Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
6 Ekim 2020 Salı - 10:42

Finike portakalını aşırı sıcaklar vurdu

ANTALYA'nın Finike ilçesinde portakal üreticileri hasat sezonuna hazırlanıyor. Bu yıl mayıs ayındaki çöl sıcakları nedeniyle ağaçtaki meyvelerin zarar görmesi rekolte beklentisini düşürdü.

Finike portakalını aşırı sıcaklar vurdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'nin en önemli portakal üretim merkezlerinden Finike'de üreticiler hasat sezonuna hazırlanırken, bu yıl üretimin önceki senelere göre düşük olması bekleniyor. Bu mayısta portakalların çiçekten meyve verme dönemine geçişi sırasında etkili olan çöl sıcakları önemli ölçüde zarara neden oldu. Finike bölgesinde aşırı sıcak nedeniyle yer yer bazı portakal bahçelerinde yüzde 30 ile yüzde 50 arasında kayıplar ortaya çıktı. Geçen yıllarda ortalama 200 bin ton portakal üretimi yapılan ilçe genelinde bu yılki kayıplarla birlikte rekolte beklentisi 140- 150 bin tona düştü. Koronavirüs pandemisi döneminde C vitamininin önemli bir ihtiyaç haline gelmesiyle birlikte narenciyeye talebin fazla olacağı da düşünülürken, Finike bölgesi üreticileri bu yıl portakal fiyatlarında önemli bir artış beklentisine girdi.

'300 KİLO VEREN AĞAÇTA 50- 100 KİLO ÜRÜN ÇIKACAK'

Yaklaşan narenciye sezonuyla ilgili değerlendirmede bulunan Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, üreticilerin sezona hazırlanırken sıcaklardan dolayı bahçe sulamalarına devam ettiğini, bir yandan da güzlük yağlı ilaçlama yaptığını söyledi. Sarıçobanoğlu, "15- 20 gün sonra da önce erkenci bölgelerden başlamak üzere hasada başlayacağız. 140- 150 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Fiyatlar geçen yıla nazaran biraz daha yüksek olacak. Ürünün Türkiye genelinde az olması nedeniyle beklentilerimiz 3 TL civarında. Bunun altındaki fiyatlar zaten çiftçiyi kurtarmaz. Çünkü bazı bölgelerde 300 kilo veren ağaçta 50- 100 kilo civarında ürün çıkacaktır yerine göre. Finike geneli demeyelim ama bazı bölgelerde hasar yüzde 50 oranında. Bölge bölge farklı etkilenen yerler oldu. Etkilenmeyen yerlerimiz de var. Ortalama 150 bin ton civarında ürün hasat etmeyi bekliyoruz" dedi.

'FİNİKE PORTAKALI DÜNYA BİRİNCİSİ'

Doğal afetlerin yanı sıra üreticinin en büyük sorununun emek hırsızlığı olduğunu vurgulayan Sarıçobanoğlu, "Sıcak hava akımı nedeniyle narenciyede zararımız var diyoruz ama bence oda başkanı olarak çiftçimizin en büyük sorunu zarardan ziyade başka bölgenin ürünlerinin 'Finike portakalı' adı altında satılması. Bizim çiftçimizin emeğinin çalınması. Adana olsun, Mersin olsun, Dalaman olsun, Serik olsun onlara da kötü portakal demiyoruz elbette ama Finike portakalı dünya birincisi olmuş. Başka bölge portakalının İstanbul'da, Ankara'da market tezgahlarında Finike etiketi ile satılması benim çiftçimin emeğini çalıyor. Finike portakalı gerçek değerinde satıldığı sürece çiftçinin yüzü güler. Biz yıllardır kendi emeğimizi, diğer illerin tüccarlarının, fabrikaların Finike diye marka vurmasından dolayı kaybediyoruz" diye konuştu.

'ÜRETİCİ SEZON ÖNCESİ YAŞADIĞI AFETTEN DOLAYI TEDİRGİN OLDU'

Üretici Celal Bülbül de narenciyenin en kritik olduğu dönemde, yani çiçekten sonra meyve tutum döneminde 14-18 Mayıs arası bütün Akdeniz sahilleri, Adana'dan belki Ege'ye kadar sıcak hava akımı yaşandığını belirterek, şöyle dedi: "Sıcak hava sebebiyle boncukta olan meyvede döküntü ve yanmalar oluştu ve ürün kaybına yol açtı. Covid-19 sonrası narenciyeye olan taleple birlikte fiyatların artmasını öngörüyorduk ama şimdi bu afet vesilesiyle de fiyatların biraz daha yukarı gideceğini düşünüyoruz. Çünkü ürün gerçekten çok azaldı. Bazı çiftliklerde yüzde 50'den fazla ürün kayıpları var. Bu da bir şekilde ürün fiyatına yansıyacaktır. Ama tabii ki sezonun başı, daha kışa girmedik. Kışa girmeden meyvenin başlangıcında böyle bir kaybın olması çiftçiyi tedirgin ediyor çünkü daha iki gün önce Ayvalık'ta, Karadeniz'de dolu ve fırtına zararları oluştu. Daha karakış gelmeden bu kadar afetle karşılaşınca kışı daha nasıl geçireceğimiz belli değil. Zor bir kış bizi bekliyor. Hem genel anlamda hem sağlık anlamında hem narenciye için sıkıntılı bir sezon bekliyor. Fiyatlar ürün kalitesine göre değişiyor. Ama Finike portakalı piyasanın üzerinde her zamanki gibi. Ürün kayıplarının yanı sıra artan girdi maliyetleri var. Şu an bir çiftçinin çiftliğini sürdürmesi için narenciye fiyatlarının 2,5- 3 liradan aşağı olmaması lazım. Fabrika değil tarla fiyatlarından bahsediyoruz."

ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE PORTAKAL URETICILERI HASAT SEZONUNA HAZIRLANIYOR. BU YIL MAYIS AYINDAKI COL SICAKLARI NEDENIYLE AGACTAKI MEYVELERIN ZARAR GORMESI REKOLTE BEKLENTISINI DUSURDU. FINIKE ZIRAAT ODASI BASKANI HALIL SARICOBANOGLU (FOTODAKI), GECEN YILLARDA 200 BIN TON OLAN REKOLTE BEKLENTISININ ISE BU YIL 140- 150 BIN TON CIVARINDA OLDUGUNU ANLATTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE PORTAKAL URETICILERI HASAT SEZONUNA HAZIRLANIYOR. BU YIL MAYIS AYINDAKI COL SICAKLARI NEDENIYLE AGACTAKI MEYVELERIN ZARAR GORMESI REKOLTE BEKLENTISINI DUSURDU.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE PORTAKAL URETICILERI HASAT SEZONUNA HAZIRLANIYOR. BU YIL MAYIS AYINDAKI COL SICAKLARI NEDENIYLE AGACTAKI MEYVELERIN ZARAR GORMESI REKOLTE BEKLENTISINI DUSURDU. NARENCIYE URETICISI CELAL BULBUL (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Suat SÖĞÜT/FİNİKE (Antalya), (DHA)

 
Zeytinin rekoltesi düştü, yağının fiyatları arttı
 
Rus gelinler, Türk gibi yaşamayı seçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tilki kuyruğu üzümü, 'Nuh'un Ambarı' aday listesinde
ANTALYA'nın üzüm bağlarıyla da ünlü Elmalı ilçesinde yetişen kırmızı tilki ...
Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nde kazılar sona erdi
ANTALYA'nın Demre ilçesinde bulunan ve Ortodokslarca kutsal sayılan 'Noel ...
ALTSO'dan Azerbaycan'a destek için bayrak kampanyası
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde ALTSO Başkanı Mehmet Şahin öncülüğünde Azerbaycan'a ...
 
Anadolu Ateşi gösteri alanı tarım arazisi oldu
ANTALYA'nın Serik ilçesinde Anadolu Ateşi grubunun gösterilerini yaptığı ...
Manavgat'ta eski mezarlık yandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesindeki Vahaplı eski mezarlığında çıkan yangında ...
Tarihi handa satranç turnuvası
FİNİKE Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor ilçe Müdürlüğü işbirliğinde ...
 
Çevreci Komşu Kart'la 622 TIR dolusu atık toplandı
ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi'nin cam, plastik, kağıt gibi nitelikli ...
Kemer Belediyesi'nden camilerde temizlik
KEMER Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelindeki ...
Yunuslar, turist teknesinin yanında yüzdü
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde yunuslar, turistleri taşıyan teknenin yanında ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva