'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
13 Ağustos 2015 Perşembe - 10:28

Gaziler Mahallesi imar baskısına direniyor

ANTALYA'da kent merkezindeki en büyük sera üretim noktalarından Gaziler Mahallesi sanayi sitesi olarak planlandı, mahalle sakinleri sadece ekip biçtikleri arazileri değil tüm yaşamlarını kaybetmenin eşiğine geldi.

Gaziler Mahallesi imar baskısına direniyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Mahalle sakinlerinden bazıları imar baskısına daha fazla dayanamayıp ekip biçtikleri arazilerini öylece terk ederken, bir kısmı 'direnme' kararı aldı.Gaziler, Antalya'nın Kepez ilçesi sınırları içinde kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta, Düden Şelalesi'nin hemen yanı başında yer alıyor. Yerin altından 15 derinlikte suya ulaşılabilen ve 550 dekar alanda kurulu 300 dekar genişliğindeki seralarda yıllık 6 bin ton domates üretimine sahip bölge, yetiştirdikleri biber, patlıcan ve kabağı İngiltere'ye kadar ihraç ediyor. 

GAZİLER NEDEN CAZİP?

Ancak bölge, sahip olduğu tarımsal üretim potansiyeli dışında kuzey, güney ve batısında uzanan ana taşıyıcı yollara yakınlığıyla dikkat çekiyor. 50 haneden oluşan tek katlı evlerde aileleriyle birlikte sera üretimi yapan Gaziler sakinlerinin, önemli bir bölümü Hazine ve 2B arazisi olan ve ecrimisil ödeyerek kullandığı, yaşadığı, hayatlarını kazandığı araziler sanayi sitesi olarak planlandı. 

2B SATIŞLARI İPTAL EDİLDİ

Mahalle sakinlerinden Ali Sevil, 1998 yılında aldıkları bir raporda bölgenin farklı kategorilerde tarım arazisi vasfına sahip olduğunu belirterek, “Bölgede 60 dönüme yakın 2B alanı vardı. Biz son çıkan yasadan yararlanarak buraları aldık. Taksitlerini öderken Antalya Defterdarlığı 'Yanlışlık olmuş' gibi bir bahaneyle buraları da elimizden aldı" iddiasında bulundu. 

'İŞLENİRSE BİRİNCİ SINIF TARIM ALANI OLACAK'

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Haziran ayı oturumunda bölgede son 5 yılda inşaatı hız kazanan sanayi sitesine eklemlenecek 270 dönümlük bir alanın da yine sanayi sitesi olarak planlandığını belirten Sevil, “Bu plandan sonra geriye Gaziler'den hiçbir şey kalmıyor. Raporlar elimizde, bölge işlenirse birinci sınıf tarım arazisi olacak ama idare bunu yok etmeyi tercih etti" şeklinde konuştu. Sevil, planın belediye meclisinde Ak Parti, CHP ve MHP olmak üzere tüm siyasi partilerin oybirliğiyle geçmesinin de ayrıca önemli olduğunu belirterek, “Derdimizi anlatmak için muhalefet partilerine gittik. 'Burası boş dediler, bizi kandırdılar' diyorlar. Ya bir insan nasıl kanar, gelip bu Gaziler neresi bir bakmaz mı? Dağın başı mı burası" diye konuştu. 

'AÇIK RANT VAR'

Mehmet Çelik ise özellikle televizyonlarda tarım arazilerinin korunmasına yönelik kamu spotunun döndüğü bir dönemde tarım arazilerinin sanayi sitesi olarak planlanmasının çok manidar olduğunu söyledi. “Kamu spotu çıktı tarım alanlarına saldırılar başladı" diyen Çelik, şunları söyledi:

“Burada açık rant var. Burada arsanın dönümü 75 bin lira civarındayken inşaatı tamamlanan sanayi sitesi içinde asma katıyla 100 metrekare bir dükkan 345 bin liradan satılıyor. Dert bu. İnsanlarımız inşaat ilerledikçe yerlerini bırakıp gidiyor. Henüz dalında domatesin olduğu seralar öyle bırakılıyor. Evlerinden kapılarını pencerelerini söküp, kendi arazilerini işlerken başkasının yanına işçi olarak çalışmak için gidiyor. Ama biz direniyoruz."

İMAR BASKISI

Durmuş Ali Barış ise Antalya'da imar baskısına ilk olarak Konyaaltı'nda portakal bahçelerinin feda edildiğinin, ardından Muratpaşa'da havalimanı çevresinin geldiğini belirterek, “Aksu'da EXPO 2016 bahanesiyle tarım alanları imara açılıyor. Gaziler Antalya'nın en büyük sebze meyve üreten yeri. Burayı da bitiyorlar. Yazık değil mi hepimize? Dağlar karşıda oralara yapsınlar bu imarı" diye konuştu. 

İTİRAZLAR YAPILDI

Mahallenin avukatlarından Çetin Manav, Gaziler'de 20 yılı aşkın süredir tarımsal üretim yapan mahalle sakinlerinin artık yasal olarak hak sahibi konumunda bulunduğunu söyledi. Bu haliyle artık onların 'işgalci' olarak tanımlanamayacağını savunan Manav, “Gaziler'de sanayi sitesi kurulması için bir kooperatif çalışmalara başlamış, zaman içinde siyasi olarak etki alanını da genişletmiş. Bugün gelinen noktada bir mahalle sanayi sitesi için yok edilmek isteniyor. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne itirazlarımızı yaptık. En yakın tarihte meclis itirazlarımızı görüşmek zorunda" diye konuştu. 

AK PARTİLİ BAŞKAN AÇTI

Gaziler Mahallesi'nde kuruluş çalışmaları devam eden sanayi sitesi yaklaşık 15 yıllık geçmişe sahip. Kepez'de Varsak Sanayi Sitesi'nin ardından Gaziler Mahallesi'nde kurulmak istenen site için Antalya Esnafları Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi kuruldu. Kooperatif Gaziler Mahallesi'nde 550 dönüme yayılan 1000 dükkanın yer alacağı sanayi sitesi planlarken ilk etapta imar çalışmaları tamamlanan bölgede inşaat tamamlandı. 180 dükkanın bulunduğu ilk etap 30 Mart'ta Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü tarafından açıldı. Tütüncü, bugün yanı başındaki seraların söküldüğü sanayi sitesinin açılışında yeni sanayi siteleri, yeni sağlık tesisleri yatırımlarıyla, yeni yol ve alt yapı çalışmalarıyla Kepez'in her geçen gün çehresinin değiştiğini ve güzelleştiğini söyledi. Kepez'in yeni yatırımlarla geliştiğini, kalkındığını belirten Tütüncü, “Kepez, 21'inci yüzyılın büyük şehirleriyle yarışacak örnek bir ilçe haline geliyor. Yeni sanayi sitesi yatırımlarıyla Kepez, Antalya'nın yeni istihdam merkezi olacak. Siteler istihdama önemli bir katkı sağlayacak" diye konuştu.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) 









 

 
Erkek çocuğuna tecavüze ceza yağdı
 
Baykal'ın cep telefonunu çalan 2 zanlı yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erkek çocuğuna tecavüze ceza yağdı
ANTALYA'da geçen yıl devlet koruması altında tutulduğu yurttan kaçan 14 ...
Balkondan düşen turist öldü
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde tatil yapan Estonyalı turist 45 yaşındaki ...
Atatürk Parkı esnafı Türel'i ziyaret etti
"Kimseyi mağdur etmeyeceğim, kimsenin burnunu bile kanamasına gönlüm razı ...
 
Animatör patronunu bıçakladı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde alacak verecek yüzünden çıkan kavgada, 35 ...
Plakasız otomobile kırmızı ışıkta operasyon
ANTALYA'da plakasız ve içerisinde polis üniforması olduğu belirtilen bir ...
Şimdi de Garanti Bankası Mardan'ın satışını istedi
ANTALYA'da 1.4 milyar dolara inşa edilen, Azeri asıllı Rus milyarder Telman ...
 
Likya yolu mağdurları kurtarıldı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde tarihi Likya yolunda kaybolan Oğulcan Gündüz ...
Başkan borç vererek batık kooperatifi kurtardı
ANTALYA'da 'batık kooperatif' olarak bilinen ve 3 yıldır esnafa kredi ...
Tuğgeneral Can'a veda yemeği
ANTALYA Valisi Muammer Türker, İstanbul Tuzla Piyade Okul Komutanlığı'na ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva