Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
1 Şubat 2024 Perşembe - 08:40

Esnaf isyan etti: Sıfır telefon satışı durdu

Dövizin artmasıyla birlikte yurtdışından ithal olarak gelen ve gümrükle vergilerin fiyatını artırdığı telefonda satışlar düştü. Zamlardan ve satışların düşüklüğünden şikayet eden telefon satıcıları "Zam haberi yayılır yayılmaz toptancılar zam yapıyor" ifadelerini kullandı.

Esnaf isyan etti: Sıfır telefon satışı durdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Zamlar peş peşe geldi, telefon satışları adeta durdu. Elazığ'da cep telefonu satışı yapan küçük esnaf, cep telefonu satışlarında taksit imkanı olmamasından şikayet etti.

Fiyatların yüksek olması ve taksit yapılmaması nedeniyle vatandaşların ikinci el telefona yöneltiğini belirten Erkut Korkmaz, şunları söyledi:

"SIFIR CİHAZ SATIŞI YOK DENECE KADAR AZ"

"Şu an sıfır telefon satışı yok. Genellikle 2. el telefon satılıyor. 2. el telefon sıfır cihazın yüzde 50 aşağısında satıldığı için tercih ediliyor sıfırlar çok yüksek olduğu için. Sürekli fiyat değişiyor. Günlük  kuyumcular gibi dolar kuruna göre fiyat veriyoruz. Bizim Tahtakale'ye bağlı olduğumuz bir uygulama var buraya göre çalışıyoruz. Sürekli  günlük kurumuz değişiyor. Değiştiği için her müşteriye sorduğu zaman buradan bakıp o günkü dolar kuru neyse ona göre çarpıp, ona göre fiyat veriyoruz. Dolar kurunun sürekli oynaması bizde problem. İkincisi aksesuar da aynı. Sattığımız şarj aleti, kılıfı, kulaklığı ne olursa olsun elektronik her şey dolarla geldiği için, dolara bağlı olduğu için dolardan dolayı problem yaşıyoruz. Niye, müşteriye fiyat veriyoruz. Doları çarpıyoruz, 500 lira tutuyor. Müşteriye veriyoruz 15 dakika sonra dolar bir anda çıkıyor ki düşme olmuyor. Bu sefer bizim kar marjımız gitmiş oluyor. Yenisini aldığımız zaman sattığımız fiyata, yenisi alıp yenisini alıp vitrine koyuyoruz.

"BÜYÜK FİRMALARA TAKSİTLİ SATIŞ HAKKI VAR AMA BİZE YOK"

Bize kredi kartı desteği yok. Cep telefoncular olarak yaklaşık 10 senedir bizim pos cihazlarımızda kredi kartı satışımız yok, destek yok ama büyük firmalarda kredi kartı ve taksitlendirme  işi var. Veya büyük mağazalarda senetle, elden taksitle satışlar var ama bizde yok. Bizim genellikle peşin oluyor. Fiyatlar da yüksek olduğu için kimse o kadar büyük meblağ ödeyip alamıyor. Genellikle taksitli alıyor. Onun için daha büyük firmalar taksitli satışları olduğu için daha çok satış yapıyorlar. Taksitli satışları var. 12 ay taksit var, 6 ay taksiti var, faizsiz kampanyaları var. İnternet de aynı şekil. Biz ona 10 senedir çözüm getiremedik. Bizim pos cihazlarımızda taksit seçeneği yok, kaldırıldı ama büyük firmalar nasıl bir anlaşma yapıyorlarsa onlarda faizsiz taksitlendirme seçeneği var. Öyle gün oluyor ki benim peşin sattığım fiyata büyük firmalar taksitli kampanyalar yapıyor. Onun için biz başa çıkamıyoruz.

"YURT DIŞI TELEFONLARI SORAN ÇOK OLUYOR"

Yurt dışından gelen kaçak telefonların fiyatları güncel fiyatlara yarı yarıya düşük olduğu için aşırı derecede soran var. Pasaj içindeyiz. Günde 4-5 kişi 'kaçak telefon var mı' diye soruyor. Bizde garantili sattığımız için, faturalı telefon satamıyoruz. İkinci el satıyoruz. Şu an bizim vitrinimizde en fazla 6 tane 7 tane en çok gidecek telefonların sıfırları var. Onun için geniş çaplı satışlara giremiyoruz."

"VERGİSİNİ ÖDÜYORUM BEN NİYE TAKSİT YAPAMIYORUM?"

Esnaf Sait Nergisoğulları ise şunları söyledi:

"Bizim temelde en çok sıkıntımız pos cihazı. Taksit yapamıyoruz. Şurada AVM'ler var. Gidin orada sorun  bir telefonun fiyatı atıyorum 7 bin lira ama oradan 14 bin liraya alıyor 36 taksitle. Ben pos cihazı almışım, hiç bir taksit yapamıyorum. Ben bunun vergisini ödüyor muyum, ödüyorum. Bu pos cihazının vergisi, komisyonu da benden kesiyor. Niye ben taksit yapamıyorum. Bunlar hep sorun. Burada şu anda AVM'lerin hepsi tefeci bana göre. Bugün bir GSM mağazasına gidin, ordan telefon alıyorsunuz. Niye benim taksit imkanım yok? Vergisini veriyorum. Neden ben bu şansımı kullanamıyorum? Aldığım bütün ürünler dolar üzeri geliyor. Bütün her şey dolar. Dolardan dolayı ben şu parçayı aldığım zaman toptancı bana diyor ki 30 dolar. Bugün 30 dolar Türk parası ile 900 lira ediyor. Peki ben yabancının 30 dolarını, eurosunu vatandaşa nasıl yansıtmamı istiyorsunuz. Hepimiz mağduruz. Sıfır cihaz satamıyorum çünkü  taksit yaamıyorum. 2. ele daha çok talep var. Vatandaşın alım gücü yok. 15 bin lira maaş alan biri 10 bin lira telefona nasıl versin? Neyle geçinsin? O yüzden taksitle alıyor vatandaş."

"ZAM DAHA KONUŞULURKEN ÜRÜNLERE ZAM GELİYOR"

Hasan Aslan ise şunları söyledi:

"Daha asgari ücrete zam gelmeden konuşması geçtikten sonra aksesuarlara ve cihazlara zam geliyor. Nedeni ise zam  haberi yayılır yayılmaz toptancılar zam yapıyor. O nedenle biz de ek fiyat koymak zorunda kalıyoruz. Vatandaşın alım gücü düşüyor. Biz taksitle telefon satmıyoruz. İşlerimizi etkiliyor. Vatandaşta para olmadığı için telefonları taksitle almak zorunda kalıyorlar. Biz de taksit yapamadığımız için müşteriler alım yapamıyor. Bu da işimize yansıyor. Görüşüyoruz odalarla. ama sonuca varamadık. Kaçak telefon soranlar oluyor. Bizde kesinlikle kaçak olan bir şey bulunmuyor. Maddi durumları kötü olduğu için genelde 2. el telefon istiyor vatandaşlar. Sıfır telefon isteyenler de oluyor. Sektör yılbaşından sonra durmuş durumda. Milletin maddi sıkıntısı olduğu için. Piyasa durgun. Gelen zamlar dolar üzeri olduğu için her şeye yansıyor. Doların yükselişiyle birlikte aksesuarlar da pahalıya mal oluyor."

(Cumhuriyet)

 
Valilik duyurdu: 4 gün süreyle yasaklandı!
 
Yola çıkan köpek, kazaya neden oldu: 5 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine bir zam daha
Benzinin litre fiyatında perşembe (1 Şubat) gününden geçerli olmak üzere ...
Zam yağmuru sürüyor: Hem benzin hem motorin
LPG’ye 40 kuruşluk benzine ise 1 lira 46 kuruşluk zam yapılmıştı. Bu gece ...
'Starbucks'a zam geliyor' iddiası
Starbucks'ın kahve fiyatlarına şubat ayından itibaren zam yapacağı iddia edildi.
 
Ev almak isteyenleri ilgilendiriyor
Konut fiyatlarında yaşanan astronomik artışla birlikte ev sahibi olmak ...
2023 yılı gelir dağılımı istatistikleri açıklandı
TÜRKİYE'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden ...
Motorine yeni zam geliyor, tarih verildi
Motorine gelen 1 lira 15 kuruşluk fiyat artışının ardından bir zam haberi ...
 
Karta en çok markette sarıldık
2023 yılında yapılan harcamalarda her dört işlemin üçü peşin ödenirken ...
Etiketler bir gecede değişti: 700 ürüne zam…
Yeni asgari ücretin belli olması, yüksek enflasyon veya zincir marketler ...
Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 45'e çıkardı
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva