Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
'Nuri Şahin'in Beşiktaş'a gitmesi bizi...'
'Nuri Şahin'in Beşiktaş'a gitmesi bizi...'
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
14 Temmuz 2022 Perşembe - 10:16

Gazi unvanı 28 yıl sonra verildi

BİNGÖL’de vatani görevini yaparken operasyonda kazara kasığından vurulan, vücudundaki kurşun alınamadığı için ağır metal zehirlenmesine maruz kalan Mehmet Atalay (48), uzun süredir mücadelesini verdiği gazilik unvanını 28 yıl sonra aldı.

Gazi unvanı 28 yıl sonra verildi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Eskişehir Birinci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü'ne 2 yıl önce işçi olarak giren evli ve 6 çocuk babası Mehmet Atalay, 1994 yılında Bingöl İl Özel Harekat Grup Komutanlığı emrinde Jandarma Mekanize Komando Bölüğü'nde er olarak terör operasyonlarında görev aldı. Atalay, operasyon bölgesine giderken zırhlı araçta, tim komutanına ait olan ancak başka bir erin elinde bulunan tabancanın ateş alması sonucu vuruldu. Ayağını delip geçtikten sonra seken kurşun sol baldırından omuriliğine gitti. Hastaneye kaldırılan Atalay'ın vücudundaki mermi felç kalma ihtimali nedeniyle alınamadı. Vücudunda kurşunla yaşamak zorunda kalan Atalay, terhisinden sonra, metale alerjisi olduğu için ağır metal zehirlenmesine maruz kaldı. Vücudunda antimon ve bakır yüksekliği olan Atalay'ın bir böbreğinde kist, akciğer ve tiroitte nodül oluştu. Psikiyatrik tedavi gören Atalay, bağırsaklarında kanama olduğu için uzun bir süre kontrol altında tutuldu. Mehmet Atalay'ın, askerlikten önce doğan 2 çocuğu sağlıklı dünyaya geldi. Ancak kaza kurşunuyla vurulmasından sonra dünyaya gelen 4 çocuğundan 3'ünde görme engeli baş gösterdi. 3 çocuk zamanla yüzde 60 görme engelli oldu. En küçük çocuğu Muhammed Enes ise kardeşleriyle aynı kaderi yaşamaması için tedavi altına alındı.

Gazi unvanı verilmeyen Atalay, yaşadığı hastalıklar nedeniyle çalışamaz duruma geldiğini ileri sürdü. Uzun bir süre büyük oğlunun bakkal dükkanıyla ailesini geçindirmeye çalışan Mehmet Atalay, 2 yıl önce 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında işçi olarak Eskişehir Birinci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü'ne işe başladı.

ÖNCE İŞ SONRA GAZİLİK SEVİNCİ

 Gazi olduğunu ispatlamak için yıllarca mücadele veren Atalay'a 7 yıl önce başvurduğu Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Erzurum Şubesi sahip çıktı. Dernek Başkanı Recep Akgül ve dernek avukatının girişim ve çabaları sonucu 2 ay önce 

"Ateşli silah yaralanması kronik ağır metal zehirlenmesi ve girmiş olduğu çatışmalar nedeniyle d16 f1 kronik nitelik kazanmış travma sonrası stres bozukluğu nedeniyle 'gazi' unvanı verilen Atalay, Erzurum'un 258'inci gazisi unvanını aldı.

Bundan 10 yıl öncesine kadar iki market ve bir atölyesinin olduğunu belirten Atalay, şunları söyledi:

 "Ama vücudumdan çıkarılamayan kurşun nedeniyle hem kendi hem de ailemin hayatı altüst oldu. Çalışamaz hale gelince iş yerlerimi kapattım. Felç kalma riskim nedeniyle kurşun çıkarılamıyor. Bu nedenle tedavi de olamıyorum. Askeri doktorlar kurşunun bana bir zararı olmadığını söylediği için rapor almayıp, askerliğime de devam ettim. Çalışamaz hale gelince gazilik için müracaat ettim ancak hiçbir sonuç alamadım. Her geçen gün içten içe zehirlendim. Yaşadıklarım nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadım ve tedavi gördüm. Ankara´da Mesleki Hastalıklar Hastanesine müracaat ettim. Vücudumda, nikel ve sülfata karşı alerji, antimon ve bakır yüksekliği gibi birçok madde çıktı. Midemde ve bağırsaklarımda kanamalar oluştu. Kendi çektiklerime değil benim yüzümden 3 çocuğum görme engelli kaldı. Onlarda başladıkları judoda altın madalyalara abone oldular. Herhangi bir organımda sorun görünmediği için devlet bana gazi demedi. O kurşun bana gelmeseydi arkamda bulunan mühimmatlar isabet edecek ve ortaya daha acı bir tablo oluşacaktı. Çok şükür önce işe girdim sonra da derneğin verdiği mücadele ile gazilik unvanı aldım. Şimdi çocuklarıma daha iyi bakıyor ve ihtiyaçlarını karşılıyorum. Kısacası buruk bir sevinç içerisindeyim." 

'EVİNE EKMEK GÖTÜRECEK İMKANI YOKTU' 

Girişimler sonucu gazilik unvanı alınan Mehmet Atalay'a dernekte rozetini takan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Şube Başkanı Recep Akgül, şunları söyledi:

"Mehmet Gazimiz gibi bir çok gazimiz bu unvanın kendisine verilmesini bekliyor. İnşallah onların da bu haklarını alacağız. Bugüne kadar birçok gazimize hak ettiği unvanı geç te olsa aldık. En çok da Mehmet Atalay'a sevindim. Çünkü evine ekmek götürecek imkanı yoktu. Vücuduna giren kurşun nedeniyle çocuklarının görme engeli oluyor. Çok mücadele ettik ve derneğimizin avukatının da büyük katkıları ile gazilik unvanı geldi. Kendisinin hem işe girmesi hem de gazi sayılması bizi çok sevindirdi. Artık çocuklarının tedavisi ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Atalay, 28 yıl sonra aldığı gazilik unvanıyla Erzurum'un 258'inci üyesi oldu. Göreve geldiğimiz 2008 yılından bugüne kadar Mehmet Atalay gibi 59 kişi için hukuk mücadelesi vererek hem işe yerleştirdik hem de gazilik unvanı aldık ve maaş bağlattık."

GIRISIMLER SONUCU GAZILIK UNVANI ALINAN MEHMET ATALAY'A TURKIYE HARP MALULU GAZILER SEHIT DUL VE YETIMLER DERNEGI SUBE BASKANI RECEP AKGUL, DERNEKTE ROZETINI TAKTI. (FOTO. TURGAY IPEK / ERZURUM, (DHA)

MEHMET ATALAY'IN 6 COCUGUNDAN UCU OLAN SOLDAN SAGA SAADET (18), EMIN (21), BABA MEHMET ATALAY KUCAGINDA GORME ENGELLI KALMAMASI ICIN MUCADELE VERILEN MUHAMMED ENES (10) VE HATICE (20)

MEHMET ATALAY'A 28 YIL SONRA "GAZI" UNVANI VERILDI. ERZURUM'UN 258'INCI GAZISI UNVNININ ALAN ATALAY, BURUK BIR SEVINC YASADIGINI SOYLEDI. (FOTO: TURGAY IPEK / ERZURUM, (DHA)

Turgay İPEK/ERZURUM, (DHA)

 
Karadeniz'de 'ölüm yamaçlarına', 'teraslı' formül
 
Tartıştıkları kişiyi bıçakladılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karadeniz'de 'ölüm yamaçlarına', 'teraslı' formül
KARADENİZ Bölgesi’nde, etkili yağış sonrası can ve mal kayıplarına yol ...
Cinsel ilişki vaadiyle gittiği evde gasba uğradı
ADANA’da para karşılığı cinsel ilişkiye girmek için anlaştığı M.G.E.’nin ...
Çeşme'de makilik yangını; 7 gözaltı
İzmir’in Çeşme ilçesinde çıkan orman yangınında havanın kararması ile ...
 
Çiftlik evinde cinayet
İZMİR'in Buca ilçesinde, bir kadın kesici ve delici aletle öldürüldü. ...
Bakan orman yangının nedenini açıkladı
MUĞLA'nın Datça ilçesinde çıkan ve 600 hektar alanda etkili olan orman ...
Tartıştığı eniştesini tabancayla yaraladı
BURSA'nın İnegöl ilçesinde Barış Duman (31), alacak meselesi yüzünden ...
 
Kazada ölen İHH gönüllüsü, toprağa verildi
İNSAN Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın kurban çalışmaları ...
Hafif ticari araç şarampole devrildi: 5 yaralı
TOKAT'ın Erbaa ilçesinde hafif ticari aracın şarampole devrildiği kazada 5 kişi yaralandı.
Caretta carettalar balıkçı barınağını mesken tuttu
MERSİN'in Erdemli ilçesinde caretta caretta deniz kaplumbağaları üreme ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva