ve kocadan bağımsız sağlık sigortası güvencesi ve işsizlik ödeneği talep ediyoruz. Erkekler tüm başarılarını ve kazançlarını kadınların karşılıksız emeği üzerinden sırtlarını kadınlara dayayarak elde ettiler. Bizi yok sayarak kendilerini var ettiler. Biz varız ve var olduğumuzu göstermek istiyoruz. Bu nedenle yok sayılan emeğimizin peşine düşüyor ve geçmişin hesabını soruyoruz. Evde, işte, sokakta ve hayatın her alanında cinsiyetçi uygulamaları reddediyoruz. Erkeklerden alacalıklıyız ve geleceğimizi istiyoruz."

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık, "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa" diye bağırdı. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 
Muğla'da turist sayısında rekor
 
Gümrük'te rüşvet operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Devlet Opera ve Balesi yerinde kaldı
İzmir Devlet Opera ve Balesi, yaklaşık 10 yıldır kullandığı ve İzmir İl ...
Varoş çocuklarının anneleri eğitimde
Adana'da korsan gösterilerin yoğun olduğu bölgedeki çocuklara yönelik ...
Depolar müze olacak
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Topkapı Sarayı içinde bulunan 19 askeri deponun ...
 
Taciz yüzünden işi bıraktılar
MARDİN'in Kızıltepe İlçesi'nde belediye tarafından temizlik işçisi olarak ...
Kayıp başkan ihraç ediliyor
Taahhüt ettiği ödemeyi yapmadığı gerekçesiyle 3 ay hapis cezasına çarptırılan ...
Silopi Belediyesi de "iki dilli yaşam"a geçti
ŞIRNAK'ın İdil, Cizre, Uludere ve Beytüşşep ilçelerinden sonra Silopi ...
 
Kimlikleri DNA testi ile belirlenecek
NİĞDE'nin Bor İlçesi yakınlarında dün akşam kafa kafaya çarpışıp alev ...
Sigara yasağı AİHM'e taşınıyor
Sigara yasağına karşı açtığı davada Anayasa Mahkemesi tarafından haksız ...
72 yaşında uyuşturucu kuryesi
MUĞLA'nın Fethiye ilçesinde uyuşturucu kuryeliği yaptığı ileri sürülen ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva