Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
15 Kasım 2019 Cuma - 20:54

Etkin pişmanlıktan yararlananlar serbest kaldı

ANTALYA'nın Finike ilçesinde, FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 şüpheliden 2'si tutuklandı. Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanan 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Etkin pişmanlıktan yararlananlar serbest kaldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Finike Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, 12 Kasım'da yapılan eş zamanlı operasyonda, örgütle iltisaklı olduğu belirlenen 6 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, polisteki  işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgularından sonra Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan şüphelilerden 2'si tutuklanırken, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanan 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

ETKİN PİŞMANLIK NEDİR KİMLER YARARLANIR?

TCK 314/3m. gereğince “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır.” Ve TCK 221/3m. “ Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.” Etkin pişmanlık bu düzenlenmelere göre pişmanlık gösteren her kimse soruşturma öncesi ve yakalanma sonrasındaki dilim aşamasında oluşabilir.

Ayrıca TCK 221/1m. “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.” Yani Failin örgüt kuruculuğu veya yöneticiliği suçundan ceza almamasına sebeptir.

TCK221/2m. “Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.” Örgüt üyeleri için özel etkin pişmanlık yolu düzenlenmesi vardır. Örgütün hiyerarşik yapılanmasını tamamlamış olmasına rağmen henüz adli merciler tarafından tespit edilmemiş olması ve hatta suç dahi işlememiş olması da mümkündür.

Eğer örgütten kendi özgür iradesiyle ayılmış ve örgüt kapsamında suç işlememiş ise etkin pişmanlıktan faydalanması mümkündür. Kişi örgütten ayrıldığını beyan etmiş olması, örgüt hakkında gerçek bilgi vermiş olması ve örgütten gerçekte özgür iradesiyle ayrılmış olup olmaması araştırılır. Yargılama esnasında bu bilgilerin doğrultusu araştırılması gerekir, yargılama mercileri bu bilgileri teyit etmekle yükümlüdür.

TCK221/3m. “Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.” Bu madde kapsamında ise herhangi bir suçun işlenmesine yardımcı olmayan ancak yakalan ekin pişmanlıktan faydalanabilir. Bu durumda örgüt üyesinin pişmanlık nedeniyle örgütün faaliyetleri hakkında bilgi vermesi ve örgüt üyelerinin yakalanmasının sağlanması beklenmektedir. Örgüt üyelerinin eşkallerinin, isimlerinin ve gerçek isimlerinin verilmesi veya gerçek kimliklerinin anlaşılmasına yarayacak doğru bilgilerin verilmesi yeterli olur.

TCK 221/4m. “Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.” Bu maddesine ise etkin pişmanlıktan faydalanan failler açısından en geniş düzenlemeyi içermektedir.

Etiketler:
 
Kemer'de çevre temizliği yapıldı
 
Hala akıllanmadık ve Antalya'da birileri yine tuzağa düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemer'de çevre temizliği yapıldı
KEMER Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, refüjlerde ot temizliği ...
Kazak kadın, polis ve sağlık ekiplerine zor anlar yaşattı
ANTALYA'da, aşırı alkolün etkisiyle giysileriyle atladığı denizden çevredekiler ...
Yüzüne doku nakli yapılan Firdevs, taburcu oldu
ŞIRNAK'ta 9 aylıkken, evlerinde çıkan yangında yaralanan ve yüzüne doku ...
 
Çocuklara özel oyun
BAHÇELİ Kültür&Sanat (BAKÜS), 'Sandığın Büyüsü' adlı çocuk oyununu sahneledi.
Kemer'de diyabet anlatıldı
DÜNYA Diyabet Günü dolayısıyla Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ...
Muratpaşa güneşle aydınlanacak
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, ilçede başta parklar olmak üzere ...
 
Antalya Akvaryum'dan Öğretmenler Günü hediyesi
ANTALYA Akvaryum, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmenleri bir hafta ücretsiz ağırlayacak.
Tefenni'de resim çalıştayı
ANTALYALI sanatçılar, Burdur'un Tefenni ilçesinde bu yıl ilki gerçekleştirilen ...
Öğrenciler yararına kermes
ULUSLARARASI Kadınlar Dayanışma Derneği (İWSA) Antalya Şubesi'nce, geliri ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva