Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
4 Mart 2019 Pazartesi - 16:40

Falezler için kritik uyarı

ANTALYA'nın dünyaca ünlü falezlerinde, 2010'da Konserve Koyu'ndaki binalarda hasar meydana gelmesi üzerine yapılan teknik çalışmalar sonucu mikro-milimetrik düzeyde kayma tespit edildi. Falezlerde sürdüğü belirtilen kaymanın, üzerindeki yapılar için büyük risk oluşturduğu uyarısında bulunuldu.

Falezler için kritik uyarı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın dünyaca ünlü falezleri üzerinde, 2012 yılında kayma tespit edilen binalarla ilgili Antalya Jeofizik Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası'ndan uyarı geldi. İki meslek odasının yetkili isimleri, sadece Konserve Koyu üzerindeki binalarda bilinen çalışmanın, 12 kilometrelik tüm falezlerde yapılması gerektiğini vurguladı. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler MYO İnşaat Bölümü öğretim üyesi Dr. Cem Oğuz, Antalya'nın simgelerinden falezlerin, 'tufa' denilen kalsiyum karbonat çökeri olduğunu söyledi. Bu yapının yük ve su altında aşırı deformasyona uğrayarak, zarar gördüğünü dile getiren Dr. Oğuz, 1980'li yıllardan sonra turizm olgusuyla yoğun göç alan bölgenin imara açılıp, falezler üzerine yapılar inşa edildiğini, bu yapılarla da yük bindirildiğini kaydetti.

'BİNALARI YAPINCA YÜZEYSEL SULAR ENGELLENDİ'

Antalya'nın eski fotoğraflarına bakıldığında, yüzeysel suların kendilerine dere yatağı bularak, falezlerin üzerinde şelaleler oluşturduğuna ve denizle buluştuğuna dikkat çeken Oğuz, "Yani yüzeysel sular derine sızmadan akıyordu. Bu binaları yapınca yüzeysel sular engellendi ve derine sızma oldu. Su derine sızınca yapıda bozulmalar meydana geldi. Üstüne de binalar yapınca yük etkisi altında bu deformasyonlar son zamanda hızla arttı. 2010 yılından itibaren de aslında çok sık sinyal vermeye başladı" diye konuştu.

'YAPILAŞMANIN AZALTILMASI GEREKİYOR'

Konserve Koyu'nda, 2010 yılında, 10 yapıda ciddi hasar meydana geldiğini belirten Oğuz, "2013 yılında bölgede Yıldız Teknik Üniversitesi'ne (YTÜ) ciddi bir çalışma yaptırıldı. Bu çalışma neticesinde birinci derecede; yüzeysel suların bir ileti, deşarj hattıyla toparlayıp denize aktarılmasını yani derine sızmasını önlemeliyiz. İkinci derecede; bundan sonraki yapılaşmada çok dikkat edilmesi gerekiyor. Yapılaşmanın mümkün olduğunca azaltılması gerekiyor" dedi.

Üçüncü olarak da 'falez gerilemesi' denilen, dalgaların etkisiyle stabilitesinde meydana gelen bozulmalar nedeniyle ciddi hasar mekanizması oluştuğunu kaydeden Oğuz, "Dolayısıyla bu raporda da denizin altında kalmak kaydıyla topukta bir taş dolgu yapılması öngörülüyor. Bunlar kısa, orta ve uzun vadedeki çözüm önerileri. Bunları yaptığımız takdirde burada herhangi bir sorun yaşanmayacak. Yaptırmadığımız takdirde, ki yaşıyoruz, üst yapılarda meydana gelen hasarlar, zeminde meydana gelen hasarlar bundan sonraki süreçte de Antalyalıları üzecek gibi gözüküyor" diye konuştu.

286 BİN YAPININ 145 BİNİNE 'İMAR BARIŞI' İÇİN BELGE 

Söz konusu rapor bittiğinde, 2013 yılında, 'kentsel dönüşüm' kavramının ortaya çıktığını belirten Oğuz, "Antalya'da maalesef bugüne kadar 10 bin yapı yararlandı. Antalya il genelinde 286 bin yapı var; ancak 10 bin gerçekten düşük bir rakam. 2018 yılındaki 'İmar Barışı' ile ilgili şu ana kadar 145 bin yapı kayıt belgesi alındı. Aslında bu bize Antalya'da bazı şeylere çok dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. 145 bin bina mevcut yapı stokunun yarısı demektir ki bu da Antalya açısından ciddi bir şey" dedi.

'İmar Barışı' düzenlemesiyle 145 bin yapı kayıt belgesi alındığını, burada hasar meydana gelirse yaptırımının da 'İmar Barışı'ndan sonra çok zor göründüğünü kaydeden Oğuz, "Çelişen bir karar 'İmar Barışı'. Hiçbir mühendislik hizmeti almadan direkt 'Yapınız güvenli' diye devlet olarak belge veriyorsunuz. Bundan sonra hasar olursa bu hasarın giderilmesi konusunda bir şey yaptırılamayacak gibi görünüyor" diye konuştu.

12 KİLOMETRELİK FALEZLER İNCELENMELİ

Antalya'da 12 kilometrelik falez hattındaki riskli yapılarla ilgili çalışma olmadığına değinen Dr. Cem Oğuz, 2013'te YTÜ'nün lokal çalışmasının Antalya falezler boyunca yaptırılması gerektiğini söyledi. Oğuz, "Ölçümlerle 1 yıl süren çalışma, en azından o zaman daha sağlıklı bir çözüm yoluna gidebiliriz; ama ben şunu söyleyebilirim. Eğer Antalya'da 286 bin yapının 145 bini imar barışından yararlanıyor, 10 bini de kentsel dönüşümle yıkılıp, yeniden yapılıyorsa Antalya için bir düşünmek gerekiyor" dedi.

FALEZLERDEKİ KAYMA DEVAM EDİYOR

Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Engin Erarslan ise falezlerin bulunduğu bölgelerin traverten ve büyük boşluklu yapıya sahip olduğuna dikkat çekti. Erarslan, zemin etüt çalışmalarında bu yapının altında bir insanın girebileceği büyüklükte boşluklar olduğunu söyledi. Falezlerin üzerindeki binalar veya yeni yapılacakların hem geniş alana yayıldığını hem de çok katlı olmasının altındaki boşluklu yapıdan dolayı risk teşkil ettiğini kaydeden Erarslan, "2012'de yapılmış çalışmalarda bir kayma tespit edilmişti. Bu kaymaya tekrar dikkat çekmek istedik. Bu bölgede çalışmalar gerektiği yönünde Muratpaşa Belediyesi'ne de uyarıda bulunmak istiyoruz. Kayma oranı mikron ya da milimetrik düzeyde olsa da zaman içerisinde bu kayma devam etmekte" diye konuştu.

HORTUMLAR ZEMİNİ DE ETKİLİYOR

Bazı üniversitelerce deniz kenarına kaya parçaları konularak, kaymanın engellenebileceğine dair bilgiler verildiğini, bunun da çok efektif olmadığını dile getiren Erarslan, "En güzeli buradaki yapılarla ilgili çalışmalar ciddiyetle yapılmalı. Son dönemde Antalya'nın yaşadığı hortum felaketiyle ilgili dünyada gözlemlerimiz var. Bir binanın çatısını uçurabileceği gibi zeminle ilgili olarak da ciddi tahribatlara neden olabilmekte. Eğer Antalya'da bu hortum felaketi süreç içerisinde yaşanmaya devam edecek olursa zeminimizle ilgili ciddi tahribatlarla karşılaşabileceğimizi düşünüyoruz ve bu ürkütücü" dedi.

ANTALYA'NIN DUNYACA UNLU FALEZLERI UZERINDE 2012 YILINDA KAYMA TESPIT EDILEN BINALARLA ILGILI ANTALYA JEOFIZIK MUHENDISLERI ODASI VE INSAAT MUHENDISLERI ODASI'NDAN UYARI GELDI. IKI MESLEK ODASININ YETKILI ISIMLERI, SADECE KONSERVE KOYU UZERINDEKI BINALARDA BILINEN CALISMANIN, 12 KILOMETRELIK TUM FALEZLERDE YAPILMASI GEREKTIGINI VURGULADI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN DUNYACA UNLU FALEZLERI UZERINDE 2012 YILINDA KAYMA TESPIT EDILEN BINALARLA ILGILI ANTALYA JEOFIZIK MUHENDISLERI ODASI VE INSAAT MUHENDISLERI ODASI'NDAN UYARI GELDI. INSAAT MUHENDISLERI ODASI YONETIM KURULU UYESI VE AKDENIZ UNIVERSITESI TEKNIK BILIMLER MYO INSAAT BOLUMU OGRETIM UYESI DR. CEM OGUZ (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
Maskeli hırsızlar yakalandı
 
Muhittin Böcek, Gazipaşa'da
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Betondan Cemre düşecek yer bulamıyor 4 Mart 2019 Pazartesi 18:46

Sayin Engin Eraslan.. Büyükşehir çalıştığınıza ve Oda Başkanı olduğunuza göre konuta hakimsiniz...Jeolojik haritası çıkarılabilir ve Antalya halkıyla paylaşılabilir mi...Seçim vaatlerinde altta metro üstte park olacak diyorlar...inandiriciligi dogrulugu nedir??? Yoksa Kandırmaca mi buna göre. ..betonlarin arasında kaymalar. .porozite durumu. Lütfen anlatın paylaşın

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çandır'dan enflasyon değerlendirmesi
BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası ...
Antalya DOB'dan Kadınlar Günü konseri
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (DOB), 7 Mart Perşembe günü Dünya Kadınlar ...
CHP'li Budak: Enflasyon üretimle düşer
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, enflasyonun üretim sayesinde düşeceğini söyledi.
 
Antalyalı sendikacılar Ankara'da buluştu
TÜRK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı TES-İŞ Sendikası Toplu İş Sözleşmelerinden ...
Başkan Uysal, hemşeri dernekleriyle buluştu
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ...
Başkan Gül'den muhasebecilere ziyaret
KEMER Belediye Başkanı Mustafa Gül, 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası dolayısıyla ...
 
Karakoyun güven tazeledi
ANTALYA'nın Serik ilçesindeki Belek Taksiciler Kooperatifi'nin olağan ...
Uysal: Davet edilmedim, SMS gönderildi
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kırcami için düzenlenen tapu törenine ...
Özel'den Başkan Uysal'a ziyaret
MURATPAŞA Belediye Başkanı ve Millet İttifakı Muratpaşa Belediye Başkan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva