'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
21 Mart 2019 Perşembe - 12:23

Fahri trafik müfettişlerinin, keyfi cezalarına tepki

TÜKETİCİLER Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, fahri trafik müfettişlerinin, belgeye ve kanıta dayanmayan kestikleri cezaların tüketicileri canından bezdirdiğini söyledi. Vatandaşın maddi ve manevi zarar gördüğünü belirten Neşet Gündüz, şikayet sayılarının da arttığını söyledi.

Fahri trafik müfettişlerinin, keyfi cezalarına tepki
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kesilen cezalara tüketicilerin itiraz etmek istediğini, ancak aldıkları cevap karşısında cezayı mecburen ödemek zorunda kaldığını ifade eden Neşet Gündüz, “Resmi trafik memurları ceza kestikleri aracın fotoğraf ve kamera görüntüsünü alıp, vatandaşa kanıt sunarken, fahri trafik müfettişlerinin böyle bir zorunluluğu bulunmuyor. Durum böyle olunca ciddi bir hukuk boşluğu doğuyor" dedi.

Anayasada vatandaşların haklarının güvence altına alındığını sözlerine ekleyen Neşet Gündüz, “Fahri trafik müfettişlerinin belge ve kanıta dayanmayan ceza işlemleri, Anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine, kanunların Anayasaya aykırı olamayacağını düzenleyen 11. maddesine, 36. maddesinde düzenlenen hak arama hürriyeti ve adil yargılanma ilkesine, 38. maddesinde düzenlenen ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesine açıkça aykırıdır" diye konuştu.

Mevzuata göre, idari yaptırıma karşı yapılan ve usulden kabul edilen bir başvuruya karşı, yargılama makamı işlem dosyasını ve cevap dilekçesini celp edip, dosyada bulunan delilleri değerlendirmek suretiyle başvurunun esası hakkında bir karar vereceğini hatırlatan Neşet Gündüz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2918 sayılı yasaya göre tescil plakasına idari para cezası düzenlenmesi istisnai bir durumdur. Fahri trafik müfettişlerinin çalışma usulleri de 116. madde kapsamındadır. 2918 sayılı yasa, vatandaşın yüzüne karşı tutanak düzenlenmesini esas olarak kabul etmiştir. Bu da Anayasanın 2. maddesinde düzenlenen hukuk devleti ilkesinin gereğidir. İdari yaptırım uygulanırken, imkan olması durumunda ilgili kişinin yüzüne karşı yapılması asıl kuraldır. Bu durumda ihlali yaptığı iddia edilen her kimse, onun hakkında yaptırım düzenlenecek, ihlali kim yaparsa yapsın tescil plakasına yaptırım düzenlenmesi söz konusu olmayacaktır. Ayrıca bu şekilde bir uygulama, Anayasa'da düzenlenen suç ve cezaların şahsiliği ilkesine uygun bir uygulama olacaktır. Sürücüsü bilinmeyen bir araca tescil plakasına ceza tutanağı düzenlenmesi, hukuk devleti ve cezaların şahsiliği ilkeleri gereğince ancak zorunlu hallerde başvurulmalıdır. İdari cezanın yüze karşı düzenlenmesi neticesinde ilgili kişi hem kusurunu öğrenecek, hem de olaydan haberdar olması sağlanarak belirsizlik kısmen ortadan kalkacaktır. Şahısların yüzüne karşı idari yaptırım düzenlemek gerekirken ve buna fiilen olanak varken, tescil plakasına yaptırım uygulamak açıkça cezaların şahsiliği ilkesine aykırıdır."

Fahri müfettişlerin aracı durdurma yetkileri olmadığından, aracın sürücüsünü de tespit etme imkanları olmadığını aktaran Gündüz, "Dolayısıyla ihlali yapanın kim olduğu tespit edilemeyeceğinden, tescil plakasına yaptırım uygulanacaktır. Bu da belirtildiği gibi cezaların şahsiliği ilkesine açıkça aykırıdır. Hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak idarenin her türlü eylem ve işlemi yargı denetimine açıktır. Hak arama hürriyeti sadece başvuru yapma hakkıyla sınırlandırılmamalıdır. Başvuran kişinin hukuksal durumunun, hukuka uygun delillerle net olarak ortaya konulmasını da gerektirir" dedi.

Fahri müfettişlerin haksız olarak kestiği cezalara itiraz edilebileceğini hatırlatan Gündüz, "Başta Anayasa hukuku, Yargıtay kararı, Tüketici hukuku ve Düzce 1. Sulh Ceza Hakimliği kararı buna emsaldir. Hukukta bir kural vardır, 'İddia eden makam iddiasını ispatlamakla yükümlüdür.' İlgili kurumlar bu tür haksız ceza işlemi yapılan durumlarda vatandaşa yardımcı olmalıdır. Asla vatandaşın huzur ve sükununu bozacak hukuk dışı olaylara izin vermemelidir. Fahri trafik müfettişleri kendilerine emanet edilen görevi vicdana ve belgeye dayalı yapmalıdır" diye konuştu.

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
5.5'lik depremin ardından Denizli beşik gibi
 
Malatya, art arda 4 depremle sallandı
YORUMLAR
Toplam 41 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa 30 Ekim 2020 Cuma 17:23

Arkadaşlar evin önünde başka araca yol vermek için evden indim 5 metre geriye aldım aracı tekrar eve çıktım o esnada kemersizlikden ayıptır para kazanmak zor yapılanda ayıp 135 tly bana bişey olmaz ama çok ayıp ediyolar

Yorumu oyla      3      1  
birol 13 Ekim 2020 Salı 15:06

bana 1228 tl kestirmiş onur ve seref yoksunu cibiliyetsiz sanırım pandemi onun kimyasını bozmuş derhal acilen fahri müf. iptal edilmeli.

Yorumu oyla      3      1  
Mehmet 7 Ekim 2020 Çarşamba 15:08

Aynı kadın babada ceza kesmis1228 lira bunlar kafasına göre ceza kesiyor delili olmadan

Yorumu oyla      4      1  
Hande 1 Ekim 2020 Perşembe 15:10

Ayni kisi bana da 28.08.2020 de ceza kesmiş. Ve yalan beyan .cok merak ediyorum ayni zamanlarda kac yerde birden olabiliyor acaba ?

Yorumu oyla      4      1  
Yorumsuz 30 Eylül 2020 Çarşamba 17:42

Nidanur hanilci seni bulacağım oğlum keyfi ceza da nedir bugün bana yarin sana

Yorumu oyla      7      1  
Nida Nur Hanilci''ye 28 Eylül 2020 Pazartesi 14:26

5 senedir arac kullaniyorum hic ceza almadim. Fakat bir ayda 3 ceza yazmissin. Arabanin plakasini mi begenmedin (34 plaka) yoksa rengini mi begenmedin. Gorevini kotuye kullaniyorsun. Bu kadar insanin bedduasini aliyorsun. Umarim keyfi yazdigin cezalarin bedeli senden cikar senden cikmazsa da sevdiklerinden cikar. Bir sonuc cikmayacak biliyorum ama yine de sicil numarasiyla sikayet edecegim.

Yorumu oyla      4      1  
türker 8 Eylül 2020 Salı 16:23

çemenzarda ara sokağa girdim girilmez olduğunu farketmedim bu karı 1228 tl kesmiş mecburen ödedim ama bi karşıma çıkarsa .................

Yorumu oyla      3      1  
Hakan Karadağ 6 Eylül 2020 Pazar 00:15

Ben bu Nida nur hanilçi denilen sözde fahri trafik müfettişi denilen şahısa söylenecek bir söz bulamıyorum benim çalıştığım sitenin alanında bulunan kaldırımın 1.5 metre içerişinde bulunan dükkanın önüne park ettiğim araca ceza kesiyor ne bir fotoğraf var aracım kaldırımda olsa va?lahi razıyım cezaya ama böyle bir ard niyet olamaz ama suç bu sahısda degil.bu şahısa delilsi? ıspatsız paraya susamıs böyle şahıslara ceza kesme yetkisi veren sözde adalete

Yorumu oyla      4      1  
Besim 4 Eylül 2020 Cuma 15:22

İlgili nida nur hanilçi nin 467751 sicil numarasını da belirterek Cimere şikayette bulunmanızı öneririm. Saygılarımla

Yorumu oyla      2      1  
Güzel yazınızdan dolayı teşekkür ederim. 4 Eylül 2020 Cuma 12:19

35 yıldır ehliyetli sürücüyüm. 35 yıl boyunca Trafik kurallarına hep uyarak seyahat ettim. 29.07.20 tarihinde fahri trf müfettişi nida nur hanilçinin plakama kesmiş olduğu en ağır ceza ile karşılaştım. Yapmadığım ve yapılmasına karşı olduğum bir 462-G maddesi gereğince 1.228.- TL ceza geldi. Bu vatandaş olsa olsa servet düşmanı olur. Haksız yere kesip gönderdiği cezalar mutlaka bir gün önüne çıkar

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da yarışacak Türk güzeli aranıyor
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde her yıl düzenlenen Miss Kemer International ...
Apo severler ve CHP listeleri...
Dursun GÜNDOĞDU yazdı
Bahçeli; Menderes Türel Antalya için bir şanstır
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Isparta mitinginin ardından Antalya'ya ...
 
Ümit Uysal; Ağalar, beyler, paşalar kullanıyor ama...
Muratpaşa Belediyesi'nin Kızılsaray Mahallesi'nde eski bir Antalya evini ...
Büyükşehir yaşlıları unutmadı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Yaşlılar Haftası kapsamında çeşitli huzurevlerinde ...
Kaş'ta hayvan ve doğal hayat sergisi
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde faaliyet gösteren, üyelerinin çoğunluğu yerleşik ...
 
Türel'den turizm çalışanlarına TOKİ konutları
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ...
Muhittin Böcek'in Doğu turu
CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ...
İçlerinde Antalya'nın olduğu 9 ilde eş zamanlı FETÖ operasyonu
GAZİANTEP merkezli 9 ilde düzenlenen FETÖ/PDY operasyonunda 35 eski askeri ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva