TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
21 Mayıs 2016 Cumartesi - 14:18

Esiyor, gürlüyor ama bir fezlekesi bile yok

TBMM'de yapılan oylamada tam 148 milletvekilin dokunulmazlığı kaldırıldı. Antalya'dan 3 CHP'li vekil de bu listede... AKP ve MHP'den dokunulmazlığı kaldırılan Antalyalı vekil ise yok. CHP'li Antalyalı 5 vekilden sadece ikisi hakkında fezleke yok. Biri Çetin Osman Budak, diğeri Devrim Kök...

Esiyor, gürlüyor ama bir fezlekesi bile yok
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kök yıllardır siyaset yapıyor ve en son Antalya il başkanlığı görevinde de bulundu. Niyazi Nefi Kara ondan sonra siyasete atılmasına rağmen hakkında 2 fezleke var. Mustafa Akaydın aralarında belediye icraatları ile ilgili davalarında bulunduğu 9 fezleke ile Antalya'nın birincisi olurken onu 3 fezleke ile Deniz Baykal takip ediyor.

Çetin Osman Budak ise siyaset geçmişi olmayan biri,,, İş dünyasından geldiği için fezlekeye konu olacak bir icraat yapmamış. Ancak, yıllardır aktif siyaset yapan Devrim Kök, Siyasi Partiler Kanunu dahil tüm yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun siyaset yapmış.  Etliye, sütlüye dokunmamış. Kıssadan hisse; AKP'lileri kızdıracak bir açıklaması, davranışı olmamış ki, hakkında fezleke düzenlenmemiş.

FEZLEKE NEDİR?

Peki Fezleke nedir? Fezleke süreci nasıl işler, Fezlekeyi kimler hazırlar? Dokunulmazlık nasıl kaldırılır? Milletvekilliği nasıl düşer? İşte bu soruların cevabı...

Şu sıralar gündemden düşmeyen ve siyasete damgasını vuran Fezleke kelimesinin sözlükteki anlamı ve detayları haberimizde... Fezleke, her hangi bir kararın ya da sorunun kısa yazımı ya da anlatımına denir. Fezleke hukukta bir mahkeme kararının, bir hukuki bir soruşturmanın özetine denir. İdari soruşturma açılan kişi ya da kurumlar hakkında, müfettişlerce ya da soruşturma kurullarınca düzenlenen raporlara da fezleke denir.

Fezleke kelimesinin sözlükteki anlamı nedir?
1- Özet, hülasa.
2- Bir kararın kısaca yazılması.
3- hukuk tahkikat evrakı.
Fezleke ne demek? (Ekonomi)
(Investigation record) Sözlük anlamı, sonuç, özet demektir. Hukuk’ta kullanılan bir kavramdır. Yapılan bir hukuki soruşturmada, tarafların ifadelerini, olayla ilgili kanıtları, tanık beyanlarını kısaca özetleyen, soruşturmacının görüşünü ve vardığı sonucu ortaya koyan rapor için kullanılır.

FEZLEKE NEDİR? MİLLETVEKİLLİĞİ NASIL DÜŞER?

Fezleke deyimi, aslında günlük hayatımızda bilerek ya da bilmeyerek çok kullandığımız kavramlardan biri. Bir sorunu kısa ve öz olarak anlatmak, konu hakkında kısa bilgi vermek anlamına gelen kelime Hukuki ve Siyasi alanda farklı işlevler için kullanılıyor. Milletvekiliğinin düşürülmesi ise dokunulmazlığın ortadan kaldırılması işleminden sonra başlatılabiliyor.

HUKUK ALANINDA FEZLEKE

Hukuk alanında çok kullanılan Fezleke; Sürdürülen bir hukuki soruşturmada taraflara ait bilgileri, tarafların ifadelerinin, tüm kanıtları, varsa şahitlerin ifadelerini ve aynı zamanda soruşturmayı yapan kişinin görüşlerini ve olayla ilgili sonuçları içeren özet rapor şeklindedir.

SİYASİ ANLAMDA FEZLEKE

Fezleke, Siyasi anlamda genelde bir siyasetçinin başka bir siyasetçi hakkında, o kişinin dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili Meclis başkanlığına bildirdiği rapor olarak karşımıza çıkıyor.

Fezleke hazırlanmışsa Meclis Başkanlığına iletilir. Meclise geldikten sonra sunulan Fezleke’den dolayı milletvekilinin durumu ile ilgili bir ceza verilmesi gerekiyorsa ilk olarak milletvekilinin dokunulmazlığı kalkması gerekir. Dokunulmazlığı kalktıktan sonra şahıs yargı önüne çıkartılır. Sonucu mahkeme verir.

FEZLEKEYİ KİMLER HAZIRLAYABİLİR?

Kimler Fezleke hazırlayabilir sorusunun cevabına bakacak olursak, aslında bunun için hukukçu olmaya gerek yoktur ancak resmi bir kuruluşa ve makama ihtiyaç vardır. Bir parti kendi partisinden birine ya da diğer partilerdeki herhangi bir milletvekili için Fezleke hazırlayabilir.

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI NASIL KALDIRILIYOR?

Milletvekilerine ait dokunulmazlık anayasanın 83. Maddesiyle düzenleniyor. Bu maddeye göre milletvekilleri TBMM’deki sözlerinden, ileri sürdükleri düşüncelerinden Meclis tarafından farklı bir karar alınmadıkça sorumlu tutulamazlar. Bu konuyla ilgili sorguya çekilemez, tutuklanamaz, yargılanamazlar.

ANAYASA'NIN 14. MADDESİ

Ancak burada anayasanın 14. Maddesi devreye giriyor ve Bu maddede “14. Madde içine giren durumlar bu hükmün dışındadır” ibaresi yer alıyor. Ancak 14. Maddenin içine girem durumlarda Meclis işlemlere başlayabilir.

DOKUNULMAZLIK NASIL KALDIRILIR?

Fezleke hazırlandıktan sonra Başbakanlığa gönderiliyor. Başbakanlık ve Adalet bakanlığındaki teknik değerlendirmeden sonra gereği için TBMM’ne gönderiliyor. Ardından TBMM fezlekeyi Meclis anayasa Adalet karma komisyonuna sevkediyor.
Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına hükmederse fezleke TBMM Genel Kuruluna sevkediliyor. 10 gün içinde kurul raporu okuyor. Bu süre içerisinde itiraz edilmezse ya da itiraz reddedilirse fezleke kesinleşiyor.

Bu aşamadan sonra Genel Kurulda bir oylama yapılıor ve oylamada çoğunluk dokunulmazlığın kaldırılmasını isterse milletvekilinin dokunulmazlığı kalkıyor.
Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, sadece dokunulmazlığı kaldırıldığı konuda yargılanabiliyor. Aynı zamanda milletvekilliği devam ediyor. Eğer seçimler yenilenir ve yeniden seçilirse dokunulmazlığının bir kez daha kaldırılması gerekiyor.

MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞMESİ

Dokunulmazlığı kaldırılan ve yargılanması sonucunda suçlu bulunmuşsa, Anayasa mahkemesi de itirazı reddetmişse kesinleşen yargı kararının Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirilmesiyle Milletvekilli düşüyor.

 

Etiketler:
 
148 vekile dokunulacak
 
Antalya savcısı Kılıçdaroğılu'nu aramış
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
chp 07 23 Mayıs 2016 Pazartesi 11:29

evetçi 21 den birisi..

Yorumu oyla      5      3  
musa 23 Mayıs 2016 Pazartesi 10:07

zübük romanı ve filmini izleyince bu kadar olamaz diyordum.meğer az bile söylenmiş

Yorumu oyla      6      3  
Kuş 22 Mayıs 2016 Pazar 21:28

Şimdi bütün gn bşk adaylarıyla ayrı ayrı dans ediyor ama işi zor...genel merkez çde nefret oluşmuş durumda bu oğlana karşı...

Yorumu oyla      8      3  
İşçi Necdet 22 Mayıs 2016 Pazar 17:33

Devrim Kök,Kemal amcası başta olduğu müddetçe partinin en yetkili organlarında görev almaya devam eder ama parti küçüldükçe bu tip siyasilerin önemsenmesi Chp için handikap olmuştur.Etliye,sütlüye karışmadan siyaset nasıl yapılır' Devrim Kök'ten öğrenilmelidir.Tbmm tarihinde,olur-olmaz sürekli boş soru önergeleri veren milletvekili olarak anılacaktır.. Kopyacı Devrim..

Yorumu oyla      10      4  
... 22 Mayıs 2016 Pazar 10:16

siz hala bunları gerçek CHP Lİ,halkçı ATATÜRK çü mü sanıyorsunuz yoksa?

Yorumu oyla      12      3  
solomon61 21 Mayıs 2016 Cumartesi 23:26

bir dikili ağacı bile yok.

Yorumu oyla      12      3  
Vıcık siyaset 21 Mayıs 2016 Cumartesi 19:25

Mehmet altındağ'ın bu 300 tl'lik intihar konusundaki yazısını bir okuyun facebook'tan allahaşkına, meğer düzmeceymiş.yazık. O kadar cinin arasında fıs kalınca bu yola başvurdu demek ki...:)

Yorumu oyla      10      3  
21 Mayıs 2016 Cumartesi 18:49

Çocuk bu daha ya... Ne fezlekesi olcak. Kemal amcası elinden tutuyo.... Bunda fezleke edinecek cesaret görüyor musunuz allahaşkına? Mizansen intiharlar düzenler ancak...

Yorumu oyla      10      3  
partili Rıfat 21 Mayıs 2016 Cumartesi 17:54

Demek ki Devrim Kök halkın vekili değilmiş.. Etliye-sütlüye karışmayan bir siyasinin memlekete ne faydası olur?.. Ama olsun. Antalya Chp'liler böyle istiyor..Alıştılar nasılsa lay-lay-lom siyasetine.. Devrim Kök işini bilir. İl başkanıyken il örgütü ve ilçe örgütlerine sokmadığı Deniz Baykal bile Muratpaşa danışma toplantısında teşekkür etmiştir. Helal olsun Devrim Kök'e..

Yorumu oyla      12      3  
umut 21 Mayıs 2016 Cumartesi 16:22

Uyanık adam,kısa zamanda ağır abilerinin arasından fırlayıp il başkanlığını ,milletvekilliğini yakalamış siyasetçi.Bundan sonra ne derseniz deyin adama masal gelir..)))

Yorumu oyla      13      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
148 vekile dokunulacak
Anayasa değişikliği ile 1994’te DEP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasından ...
Kılıçdaroğlu Antalya'da konuştu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya’da CHP milletvekilleri ile ...
Kılıçdaroğlu'na yumurtalı saldırı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik Ankara Kocatepe Camii'ndeki ...
 
İddia: Türkiye'yi terkettiler
Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi lideri Barzani'ye yakınlığıyla bilinen ...
Binali Yıldırım açıklandı
Kulislerde adından en çok söz edilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ...
Ankara'da yeni kabine kulisleri
AKP’de genel başkan adayının kim olacağına dair yoklama süreçlerinin tamamlanmasının ...
 
Melih Gökçek yeni başbakanı açıkladı
Melih Gökçek, takipçilerine Twitter'dan AKP'nin yeni genel başkan adayıyla ...
MHP Antalya il başkanı ve yönetim görevden alındı
MHP Antalya İl Başkanı Adnan Kaya, muhalefetin kongre için Ankara'da biraraya ...
Kimler gidiyor?
AKP yeni genel başkanını hafta sonunda belirleyecek.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva