Antalya'da bıçakçılarda Kurban Bayramı yoğunluğu
Antalya'da bıçakçılarda Kurban Bayramı yoğunluğu
Teknoloji ile moda birleşti
Teknoloji ile moda birleşti
83 sivil toplum kuruluşu ASSİM’de eğitimde
83 sivil toplum kuruluşu ASSİM’de eğitimde
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası başladı
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası başladı
4 Nisan 2012 Çarşamba - 14:10

Gazipaşa’ya turistik uçuş

Bülent ECEVİT bildiriyor...

Gazipaşa’ya turistik uçuş
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Corendon Havayolları, Boeing 737-800 tipi 189 yolcu kapasiteli uçağıyla Gazipaşa'ya ilk uçuşunu gerçekleştirdi. WE ALANYA isimli uçak saat 11.01'de piste teker bastı. Uçuşa AKP Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ile Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da katıldı.
 
Havaalanı, 2009 yılında hava trafiğine açılmıştı. Havaalanları standartlarını ve kategorilerini belirleyen ICAO Doc 9157 standartlarına göre Gazipaşa Havalimanı 3C kategorisinde değerlendirilmişti.
İşletmeci firma TAV’ın 2 yıldır yaptığı altyapı yatırımları ile pist uzunluğu 2000 metreye, genişliğinin 45 metreye çekildi.
 
CORENDON'DA SEVİNÇ
 
Corendon Turizm Grubu Kurucu Ortağı, Corendon Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, Alanya ve çevre ilçelerdeki sivil toplum örgütleri, resmi otoriteler, otel yöneticileri ve bölgeye operasyon yapan tur operatörlerinin uzun süredir bu gelişmeyi heyecanla beklediklerini ifade ederek, Corendon Havayolları olarak Alanya Gazipaşa Havalimanı için bir ilk olan bu operasyonun heyecanını yaşadıklarını kaydetti
.
İlk inişi gerçekleştiren pilotlardan Erhan Bayram Antalya-Alanya uçuşunu, "sizin ve bizim için küçük ama Corendon ve Turk turizmi için büyük uçuş" olarak tarif etti. Antalya Havalimanı'ndan saat 10.00'da kalkan baş pilot Erhan Bayram yönetimindeki 'We Alanya' adlı Boeing 737-800 tipi uçak, 189 yolcusuyla birlikte saat 10.45'te, işletmesi TAV Havalimanları Holding tarafından yapılan Gazipaşa Havalimanı'na indi. Daha önce 149 koltuklu Boeing 737-700 uçaklarının inmesine izin verilen Gazipaşa’ya, yeni düzenlemeyle ilk defa 189 yolcu taşıyabilen 737-800 tipi uçak inmiş oldu.

Firmanın uçuş eğitim müdürü ve 2'nci kaptanı Sümer Kütük ile 5 kabin görevlisinin bulunduğu uçakta, Corendon Turizm Grubu kurucu ortağı, Corendon Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Gazipaşa Belediye Başkanı CHP'li Cemburak Özgenç, Alanya Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Sipahioğlu, Anamur Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Türe, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Hollandalı 90 turist, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile gazetecilerden oluşan 189 yolcu yer aldı.

Uçak, Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk ve Havalimanı İşletme Koordinatörü Cengiz Aşıklı ile çok sayıda vatandaş tarafından, davul ve zurna eşliğinde karşılandı. Karşılama sırasında halk oyunları ekipleri de gösteri yaptı.

'100 BİN TURİST İNDİRECEĞİZ'

Corendon Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, "Bu uçuşla beraber Alanya ve çevre turizminin önünün açılacağını düşünüyorum. İlk uçuşumuzu 20 Nisan'da yapacağız. Corendon olarak Hollanda ve Belçika'dan toplam 420 bin yolcu planlıyoruz. 100 binini Gazipaşa olarak planladık. Bu yıl hem Antalya, hem Gazipaşa'ya haftada 2 kez yolcu getireceğiz" diye konuştu.

Kaptan Pilot Erhan Bayram ise uçuş ile ilgili yaptığı açıklamada, "Uçuş gayet güzel geçti. Hayırlısıyla bundan sonra devam edeceğiz. İlk inişimiz biraz sert oldu. Pistin ortasında hafif bombe olduğu için ilerisini göremedik. Riske girmemek için biraz sert iniş yaptık. Ancak sorun yok" diye konuştu.



TURİZMDE ÇAĞ ATLAYACAĞIZ

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Gazipaşa Havalimanı'nın büyük gövdeli uçakların iniş ve kalkışına açılmasının Alanya ve çevresini turizmde çağ atlatacağını belirterek, "Deneme uçuşunun yapılacağının duyulmasının ardından birçok havayolu şirketi havalimanına sefer düzenlemek için sıraya girdi. Emeği geçenlere Alanya halkı adına teşekkür ediyorum" dedi.

Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç ise "Sırbistan, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve Almanya gibi ülkelerin uçak şirketleri başta olmak üzere büyük firmalar Gazipaşa Havalimanı'na direkt uçuş yapmak için sırada. Bu durum otel yatırımcılarını da harekete geçirecek. 4 tane 5 yıldızlı otel yapımı için girişimler oldu. Bu sayının ilerleyen günlerde artacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, Corendon'a izin çıktıktan sonra birçok önemli firmanın başvurmasını beklediklerini belirterek, "Müracaat etmiş, sonucu bekleyenler de var. Belçika ve Hollanda'dan Öger Tour ile Thomas Cook haftada 6 kez uçuş düzenleyecek. Scanway, Danimarka'dan uçuş için izin bekliyor. Bu uçuşla birlikte çok sayıda firma uçacaktır. TAV da oradaki geri hizmetlerini geliştirecektir. Bölge turizmine çok olumlu yansıyacak bir gelişme" diye konuştu.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan ise çok mutlu olduklarını belirterek, "Daha çok uçak geleceğine inanıyorum. Bir milat niteliğindeki bu gelişme, daha büyük gövdeli uçakların da inmesine vesile olacaktır" dedi.

İLK TARIFELI SEFER 2010'DA YAPILDI

Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizolgun tarafından 1991 yılında temeli atılan Gazipaşa Havalimanı, 1999'da tamamlandı. Ancak uçuş güvenliği yeterli olmadığı gerekçesiyle açılmadı. Deniz tarafından inen uçakların pas geçme zorunluğu olursa dağlar yüzünden tekrar yükselmek için yeterli mesafeye sahip olmadığı söylendi. Yapımı ve hizmete girmesi yılan hikayesine dönen havalimanı, 2007 sonlarında tekrar ihaleye çıkarıldı ve işletme hakkı, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) tarafından 4 Ocak 2008 tarihinde yapılan sözleşmeyle TAV Havalimanları Holding'e verildi. 1 Şubat 2008'de yer teslimi yapılan havalimanında yapılan çalışmalar sonucunda 1825 metre uzunluğundaki pist ve apron tamamlandı, uçuş kontrol kulesi faaliyete geçirildi ve gümrük noktası ilan edilerek uluslararası statüye kavuşturuldu. Deneme uçuşlarının ardından 12 Temmuz 2010'da Borajet Havayolları'na ait 'Orhan' adlı ATR 72-500 tipi 66 kişilik turboprop pervaneli yolcu uçağıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ilk tarifeli uçuş gerçekleştirildi.



AVRUPA'DAN CHARTER SEFERLER YAPILACAK

189 koltuklu Boeing 737-800 tipi uçaklarla sefer yapacak havayolu, yaz sezonunda Alanya'ya Avrupa'dan charter olarak adlandırılan tarifesiz seferlerle turist taşıyacak. Daha önceden en büyük 149 koltuklu Boeing 737-700 uçaklarının inmesine izin verilen Gazipaşa’ya yeni düzenleme ile 189 yolcu taşıyabilen 737-800 tipi uçaklar da inip- kalkabilecek. Boeing 737-800’lerin charter sefer yapan birçok yerli-yabancı havayolu şirketinde bulunmasıyla birlikte bu yaz sezonunda Gazipaşa’ya yapılan uçuşlarda ciddi artış bekleniyor.

189 YOLCU KAPASİTESİ VAR

Boeing 737-400 uçaklarının geliştirilmiş versiyonu olan Boeing 737-800, 160-189 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Çift motorlu Boeing 737-800, 39.5 metre uzunluğa sahip. Kanat yüzeyi yüzde 25 genişletilerek 125 metreye çıkan 737-800’lerin yakıt hacmi de yüzde 30 artırılarak 26 bin 136 litreye çıkarıldı. 41 bin feet'lik uçuş yüksekliğine sahip 737-800’ler, hiç durmadan 5 bin 420 kilometre uçabiliyor. Havayolu firmalarının bakım ve kullanım giderlerini azaltmak amacıyla tasarlanan 737-800’ler, Avrupa başta olmak üzere dünyadaki pek çok havayolu şirketi tarafından kullanılıyor.

AK PARTİ'Lİ ÇAVUŞOĞLU: SÖZÜMÜZÜ TUTTUK

Antalya merkezli havayolu şirketi Corendon Hava Yolları'nın Gazipaşa Havalimanı'na 189 kişilik Boeing 737-800 tipi uçakla ilk deneme seferini başarıyla yapması büyük sevinç yarattı. Uçuşun ardından AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, TAV İşletmeler Genel Direktörü Murat Örnekol, Corendon Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer Gazipaşa Havalimanı terminal binasında basın toplantısı düzenledi.

Deneme uçuşunun başarılı geçtiğini belirten Çavuşoğlu, "Bölge halkına verdiğimiz sözü tutmanın sevincini yaşıyoruz" dedi.

TURİZM 12 AYA YAYILACAK

Daha önceki yıllarda Boeing 737-700 tipi uçakların inişine izin çıktığını anımsatan Çavuşoğlu, "İlk defa 737-800 tipi uçakların Gazipaşa Havalimanı'na inişi için Corendon firmasına izin verildi. Bölgemiz için dönüm noktası olan bu gelişme bizler için çok önemli. Bundan sonra Gazipaşa’ya Rusya dahil Avrupa’dan turist getirecek uçaklar inecektir. Şu anda bir çok firma Gazipaşa’ya inmek için başvurularını yapmaya başladı. Buraya büyük uçakların inmesi, tur firmaları için oldukça cazip olacak. Avrupa’dan Alanya bölgesine gelecek turistler direk olarak Gazipaşa Havalimanına gelecek ve bölgemiz daha canlanacaktır. Gazipaşa Havalimanı sadece sezonluk turistler için değil 12 turizme hizmet edecektir" diye konuştu.

HAVACILIK HASSAS BİR KONU

Gazipaşa Havalimanı'nın açılmasına engel olduğu iddia edilen ‘Antalya Lobisi’ iddialarına da cevap veren Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle dedi:

"Gazipaşa Havalimanı'nı istenilen şekilde hizmet vermesi gecikince komplo teorileri de beraberinde geldi. Havacılık hassas bir konudur. Devlet bu tür konularda riski minimum tutar. Atlasjet kazasından sonra Sivil Havacılık'daki personel yargılanıyor. Aynı şekilde Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği kazanın ardından da bu arkadaşlar yargılanıyor. Her olayda risk vardır ama bile bile kimse risk almaz. Gazipaşa Havalimanı'na biz de inandık, TAV firması da inandı. Açılabileceğini biliyorduk, neticede biraz zaman aldı ama nihayetinde hep birlikte bunu başarmış olduk."

GAZİPAŞA HAVALİMANI HAZIR

TAV İşletmeler Genel Direktörü Murat Örnekol ise çok uzun süredir üzerinde çalıştıkları Gazipaşa Havalimanı'nın hak ettiği gövdeye sahip ilk büyük uçağı indirdiklerini söyledi.

 

Fotoğraflar: Teoman ERİŞ- Erdem KÖSE (DHA)

 
En mutlusu İskandinavya Türkiye 78'inci sırada
 
Şemdinli'de çatışma:1 şehit, 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
17 ülke çocuklarından oluşan keman grubu Antalya'da
Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün daveti üzerine Almanya'dan gelen çocuk keman ...
Kum heykellerin yapımına başlanıyor
Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali'nde sergilenecek kum heykellerin ...
Antalya’da bu sezon hedef 450 bin dalış
Geçen yıl 390 bin dalışa ev sahipliği yapan turizm kenti Antalya'nın 650 ...
 
Atilla Kavdır enfeksiyon korkusundan hastaneye geri döndü
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde (AÜ) Türkiye'nin ikinci çift kol nakli ...
Otelin balkonundan düşen alman turist öldü
Antalya'nın Kemer İlçesi'nde tatil yapan Alman uyruklu 49 yaşındaki Mertl ...
İkinci kez diyaliz makinası bağışlandı
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Diyaliz Ünitesi'ne ikinci kez diyaliz makinesi ...
 
Turistler teleferiği çok sevdiler
Antalya’nın turistik değerleri arasında hızlı bir yükseliş gösteren Tahtalı ...
18'inde tanıştılar 70'inde evlendiler
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde yaşayan Finlandiyalı 70 yaşındaki Avli Mattila, ...
Kaş'ın orta yerinden tarih fışkırıyor
Antalya'nın Kaş İlçesi merkezinde, Antalya Müze Müdürlüğü'nce başlatılan ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa’da beş kriz
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer turizmi annesini kaybetti
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Fenerbahçe Cumhuriyeti 
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva