Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
10 Mart 2015 Salı - 16:54

Geyikbayırı'nda maden arama ruhsatına karşı dava açıldı

NATIONAL Geographic'in, macera severlerin ve doğa sporları tutkunlarının 'mutlaka yapması gereken 20 şey' listesinde 2'nci sıradan yer verdiği kaya tırmanış alanı Geyikbayırı'nda 67 hektar alanın maden arama faaliyeti kapsamına alınma kararının iptali için dava açıldı.

Geyikbayırı nda maden arama ruhsatına karşı dava açıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Geyikbayırı, Antalya'ya 30 kilometre uzaklıkta, Konyaaltı İlçe sınırlarında dünyanın sayılı kaya tırmanış alanlarından biri. 1994 yılında kaya tırmanışları için keşfedilen ve 2000'li yılların başında bir grup kaya tırmanışçısının rotalar açmaya başladığı bölgenin adı, kısa sürede dünyada duyuldu. Hali hazırda Geyikbayırı'nda 1200 tırmanış rotası bulunurken dünyaca ünlü tarih ve doğa dergisi National Geographic'in 2012 yılı için hazırladığı, macera severlerin ve doğa sporları tutkunlarının mutlaka yapması gereken 20 şey listesinde Geyikbayırı'nda kaya tırmanışı, 2'nci sırada yer aldı. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 4 Aralık 2014 tarihinde, yılda ortalama 20 bin turistin ziyaret ettiği Geyikbayırı'nda ana tırmanış kayasının hemen üzerinde yer alan Çiceklialan mevkiinde 67 hektar alanda maden arama ruhsatı verdi.

Şubat ayında yöre halkının da desteğiyle doğaseverlerden bisiklet kulüplerine, maceraperestlerden doğa sporcularına, motosiklet tutkunlarına yüzlerce kişi, 'Geyikbayırı'nı Koruyalım' sloganı altında bir araya geldi. Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarından Tuncay Koç ve Emre Baturay Altınok, maden arama ruhsatının iptal edilmesi için Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Bakanlık aleyhine dava açtı. Çağlarca Muhtarı Mustafa Kayrak, Akdamlar Muhtarı Osman Yılmaz, Geyikbayırı Muhtarı Salih Teker'le birlikte 16 kişi adına açılan davada avukatlar, maden arama ruhsatının öncelikle yürütmesinin durdurulması, ardından iptalini istedi. 

Avukatlar, maden arama ruhsatı verilen alanın 1. derece doğal Sit alanı Trabenna Antik Kenti'ne komşu, küçükbaş hayvancılığın, tarımın, kaya tırmanışı yapılan doğal güzellikleriyle ünlü alanın hemen kıyısında olduğunu dile getirdi. Ayrıca alanın Antalya'nın içme suyu kaynaklarını besleyen rezervler üzerinde, Doyran 1. Derece Koruma Alanı içinde bulunduğunu belirten avukatlar, aynı alana Geyikbayırı Mahalle Muhtarı Teker'in köy mezarlığının genişletilmesi talebini içeren 23 Ekim 2014 tarihli dilekçesinin, su kaynaklarına yakın olduğu gerekçesiyle 23 Aralık 2014 tarihinde Büyükşehir Belediyesi'nce reddedildiğinin altını çizdi. 

Alanın hiç görülmeden harita üzerinden ruhsatlandırıldığını savunan ÇEHAV üyesi avukatlar, dava dilekçelerinde şu ifadelere yer verdi:

"Sondaj sırasında dahi yapılacak çalışmalar hem köyde oturanların hem de hayvanların sağlığı üzerinde etkili olacaktır. Ayrıca işletme aşamasında ise çok daha fazla çevresel tahribata yol açacak, taş kırma- eleme işleminde çevreye yayılacak toz ve duman, insanlar ve hayvanların sağlığını etkileyecek, yer altı su kaynaklarını tahrip edecektir. Bölgede yapılacak maden araması sonrasında faaliyete geçebilecek taş ocağı bölgede tarım, hayvancılık ve turizm üzerine büyük zararları dokunacak, geri dönülemez tahribata neden olacaktır."

Bunlarla birlikte bölgenin Antik Likya Yolu'nun da mevcut alanın 150 metre altında yer aldığını kaydeden avukatlar, Geyikbayırı'na sadece kaya tırmanışından yıllık 20 bin turistin geldiğinin altını çizdi. Bölgede alternatif doğa sporları kapsamında yeni bir ekonomi yaratıldığını kaydeden avukatlar, "Dava konusu edilen işlem tüm turizm aktivitesini baltalayacak bir projedir. Doğal güzelliğin yanı sıra, turizm gelirleri de gidecektir. Bölgenin turizm aktivitesinden elde ettiği gelir, maden faaliyetinden kat be kat fazladır. Ayrıca doğaya herhangi bir zararı yoktur. Bilakis doğal güzelliği sayesinde insanları kendisine çekmektedir" dedi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -

ANTALYA'DA, BASINA ISABET EDEN GAZ FISEGI NEDENIYLE YASAMINI YITIREN BERKIN ELVAN ICIN AKDENIZ UNIVERSITESI'NDE DERSLERI BOYKOT KARARI ALAN BIR GRUP OGRENCININ HALAY CEKERKEN YANLARINA KADAR GELDIGI CEVIK KUVVET POLISI, PROVOKASYONA KARSI SIRTLARINI DONDU. SUBAT AYINDA YORE HALKININ DA DESTEGIYLE DOGASEVERLERDEN BISIKLET KULUPLERINE, MACERAPERESTLERDEN DOGA SPORCULARINA, MOTOSIKLET TUTKUNLARINA YUZLERCE KISI, 'GEYIKBAYIRI'NI KORUYALIM' SLOGANI ALTINDA BIR ARAYA GELDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)  

 
polis,halay çeken öğrencilere sırtını döndü
 
CHP Fidan için iptal davası açacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
polis,halay çeken öğrencilere sırtını döndü
ANTALYA'da, başına isabet eden gaz fişeği nedeniyle yaşamını yitiren Berkin ...
Salı Grubu buğdayı konuştu
ANTALYA'nın önde gelen işadamlarını bir araya getiren Salı Grubu'nda bu ...
Antalya'da 'ispiyoncu öğretmen' soruşturması
EĞİTİM Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, bir okulda kısa etek giyen ...
 
Kadınlar Büyükşehir'e yürüyor
TÜM BEL SEN Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, Büyükşehir'de 'görevlendirme' ...
Üniversitede bildiri gerginliği
ANTALYA'da, başına isabet eden gaz fişeği sonucu yaşamını yitiren Berkin ...
Otomobilden tarih çıktı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde jandarmanın durdurduğu otomobilde yaptığı ...
 
Adliyede verem korkusu
ANTALYA'da hakkında açılan davanın duruşmalarına katılmadığı için yakalanan ...
Antalya dünya çocuklarını ağırlamaya hazırlanıyor
ANTALYA'da bu yıl 15-23 Nisan tarihleri arasında 37'nci kez düzenlenecek ...
Portakal topladığı bahçede ölü bulundu
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde portakal toplamak için bahçeye giden 85 ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva