TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
29 Mayıs 2020 Cuma - 11:55

Finike Ziraat Odası Başkanı: Sıcak hava dalgası portakalı vurdu

ANTALYA'nın Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, 14-17 Mayıs'taki sıcak hava dalgasının henüz fındık büyüklüğünde olan portakala zarar verdiğini, rekoltenin ise yüzde 80 oranında düştüğünü kaydetti.

Finike Ziraat Odası Başkanı: Sıcak hava dalgası portakalı vurdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Finikeli portakal üreticileri, 14-17 Mayıs'ta etkili olan sıcak hava dalgasının narenciye üreticilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçabanoğlu, sıcak dalgasının portakala zarar verdiğini belirterek, “Sıcak havanın narenciyenin boncuk dönemine denk gelmesiyle portakal meyvesinde çok ağır hasar meydana geldi. Tahminimize göre Finike genelindeki 200 bin ton portakalın yüzde 70'i, 80'i telef oldu. Çiftçimiz perişan oldu. Bahçeler TARSİM'den sigortalı ancak ısı yükselmesi sigorta kapsamında olmadığı için tek kuruş alamayacaklar. Önümüzdeki dönem TARSİM poliçesinin ısı yükselişini de kapsaması için devlet kurumları ve TARSİM'e müracaatımızı yapacağız. İnşallah önümüzdeki dönemde ısı da poliçeye dahil edilirse çiftçi TARSİM'den yararlanabilir" dedi.

AKDENİZ BÖLGESİNİN TAMAMI ETKİLENDİ

Çiftçilerin büyük mağduriyet yaşayacağını vurgulayan Sarıçobanoğlu, “Şimdi öyle bir şey oldu ki Akdeniz bölgesinin tamamı, Adana'sı, Mersin'i, Köyceğiz'i; yüzde 70, yüzde 80 veya yüzde 100 hasar olan bahçeler oldu. İlçemizde 30 paketleme tesisimiz mevcut. Bu tesislerimizin toplama işçileri bu yıl gelmezler çünkü ürün yok. Nisan ayı sonuna kadar dalından narenciye kesip mayısın başlarına kadar fabrikalara gönderiyorduk. Bu olaydan dolayı hem tüccarımız hem çalışan mevsimlik işçilerimiz hem de çiftçilerimiz mağduriyet yaşayacak" diye konuştu.

Borçlara erteleme istediklerini kaydeden Sarıçobanoğlu, “İstediğimiz şudur; 6 aylık ertelenen borçlarımız vardı. Bunlar 2 yıl daha ertelenmeli ve çiftçimize 2 yıl çok düşük faizle kredi verilmelidir. Yoksa çiftçimiz önümüzdeki yıl da ürün yetiştiremeyebilir. TARSİM'den beklentimiz ısı yükselişinin acilen poliçeye dahil edilmesi. Destek amacıyla şu anda bunu yapma imkanları olursa çiftçimize büyük yardım yapmış olurlar" dedi.

'70 YAŞINDAYIM, BÖYLE ŞEY GÖRMEDİM'

Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Fahrettin Çağlayan ise şimdiye kadar böyle bir şey görmediğini belirterek, “Biz atadan toruna narenciye üreticisiyiz. Ben 70 yaşındayım. Benden önceki nesil böyle bir vakadan bahsetmedi. Mayıs'ın 14-17 günleri arasında sıcak ve bir fırtına yaşadık. Bu sıcak ve kuvvetli fırtına yaprağın üst suyunu çektirdi. Dolayısıyla yavrusu olan meyve telef oldu. Bu bahçenin en güzel ağacından bir tanesi, birkaç tane meyve sayabiliyorum. Gerisi maalesef ki gördüğünüz gibi telef oldu. İnşallah önümüzdeki yıllarda görmeyiz. Fakat küresel ısınma yüzünden bunu yeniden yaşayabileceğimizi tahmin ediyorum" diye konuştu.

Sıcakların da sigorta kapsamına alınmasını talep ettiklerini belirten Çağlayan, “Sıcakların da sigorta kapsamı alanına alması gerekiyor. Geçen yıllarda rekolte 200 bin tona varmıştı. Geçen yıllar da doğal afet yaşadık. Portakal bahçelerinin yarısı telef olmuştu. Ürünümüz 140- 150 bin tona kadar düşmüştü. Ancak bu sene rekoltenin yüzde 10 ya da yüzde 20'si kalır. Bölge bölge farklılıklar olabilir" dedi.

AĞAÇTA AZ MEYVE KALDI

Finike Ziraat Odası'nın eski başkanı ve 50 yıllık narenciye üreticisi Hüseyin Uygun, mevsim normallerinin dışındaki sıcak hava dalgasından olumsuz etkilendiklerini kaydetti. Uygun, “Narenciye üreticisiyim. Yaklaşık 50 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Hepimizin bildiği gibi 11-14 Mayıs tarihleri arasında anormal bir hava sıcaklığı yaşadık. Bu anormal ısı yükselmesi bölgemiz narenciyesini olumsuz etkiledi. Bütün meyveler o sıcaklıkta kavruldu. Ağaçların dibi sararmış ve dökülmüş meyvelerle dolu. Ağaçta kalan meyve sayısı oldukça az. Finike bölgesinin narenciye üretimini 300 bin ton olarak değerlendiriyoruz. ÇKS kayıtlarına göre, bunun 200 bin tonunun Washington portakalı olduğunu, kalanını da greyfurt limon mandalina gibi çeşitlerin oluşturduğunu düşünürsek şu an bölgemizde 200 bin tonda 20-25 bin, iyi ihtimalle 30 bin ton civarında portakal rekoltesi kaldığını düşünüyoruz" diye konuştu. 

'BU KADAR KAYIP VERDİREN AFET GÖRMEDİM'

50 yıldır bölgede çeşitli afetler gördüğünü hatırlatan Uygun, “Dolu, fırtına afetleri gördüm. Çok aşırı yağmurlara bağlı olarak mantar hastalıklarından dolayı zirai kayıplar gördüm. Hortum afeti gördüm ama ben bu yaşıma kadar narenciyede bu kadar kayıp verdiren afeti ilk defa görüyorum" dedi.

Ağaçlarda kalan meyveleri tek tek saydıklarını söyleyen Uygun, “1 ağacın yaklaşık 200 kilogram portakal verdiğini tahmin edersek kilogramı 5 meyve ile çarptığımız zaman bu ağaçta 1000 tane meyve tutumu olması lazım. Biz arkadaşlarımızla yaptığımız sayımda, bir ağaçta 25- 30, bilemediniz 50 tane meyve kaldığını gördük. Bu orana bakarsak yüzde 90- 95 kayıp oluyor" diye konuştu. 

Üreticilerin sıkıntılı bir yıl geçireceğini vurgulayan Hüseyin Uygun, “İrili ufaklı narenciye paketleme fabrikalarımızı bırakın dış piyasaya, iç piyasaya bile yetiştirecek portakal bulmakta çok zorlanılacak. Sadece bölgemizde değil Adana, Aydın ve Mersin'de de durum aynı. Futbolcuların 'Bir sonraki maçlara bakacağız' dediği gibi bir sonraki yıllara bakacağız" dedi. 

AK PARTİ'Lİ USLU, ÇİFTÇİLERLE GÖRÜŞTÜ

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ise beraberindekilerle birlikte Antalya'da geçen hafta 43 dereceyi bulan hava sıcaklığı ve sonrasındaki fırtına nedeniyle zarar gören bahçeleri ziyaret edereki çiftçilerle görüştü. Hasar gören bahçelerle ilgili tespit yapıldığını belirten Uslu, “Tarım müdürlüklerimiz gerekli incelemeleri yaparak rapor hazırlıyor. Bu daha önce görmediğimiz olağanüstü bir doğa olayı. Çiftçilerimize 'geçmiş olsun' dileklerimizi iletiyorum" diye konuştu. 

FINIKE ZIRAAT ODASI BASKANI HALIL SARICOBANOGLU, 14-17 MAYIS TARIHLERINDE YASANAN SICAK HAVA DALGASININ HENUZ FINDIK BUYUKLUGUNDE OLAN PORTAKALA AGIR HASAR VERDIGINI, REKOLTENIN YUZDE 80 ORANINDA DUSTUGUNU KAYDETTI. (FOTO:SUAT SOGUT/FINIKE-DHA)

FINIKE ZIRAAT ODASI BASKANI HALIL SARICOBANOGLU, 14-17 MAYIS TARIHLERINDE YASANAN SICAK HAVA DALGASININ HENUZ FINDIK BUYUKLUGUNDE OLAN PORTAKALA AGIR HASAR VERDIGINI, REKOLTENIN YUZDE 80 ORANINDA DUSTUGUNU KAYDETTI. (FOTO:SUAT SOGUT/FINIKE-DHA)

FINIKELI PORTAKAL URETICILERI, 14-17 MAYIS TARIHLERINDE YASANAN SICAK HAVA DALGASININ NARENCIYE URETICILERINI OLUMSUZ ETKILEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:SUAT SOGUT/FINIKE-DHA)

FINIKELI PORTAKAL URETICILERI, 14-17 MAYIS TARIHLERINDE YASANAN SICAK HAVA DALGASININ NARENCIYE URETICILERINI OLUMSUZ ETKILEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:SUAT SOGUT/FINIKE-DHA)

FINIKELI PORTAKAL URETICILERI, 14-17 MAYIS TARIHLERINDE YASANAN SICAK HAVA DALGASININ NARENCIYE URETICILERINI OLUMSUZ ETKILEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:SUAT SOGUT/FINIKE-DHA)

Suat SÖĞÜT/FİNİKE (Antalya), (DHA)

Etiketler:
 
İzmir'de rekor uyuşturucu ele geçti
 
Çay'da camiler ibadete hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serik'te buğday hasadı başladı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde buğday hasadı biçerdöverlerin tarlaya girmesi ...
Jandarma, Tahsin amcanın maaşını ormanda teslim etti
ANTALYA' da jandarma ekipleri, merkeze yaklaşık 50 dakika uzaklıkta dağda ...
Topaloğlu: Kaçak yapıya asla taviz vermeyeceğiz
ANTALYA Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı ...
 
Antalya'da geceyi şimşekler aydınlattı
ANTALYA'da, dün gece etkili olan sağanakla birlikte çakan şimşekler, gecenin ...
Düden ve Kurşunlu şelaleleri, karların erimesiyle çağladı
KÜRESEL ısınma, kurak geçen kış ayları ve kaçak sondajlar gibi nedenlerle ...
Caretta carettalardan ilk yumurta
ANTALYA'nın dünyaca ünlü Belek sahilinde, caretta caretta deniz kaplumbağaları, ...
 
Kanada'dan gelip, 3 günde hayran kaldığı Alanya'ya yerleşti
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 7 yıl önce mülk edinen Jamaika asıllı Kanada ...
Hırsızlık şüphelisine sokağa çıkma yasağını ihlalden ceza
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde Ramazan Bayramı'nın ikinci günü su dağıtıcısının ...
9 gündür kayıptı, 'canım sıkıldı, hava almak istedim' dedi
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 9 gündür kayıp olarak aranan Ömer Eren ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva