Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
12 Aralık 2021 Pazar - 11:41

Euro üzerinden nafaka ödeyen iş adamı dava açtı, işte sonuç...

ANKARA'da iş insanı Ersan S., 2011'de boşanırken kabul ettiği 1000 euroluk iştirak nafakasını, rahatsızlığı nedeniyle çalışamaz hale gelip emekli olunca, kurdaki yükselişin de etkisiyle ödeyemez duruma geldi.

Euro üzerinden nafaka ödeyen iş adamı dava açtı, işte sonuç...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ersan S.'nin başvurusu üzerine mahkeme, nafakayı 200 euroya düşürdü. İstinaf ise kararı bozup nafakayı 500 euro olarak belirledi. Bu sürede nafakayı ödeyemediği için 3 kez disiplin hapsine maruz kalan, 2 evi icradan satışa çıkarılan Ersan S., "Sosyal ölüme terk edildim. Sürekli hapis korkusuyla yaşamak istemiyorum" dedi.

Ankara'da savunma sanayi şirketi bulunan iş insanı Ersan S., 2011 yılında geçimsizlik nedeniyle eşi A.S.E.'den boşandı ve velayeti annesinde kalan kızı için 1000 euro nafaka ödemeyi kabul etti. A.S.E. 6 yaşındaki kızı ile birlikte ABD'ye yerleşti. 2015'te kalp rahatsızlığı yaşayıp, çalışamaz hale gelen Ersan S. yüzde 100 engelli raporu aldı. 2016 yılında ise iflas eden Ersan S. malulen emekli oldu. Emekli maaşı ile geçinmeye başlayan Ersan S., TL'nin euro karşısında değer kaybetmesiyle aylık nafakayı ödeyemez duruma geldi.

ANKARA'DA ERSAN S.(FOTOGRAFTA)2011 YILINDA BOSANIRKEN KIZI ICIN KABUL ETTIGI 1000 EURO'LUK ISTIRAK NAFAKASINI, RAHATSIZLIGI NEDENIYLE CALISAMAZ DURUMA GELIP EMEKLI OLUNCA, KURDAKI YUKSELISIN DE ETKISIYLE ODEYEMEZ DURUMA GELDI. FOTO-ANKARA-DHA

NAFAKAYI DÜŞÜRMEK İÇİN DAVA AÇTI

Ersan S., 2017 yılında avukatı aracılığıyla nafakanın düşürülmesi için dava açtı. Ersan S., eski eşinin ABD'de evlendiğini, mali durumunun iyi olduğunu, kendisinin ise iflas ettiğini, engelli olduğu için çalışamadığını, tek geçim kaynağı emekli maaşının icra nedeniyle kesildiğini ve boşandığında 2,179 TL olan euronun geçen sürede değer kazanmasıyla iştirak nafakasını ödeyemediğini, bu yüzden nafakanın 100 euroya düşürülmesini istedi. Eski eş A.S.E. ise Ersan S.'nin iddialarının doğru olmadığını, şartlarında değişme olmadığını, emekli aylığı dışında kira gelirleri olduğunu, boşanma döneminde kızını yurt dışına götürme konusunda anlaştıklarını, bu yüzden iştirak nafakasının euro olarak ödenmesini kararlaştırdıklarını ileri sürerek nafakanın azaltılması talebinin reddini istedi.

YARGIDAN İKİ FARKLI EURO KARARI

Ankara 6'ncı Aile Mahkemesi ise tarafların mali durumunun araştırılması sonucunda Ersan S.'nin 3 bin 950 TL emekli maaşı aldığı, davalı A.S.E.'nin ise ABD'de evli olduğu ve geliri konusunda bildirimde bulunmadığı ve mali durumunun tespit edilemediğine dikkat çekildi. Mahkeme, Ersan S.'nin boşandıktan sonra mali durumunda değişme olduğu, geçen sürede euronun TL bazında aşırı değer kazanması sonucu nafakayı ödemede zorlandığı ve borçlandığı anlaşıldığından çocuk için hükmedilen iştirak nafakasının 200 euroya düşürülmesine karar verdi. Hem Ersan S. hem de eski A.S.E, avukatları aracılığıyla kararı istinafa taşıdı. İstinaf mahkemesi, iştirak nafakasının dava tarihinden itibaren 500 euro olarak belirlenmesine karar verdi.

'MAAŞIMIN 1,5 KATI NAFAKA ÖDEMEM GEREKİYOR'

Zamanla işlerinin bozulduğunu belirten Ersan S. "Kalp rahatsızlığı geçirdim. Engelli durumuna geldim. Engelli olduktan sonra emekli olma hakkı verildi. Tek gelirim emekli maaşım fakat nafakam emekli maaşımın 3 katına çıktı. Nafakanın azaltılması için yaptığım başvuru 3 yıllık yargılama sonucu 200 euroya indirildi. Maaşımın yarısı kızıma, yarısı da bana kalıyordu. Fakat üst mahkeme bunu tekrar 500 euroya çıkardı. 500 euro şu anda yaklaşık 7 bin 800 lira yapıyor. Maaşımın 1,5 katı. Emekli maaşım şu anda 5 bin lira, 8 bin liraya yakın nafaka ödemem gerekiyor" dedi.

'BENİM GİBİ BİRÇOK MAĞDUR VAR'

Ersan S., biriken nafaka borcu nedeniyle şu ana kadar 3 kez disiplin hapsine mahkum edildiğini, bir dükkanının icradan satıldığını, şu anda annesiyle oturduğu ev ile birlikte 2 evinin icradan satışa çıkarıldığını belirtti. Cezaevinden arkadaşlarının aralarında para toplamaları sonucu çıkabildiğini anlatan Ersan S. "Sosyal ölüme terk edildim. Tek gelirimden fazlasını ödemekle yükümlüyüm. Bu aynı zamanda 3 ayda 1 hapis cezası almama sebep oluyor. Her ödeyemediğim 3 ay için hapis cezası yatmam gerekiyor. 3 ay nafakanın tamamını ödeyemediğimde 3 ay hapis cezası. Sürekli hapis korkusuyla yaşamak istemiyorum. Hapse girdiğim zaman çıktığımda tekrar gireceğimi biliyorum. Kızımı 12 yılda 2 kez gördüm. Şimdi tekrar dava açacağım. Adalet istiyorum, insan gibi yaşama hakkı istiyorum. Benim gibi bir sürü sayısız mağdur var. Bizi koruyacak ve insanca yaşamamızı sağlayacak yasal düzenlemenin yapılmasını istiyorum" diye konuştu.

ERSAN S.'NIN AVUKATI CANAN SONMEZ(FOTOGRAFTA), NAFAKA DUSURULMESI DAVASININ YINE EURO UZERINDEN BASKA BIR AVUKAT TARAFINDAN ACILDIGINI VE BUNUN DA YANLIS OLDUGUNU SOYLEDİ. FOTO-ANKARA-DHA

Avukat Canan Sönmez

'GELİRDEN FAZLA NAFAKA HAK İHLALİ'

Ersan S.'nin avukatı Canan Sönmez ise nafaka düşürülmesi davasının yine euro üzerinden başka bir avukat tarafından açıldığını ve bunun da yanlış olduğunu söyleyerek "Davaya 2020 yılında müdahil olduk. Bugün 500 euro, 7 bin 800 TL’ye denk geliyor. Müvekkilin 5 bin TL emekli maaşı göz önüne alındığında her ay 2 bin 800 TL daha borçlu olması anlamına geliyor. Bu da müvekkilin 3 ay periyotlarla disiplin hapsine maruz kalacağı anlamına geliyor. Anayasa Mahkemesi ilgili kararında gelirden fazla nafakanın kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkını ihlal ettiğini söylüyor. Bu durumda tarafımızca nafakanın tekrar indirilmesi için bir dava açılacak ve süreci takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ANKARA'DA ERSAN S.(FOTOGRAFTA)2011 YILINDA BOSANIRKEN KIZI ICIN KABUL ETTIGI 1000 EURO'LUK ISTIRAK NAFAKASINI, RAHATSIZLIGI NEDENIYLE CALISAMAZ DURUMA GELIP EMEKLI OLUNCA, KURDAKI YUKSELISIN DE ETKISIYLE ODEYEMEZ DURUMA GELDI. FOTO-ANKARA-DHA
Vuslat AY-Burak TEKİN/ANKARA, (DHA)-

 
Türkiye'nin ilk bebek parkı, büyük ilgi görüyor
 
Antalya'da ülkücü başkan arkadaşını vurdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Plastik fabrikasında yangın
ESENYURT'TA, 4 bin 500 metre kare alanda faaliyet gösteren plastik fabrikasında ...
Türkiye'den 3 müze Avrupa finalinde
AVRUPA Konseyi himayesindeki 'European Museum Forum' tarafından düzenlenen ...
'Hatalı sollama' kazası: 4 yaralı
SAKARYA’da, sürücüsünün hatalı sollama yaptığı öne sürülen otomobil ile ...
 
Şehit Uzman Çavuş Aksöz, Nevşehir’de toprağa verildi
IRAK’ın kuzeyinde, 'Pençe-Yıldırım' operasyon bölgesinde PKK’lı teröristlerin ...
İstanbul'daki suç örgütleri operasyonu; 14 kişi tutuklandı
İSTANBUL'da, organize suç örgütü operasyonunda adliyeye sevk edilen 20 kişiden 14'ü tutuklandı.
Sulama kanalına düşen otomobilinde hayatını kaybetti
AYDIN'ın Çine ilçesinde, kontrolden çıkıp, sulama kanalına devrilen otomobilin ...
 
Avcılar’da kule vinçten düşen işçi öldü
AVCILAR’da kentsel dönüşüm kapsamında inşaatı süren bir binadaki kule ...
Yanan otomobilin kundaklandığı iddiası
KİLİS’te, park halindeki otomobil, yangında kullanılmaz hale geldi. Otomobil ...
Eğlence mekanında tabancayla vurularak öldürüldü
BURSA’da, eğlence mekanında tartıştığı Erol A. (21) tarafından tabancayla ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva