Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
25 Eylül 2019 Çarşamba - 10:52

Eski dünya kertenkelelerine küresel ısınma tehdidi

AVRUPA, Asya ve Afrika'da yaygın olan eski dünya kertenkeleleri (Lacertidae familyası) üzerinde yapılan bilimsel çalışmada, küresel ısınmanın kertenkele türlerini olumsuz etkilediği ve nesillerini tehdit ettiği kaydedildi.

Eski dünya kertenkelelerine küresel ısınma tehdidi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Araştırmada Türkiye'den, yaygın olan türler cüce kertenkele, Kapadokya-Kayseri kertenkelesi, Valentin kertenkelesi ve Hatay kertenkelesi dahil toplam 12 tür yer aldı. Araştırmaya Türkiye'den katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Acıgöl Teknik Bilimler MYO Müdür Yardımcısı öğretim görevlisi Dr. Mert Karış, "Eğer bir an önce iklim değişikliğini hafifletme çabalarımızı geliştirmezsek, bazı kertenkele türleri/popülasyonları giderek azalacak ve sonuç olarak yok olacaktır" dedi.

Avrupa, Asya ve Afrika'da yaygın olan eski dünya kertenkelelerinin termofizyolojisine ve filogenisine (çeşitli organizma grupları arasındaki ilişki) yönelik, aralarında Türk bilim insanlarının da bulunduğu 17 ülkeden 45 araştırmacı, yaklaşık 3 yıl süren ve 262 kertenkele türünün incelendiği bir çalışma yaptı. Araştırma sonuçları, dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden Nature Communications'da yayımlandı. Araştırmada Türkiye'den, yaygın olan türler cüce kertenkele, Kapadokya-Kayseri kertenkelesi, Valentin kertenkelesi ve Hatay kertenkelesi dahil toplam 12 tür yer aldı.

KUZEY KUTBUNA DOĞRU ÇIKIYORLAR

Küresel ısınmanın kertenkele türlerini olumsuz etkilediği ve nesillerini tehdit ettiği belirlenen çalışmada, Namib, Sahara ve Kalahari çölleri gibi çok yüksek sıcaklığa sahip habitatlarda yaşayanların yanı sıra, 2000 rakımın üzerindeki serin habitatlarda yaşayan türlerin de bulunduğu belirlendi. Hatta bu türlerden birinin Kuzey Kutup dairesine kadar yayılarak bilinen diğer tüm sürüngen türlerinden daha kuzeye ulaşabildiği ve canlı doğumla çoğaldığı açıklandı.

PROF. DR. BAYRAM GÖÇMEN'E İTHAF EDİLDİ

Araştırmaya Türkiye'den katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Acıgöl Teknik Bilimler MYO Müdür Yardımcısı öğretim görevlisi Dr. Mert Karış, bu çalışmayı, Türkiye ayağının lideri olarak görev yapan ve gerçekleştirilebilmesini sağlayan, ülkemizde Herpetoloji (sürüngen) biliminin gelişmesine büyük katkılar sunan, çalışmanın son aşamasında yakalandığı amansız hastalık sonrası vefat eden Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen'e ithaf ettiklerini söyledi.

TÜRKİYE'DEN 12 TÜR İNCELENDİ

Çalışmada, Lacertidae familyasından 12'si Türkiye'de toplam 262 kertenkele türünün evrimini yeniden yapılandırmak için son teknoloji DNA sekanslama yöntemleri ve fosil analizler kullanıldığını belirten Dr. Mert Karış, “Kertenkeleler son yıllarda yüzlerce bilimsel çalışmanın odak noktası olmuştur. Yeni nesil genomik analizler nihayet türlerin evrimsel açıdan birbiriyle nasıl ilişki kurduklarını ve ne zaman ortaya çıktığını tespit etmiştir" dedi.

KÜRESEL ISINMAYA KARŞI ÇOK HASSASLAR

Bu kertenkele türlerinde fizyoloji ve çevre sıcaklığı arasında güçlü bir uyum tespit ettiklerini, bunun da onları küresel ısınmaya karşı çok hassas hale getirdiğini söyleyen Dr. Karış, ılıman ortamlarda ise 50'den fazla türün yeni derlenmiş fizyolojik verilerine göre biyolojilerinin iklim tarafından belirlendiğini söyledi. Dr. Karış, “Bu türlerin çevrelerine nasıl hızla uyum sağladıklarını tespit edebilmek şaşırtıcı. Fizyolojileri, dağılış alanlarının genişliği, tür zenginliği ve hatta mutasyon oranları, türlerin vahşi doğada yaşadıkları sıcaklıklarla güçlü bir şekilde bağlantılı" diye konuştu.

BENZERSİZ BİR KARIŞIM

Ülkemizdeki kertenkelelerin yüksek düzeydeki çeşitliliği, serin-nemli habitatlardan sıcak-kurak habitatlara kadar birçok farklı koşula adapte olmuş benzersiz bir tür karışımından oluştuğunu söyleyen Dr. Karış, “Çalışma sonuçlarımıza göre, yüksek dağ ve platolarda yaşayan türler ile serin habitatlara adapte olmuş olan kertenkele türlerimiz küresel ısınmadan en çok etkilenecek olanlar" dedi.

TÜRKİYE'DEKİ TÜRLER DE YOK OLMA TEHDİDİ YAŞIYOR

Türkiye'nin, küresel ısınma sebebiyle gelecekte serin çevresel koşulları tercih eden türler için çok sıcak hale geleceğini vurgulayan Dr. Karış, şu uyarıda bulundu: “Eğer bir an önce iklim değişikliğini hafifletme çabalarımızı geliştirmezsek, bazı kertenkele türleri/popülasyonları giderek azalacak ve sonuç olarak yok olacaktır. Bu gibi geri dönüşümü imkânsız biyolojik çeşitlilik kaybının gerçekleşmesi, tüm ekosistem için öngörülemeyen ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir."

AVRUPA, ASYA VE AFRIKA'DA YAYGIN OLAN ESKI DUNYA KERTENKELELERI (LACERTIDAE FAMILYASI), KURESEL ISINMA NEDENIYLE YOK OLMA TEHDIDI YASIYOR. UC KITADA TOPLAM 262 FARKLI KERTENKELE TURU ICINDE TURKIYE'DEN DE 12 TUR VAR. (VALENTIN KERTENKELESI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

AVRUPA, ASYA VE AFRIKA'DA YAYGIN OLAN ESKI DUNYA KERTENKELELERI (LACERTIDAE FAMILYASI), KURESEL ISINMA NEDENIYLE YOK OLMA TEHDIDI YASIYOR. UC KITADA TOPLAM 262 FARKLI KERTENKELE TURU ICINDE TURKIYE'DEN DE 12 TUR VAR. (HATAY KERTENKELESI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

AVRUPA, ASYA VE AFRIKA'DA YAYGIN OLAN ESKI DUNYA KERTENKELELERI (LACERTIDAE FAMILYASI), KURESEL ISINMA NEDENIYLE YOK OLMA TEHDIDI YASIYOR. UC KITADA TOPLAM 262 FARKLI KERTENKELE TURU ICINDE TURKIYE'DEN DE 12 TUR VAR. (CUCE KERTENKELESI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Başkan Böcek Gazipaşa'yı ziyaret etti
 
Manavgat'ta 1400 yıllık 24 parça tarihi eser ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Böcek Gazipaşa'yı ziyaret etti
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Gazipaşa ilçesi ziyaretinde, ...
Caretta caretta önlemleri, kum zambağına yaradı
ANTALYA'nın Kemer ilçesindeki dünyaca ünlü Çıralı sahilinde nesli tükenmekte ...
Kumluca'da kavga: 1 yaralı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde iki grup arasında çıkan kavgada bir kişi ...
 
Akseki'de iki otomobil çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı
Antalya'da, iki otomobilin çarpışmasıyla meydana gelen kazada 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.
Antalya'da belden yukarıyı olmayan kadın cesedi bulundu
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesindeki ormanlık alanda, belden yukarısı olmayan kadın cesedi bulundu. 
Hırsızlık şüphelisi tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde sahibi piknik yapan otomobilden 6 bin 300 ...
 
Arkadaşların alacak anlaşmazlığı kanlı bitti
ANTALYA'da aralarında alacak anlaşmazlığından husumet bulunan Suriyeli ...
Antalya'da kaçak kazı operasyonları
ANTALYA'da, eylül ayında, farklı yerlerde kaçak kazı yaptıkları iddiasıyla ...
Denizden gökyüzüne tozu dumana katacak yarış başlıyor
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde 25- 28 Eylül tarihleri arasında bu yıl 10'uncusu ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva