Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
6 Temmuz 2014 Pazar - 09:53

Evli erkeklerin intiharı artıyor

TÜİK verilerine göre Türkiye'de geçtiğimiz yıl intihar edenlerin yüzde 48,8'i evli kişilerden oluşurken, erkekler arasında en fazla evli olanların intihar ettiği belirlendi. Burdur ise intiharda Batı Akdeniz'in rekorunu kırdı.

Evli erkeklerin intiharı artıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Wall Street Journal'dan Akın Aytekin'in haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan intihar verilerine göre 2012’de 3 bin 225 intihar girişimi ölümle sonuçlanırken, bu rakam geçtiğimiz yıl 3 bin 189 oldu. Kayıtlara geçen rakamlara göre intihar edenlerin yüzde 72,7’sini erkekler, yüzde 27,3’ünü kadınlar oluşturdu.

Psikiyatrist ve psikoterapist Doçent Dr. Armağan Samancı, erkeklerde intihar vakalarının yalnızca Türkiye’de değil dünya genelinde yaygın olduğunu söylüyor.

“Dünyanın her tarafında erkek intiharları daha fazladır” diyen Samancı, “Ülkemizde ise erkekler için zor bir dönem başlıyor. Hem iş alanında başarılı olmak zorundalar hem klasik ailenin ekmek getiren bireyi olmak konumundalar, ekonomik koşullar içerisinde daha iyiyi sağlamak durumundalar, yeni neslin beklentileri doğrultusunda duygusal olarak iyi hissettiren olmak durumundalar; yani önümüzdeki 10 yıl içerisinde şu an gördüğümüz gibi yaşamsal anlamda erkeğin daha zorlandığı bir dönem olacak” ifadelerini kullandı.

Evliliğin Batı ülkelerinde “koruyucu bir kurum” olduğunu söyleyen Samancı, ülkemizde bu tür ilişkilerin çok daha “yoğun” yaşandığını belirtiyor. Samancı, “Bizde kötü evlilikler de oldukça fazla. O yüzden bu konuda sıkışan birey zaman geçtikçe psikolojik sorunlar biriktiriyor ve bu da intihara yol açıyor. Ülkemizde evliliklerin yaklaşık yüzde 10 ile 20’si arası kötü evliliktir. İntihar edenlerin de bu gruptan çıkması kuvvetle muhtemel” dedi.

TÜİK verilerine göre intihar vakalarının yüzde 53,8’inin nedeni bilinmezken, yüzde 9,3’ü aile geçimsizliği, yüzde 6,9’u geçim zorluğu ve yüzde 3,3’ü “hissi ilişki ve istediği ile evlenememe” olarak dikkat çekiyor.

En fazla intiharın 75 yaş ve üzeri grupta olması ise dikkat çekti. Ortalama her yüz bin kişiden 8’inin intihar ettiği 75 yaş ve üzeri grupta bu intiharların yüz binde 15’i erkeklerde ve yüz binde 6’sı kadınlarda gerçekleşti. Kadınların erkeklerden daha fazla intihar ettiği tek yaş grubu ise 15 ve altı oldu. Geçtiğimiz yıl içerisinde 15 yaş altı 39 erkek ve 46 kadın intihar etti.

İntihar eden cinsiyetler arasındaki farklılığın en yüksek olduğu yaş grubu ise 25-29 yaş arası oldu. Bu yaş grubunda 249 erkek ve 73 kadın intihar etti.

İlişki terapisti Ebru Tuay Üzümcü intihar olaylarının farklı faktörlerin bileşiminden kaynaklandığını belirtirken, “Aile içi ilişkiler tek başına intihara neden olmaz, yalnızca bir potansiyel oluşturur. Yani örnek vermek gerekirse aile içi iletişimsizlik çevrenizdeki her şeyin üzerinize geliyormuş gibi görünmesine neden olabilir” dedi.
Üzümcü mutlu bir evlilik sürdüren bireylerin evli olmayan bireylere göre daha uzun yaşadığının da altını çizdi ve yetişkinlikte insanların yaşadığı sorumluluk problemlerinin çocukluktan geldiğini belirtti.

“Sorumluluk tek başına iyi veya kötü bir şey değildir” diyen Üzümcü,“Türkiye’de çocuklar adeta yarım insan gibi görülür ve pek sorumluluk verilmez. Yemeğini annesi yedirir, ödevini babası yapar, sınıfı geçmediğinde öğretmene para verilir ve sınıf geçirilir; bütün bunlara baktığımız zaman aslında yaptığımız şey yaşamdaki sorumluluklarını engellemek. Böyle davranarak adeta çocuğumuzu sakatlıyoruz. Yani insanların boyu uzuyor, vücutları büyüyor ama ruh olarak hala çocuk kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Üzümcü bu sorumluluk eksikliğinin ileride şahsın kendisinin yapması gereken işleri başkalarından beklemesine neden olduğunu da belirtti ve bunun gerçekleşmemesi durumunda kişinin öfkeye kapıldığını söyleyerek, “Çünkü öfkenin altında bir yetersizlik duygusu yatıyor” dedi.

"TOPLUMDAKİ AİDİYET DUYGUSU BASKI OLUŞTURUYOR"

Üzümcü ayrıca Türkiye toplumunda görülen aidiyet duygusunun özellikle erkekler üzerinde bir baskı oluşturduğunu ve belirli beklentileri karşılamak ve normlara uymak zorunda kalan şahsın kendisini arada sıkışmış gibi hissettiğini belirtiyor. “Diyelim kişi kafasının, gönlünün uyduğu bir başkasıyla bir ilişki geliştirmeye başlıyor. Fakat gerek kendi ailesi gerek kendi aşireti gerek içinde büyüdüğü toplum bir süre sonra ‘Sen ne biçim erkeksin’ gibi şeyler diyor. Buna maruz çok insan var. Dalga geçmeler, ‘bizim kültürümüzden çıkarsan biz de senden elimizi ayağımızı çekeriz’ gibi tehditler kişilerin sıkışma hissi yaşamasına neden olabiliyor” diyen Üzümcü, kişinin suçluluk duygusu ve olmak istedikleri arasında kaldığını söylüyor" diyor.

"PARANIN YANINDA RUHUNUZU DA DOYURUN" 

Dr. Armağan Samancı intiharları gözardı edebilmek için ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini belirtiyor. “Günümüz, insanların ekonomik anlamda ve mali anlamda zor bir dönem geçiriyorlar. Yalnızca mali endekslerle yaşamı değerlendirmek bireyi köşeye sıkıştırır. Mutluluk endeksinin de göz önüne alınması lazım” diyor.
Samancı ayrıca “Yaşamın her alanında çatışma çıkabilecek bir ortam vardır. Bu kişileri köşeye daha kolay sıkıştırır. O yüzden insanların mutluluk endekslerine yönelmesi lazım. Ruhu doyurmak için toplumsal bir algı olarak yalnızca maddi endekslerin değil yaşam endekslerinin de göz önüne alınması lazım” ifadelerini kullandı.

Üzümcü ise “Sosyal ilişkiler içerisinde olmak çok önemli. Fakat yapmacık ilişkiler değil kendinizi gerçekten anlatabileceğiniz insanlarla ilişkide olmanız önemli. Bir de insanların spor veya sanat gibi aktivitelere önem vermeleri ve kendilerini böylece ifade etmeleri çok koruyucu” yorumunu yaptı.

BURDUR İHTİHARDA REKORTMEN

DHA'dan Mehmet Çınar'ın haberine göre ise TÜİK'in 2013 yılı verilerine göre Batı Akdeniz'de en çok intihar vakası Burdur'da meydana geliyor. Geçen yıl Burdur'da her 100 bin kişiden 7'si, Isparta'da 6'sı, Antalya'da ise 5'i intihar etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, kurumun intihar bilgilerini 1962 yılından itibaren tüm yerleşim yerlerinde derlediğini, Adalet İstatistikleri Yıllığı içinde kısa bilgiler halinde yer alan intihar istatistiklerinin, 1974 yılından itibaren ayrı yayımlanmaya başladığını belirtti.

Öncel, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ile TÜİK arasında 15 Nisan 2004 tarihinde veri değişimi protokolü yapıldığını, 2008 yılından itibaren polis teşkilatının sorumlu olduğu yerleşim yerlerindeki intihar verilerinin EGM'den manyetik ortamda depolanmaya başlandığı söyledi. Öncel, aynı şekilde Jandarma Genel Komutanlığı (JGNK) ile de 31 Temmuz 2006 tarihinde veri değişimi protokolü yapıldığını ve 2009 yılından itibaren jandarma teşkilatının sorumlu olduğu yerleşim yerlerine ilişkin intihar verilerinin manyetik ortamda alınmaya başladığını dile getirdi.

ANTALYA'DA 100 BİN KİŞİDEN BEŞİ

2013 yılına ilişkin Antalya, Isparta ve Burdur'daki intihar istatistiklerini açıklayan Öncel, şu bilgiyi verdi: "Ülkemizde ölümle sonuçlanan intihar sayısı 2013 yılında 3 bin 189 oldu. İntihar edenlerin yüzde 72,7'sini erkekler, yüzde 27,3'ünü kadınlar oluşturdu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 4,19 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden dördü intihar etti.

Antalya'da ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 100 oldu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 4,72 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden beşi intihar etti."

ISPARTA'DA 100 BİN KİŞİDEN 6'SI

TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, Isparta'da ölümle sonuçlanan intihar sayısının 2013 yılında 25 olduğunu söyledi. Öncel, "Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 5,99 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden 6'sı intihar etti" dedi.

EN ÇOK İNTİHAR BURDUR'DA

TÜİK verilerine göre, Batı Akdeniz'de en çok intihar olayı Burdur'da meydana geldi. Öncel, burdur için de şu bilgiyi açıkladı: "Burdur'da ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 17 oldu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 6,67 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden 7'si intihar etti. Burdur kaba intihar hızının en yüksek olduğu iller arasında yer aldı."

 
 

 
Temizleniyor
 
Hepsi onu tercih ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızına tokat atan babaya 740 lira ceza
ZONGULDAK'ın Devrek İlçesi'nde belediye temizlik işçisi 43 yaşındaki Sefer ...
İhsanoğlu Isparta'ya, Erdoğan Antalya'ya geliyor
CUMHURBAŞKANI adayları, gelecek hafta Akdeniz'e iniyor. Önce Ekmeleddin ...
Seçim oyununu yazdı
Cemaate yakınlığıyla bilinen Fuat Avni'den Köşk seçim tweetleri.
 
3 bin polis müdürü Doğu'ya gönderildi
Poliste tayin fırtınası, yine müdürler seviyesinde esti. Gezi Parkı olayları ...
Vekil eşlerine de dokunulmazlık geliyor!
Vekiller için trafikte uygulanan dokunulmazlığın kapsamı genişletiliyor.
'Türk Telekom MİT'leşiyor'
Türkiye’deki internet alt yapısının tamamına yakınını kuran Telekom, internette ...
 
Habervaktim'den iğrenç Sivas haberi
Yeni Akit gazetesinin internet sitesi Habervaktim.com 35 insanın hayatını ...
‘Esinlendi’ diye imza toplanıyor
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda bu yıl birinciliği kazanan ...
Üst üste sigara içmek felç sebebi
İftarda gün boyu beklediğiniz sigaranızla buluştunuz ama...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva