'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
1 Haziran 2022 Çarşamba - 14:47

Geçmişe dönük emlak vergisi borcuna yürütmeyi durdurma

ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde emlak vergisi ödemek isteyenlere 'bina vergisi' adı altında geçmişe dönük yüksek borç tahakkuk ettirilmesi, belediyenin taşınmazlarda tespit yapmadan 'sınıf değişikliği' yaptığı gerekçesiyle yargıya taşındı.

Geçmişe dönük emlak vergisi borcuna yürütmeyi durdurma
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Döşemealtı ilçesinde yaşayan vatandaşlar, mayıs ayında süresi biten 2021 yılı emlak vergilerini ödemek istediklerinde yüklü miktarda borçlarla karşılaştı. Yapılan incelemede, borçların 2014 yılından bu yana faizleriyle birlikte geldiğini gören vergi mükellefi, avukata konuyu yargıya taşıdı. Davacılardan bazılarının avukatlığını yapan Ramazan Kaya, Antalya Vergi Mahkemesi Başkanlığı'na, müvekkiline 2014 yılından itibaren 36 bin lira 'bina vergisi' adı altında borç tahakkuk ettiğini, bunun sebebinin ise belediyenin taşınmazlarda sınıf değişikliği yapması olduğunu, geriye dönük borç çıkartıldığını belirten bir dilekçe sundu. Dilekçede, yürütmenin durdurulması ve 2014 ile 2021 yıllarına ait fazla tahakkuk ettirilen borçların kaldırılması talep edildi.

Dilekçede Avukat Kaya, belediyenin inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve mimarı tarafından taşınmazın sınıf değişikliği sebepleri belirtilmemesinin ve tespit yapılmamasının yasal olmadığını, belediyenin yaptığı hata veya sınıf değişikliği nedeniyle geriye dönük gecikme faizi hesaplanamayacağını kaydetti.

Antalya 2. Vergi Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, dava konusu tahakkuk işleminin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine hükmederek, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Mahkemenin kararında şu ifadeye yer verildi:

“Vergilerin tahakkuk ettirilebilmesi için öncelikle taşınmazın sınıfı ile ilgili belirlemelere esas olan tespitler teknik bilgi gerektirdiğinden, konusunda uzman kişilerce yapılmış hukuken geçerli bir şekilde tespit yapılarak fark vergilerin ihbarname kuralına göre tebliğ edildikten sonra tahakkuk yapılması gerektiği halde, bu usule uyulmadığı gibi sonradan yapılan tespitlerin geçmişte de mevcut olduğunun somut verilerle ortaya konulmadığı anlaşıldığından, yapılan tahakkuk işleminde hukuka uyarlık görülmemiştir. Hukuka aykırı olarak yapılan tahakkuk işlemine devam edilmesi halinde, davacı açısından tahsilat işlemlerinin başlatılarak ödeme emri ve haciz işlemleri tesis edilebileceği ve telafisi güç zararlar doğurabileceği de açıktır."

Kararın ardından Döşemealtı Belediyesi, avukatları aracılığıyla üst mahkemeye itirazda bulundu. İtiraz dilekçesinde dava konusu işlemin hukuka, yasal mevzuata, imar ve kamu yararına uygun olduğunu, davacının mağduriyetinin, telafisi mümkün olmayan zararlarının doğma ihtimalinin bulunmadığını belirterek, davacının haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, yürütmenin durdurulması talebinin ve davanın reddini talep etti. Dava önümüzdeki günlerde istinafta görülecek.

GERİYE DÖNÜK TAHAKKUK OLMAZ

Yapılan uygulamanın hukuksuz olduğunu belirten Avukat Kaya, “Geriye dönük vergi tahakkuk ettirilmesi kanun ve hukuka aykırıdır. Belediye burada yapmış olduklarıyla 'halktan ne koparabilirsem kar' şeklinde hareket etmektedir. Belediye başkanı her konuşmasında 'Sayıştay'ın telkinleriyle hareket ediyoruz' demektedir. Belediye yönetimi telkinle değil yazılı talimatlarla olur. Belediyenin mahkemeye sunduğu itiraz dilekçesinde Sayıştay'ın adı bile geçmemektir" dedi.

ANTALYA'NIN DOSEMEALTI ILCESINDE EMLAK VERGISI ODEMEK ISTEYENLERE 'BINA VERGISI' ADI ALTINDA GECMISE DONUK YUKSEK BORC TAHAKKUK ETTIRILMESI, BELEDIYENIN TASINMAZLARDA TESPIT YAPMADAN 'SINIF DEGISIKLIGI' YAPTIGI GEREKCESIYLE YARGIYA TASINDI. MAHKEMECE VERILEN YURUTMEYI DURDURMA KARARI, BELEDIYE TARAFINDAN ISTINAFA TASINDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN DOSEMEALTI ILCESINDE EMLAK VERGISI ODEMEK ISTEYENLERE 'BINA VERGISI' ADI ALTINDA GECMISE DONUK YUKSEK BORC TAHAKKUK ETTIRILMESI, BELEDIYENIN TASINMAZLARDA TESPIT YAPMADAN 'SINIF DEGISIKLIGI' YAPTIGI GEREKCESIYLE YARGIYA TASINDI. MAHKEMECE VERILEN YURUTMEYI DURDURMA KARARI, BELEDIYE TARAFINDAN ISTINAFA TASINDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)

 
Amasra'da deniz kirliliğine inceleme
 
Balkondaki saksıda kenevir yetiştirdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayfun Şanlı 1 Haziran 2022 Çarşamba 21:28

Döşemealtı Belediyesi haksız imar uygulaması ile vatandaşın arsasını başkasına peşkeş çekiyor. Mahkemece işlem iptal edilmesine rağmen inşaatı devam ettiriyor.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçak elektronik sigarayla yakalandı
ANTALYA'nın Aksu ilçesinde jandarma 50 bin lira değerinde kaçak elektronik ...
Beyaz eşya hırsızlık şüphelisi yakalandı
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde gerçekleşen 2 ayrı hırsızlık olayının şüphelisi ...
Meydanda sanat fuarı
ANTALYA'da 'Hayat Boyu Öğrenme Haftası' etkinlikleri kapsamında halk eğitim ...
 
Haydi kızlar sıra sizde!
Mersin’de düzenlenen Türkiye Şampiyonasında üçüncü olan Kırkgöz Döşemealtı ...
Antalyalı yüzücülerin final heyecanı
Anadolu Yıldızlar Ligi Sutopu Grup Eleme Müsabakaları'nda finale kalan ...
Validen motosiklet sürücülerine hediye kask
ANTALYA'da Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, seyir halinde giden ...
 
AGGİK Basketbol, Türkiye Şampiyonu
ANTALYA Gelişim Gençlik Spor Kulübü (AGGİK) Basketbol takımı, yerel lig, ...
Fotoğraf sevdalıları buluştu
ANTALYALI fotoğraf sevdalıları, çeşitli konularda çektikleri fotoğraf ...
Vatandaş ve personele ‘etkili iletişim’ eğitimi
Konyaaltı Belediyesi, Uzman Nörolog Dr. Timur Yılmaz‘ın katılımıyla belediye ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva