TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
24 Aralık 2021 Cuma - 10:44

Godina'nın yıktığı surların restorasyon ihalesi iptal

AVUSTURYALI Walter Godina'nın, 2 yıl önce Alanya Kalesi'ndeki evinde yaptığı izinsiz müdahaleler nedeniyle yıkılan 2 bin 100 yıllık surların restorasyonu için düzenlenen ihale, katılımcıların yüksek teklif vermesi nedeniyle iptal edildi.

Godina nın yıktığı surların restorasyon ihalesi iptal
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Alanya ilçesinde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan ve yılda 2 milyona yakın ziyaretçi ağırlayan Alanya Kalesi'nin Ehmedek bölgesinde Avusturyalı Walter Godina'ya ait evin duvarlarıyla bitişik surların yaklaşık 6 metrelik bölümü, 2019 yılında yıkıldı. Tarihi surların yıkılmasının ardından yapılan incelemede, Godina'nın Alanya Kalesi'ndeki evinin duvarlarıyla bitişik 2 bin 100 yıllık surlara beton ve seramik kaplamalı pencere yaptığı, surların üzerine beton korkuluk yerleştirdiği, su giderini surun altından delerek, dışarı çıkardığı tespit edildi.

RESTORASYON PROJESİ ONAYLANDI

Olayın ortaya çıkmasının ardından Alanya Müze Müdürlüğü, ev sahibi hakkında suç duyurusunda bulunarak, Godina'nın yaptığı müdahalelerin kaldırılması ile devrilen taşların toplanıp, surların restorasyonunun yapılmasına karar verdi. Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nce surların restorasyonu için hazırlanan proje, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandı.

KAMULAŞTIRMA KARARI ALINDI

Birinci Derece Arkeolojik, Doğal, Tarihi ve Kentsel Sit Alanı olarak tescilli, Koruma Amaçlı İmar Planı'nda da bulunan surların onarımı için ev sahibinin izin vermemesi nedeniyle müdahale edilemedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda Kıymet Takdir Komisyonu'nca oluşturulan teknik ekip, Kamulaştırma Kanunu kapsamında değer tespit çalışması yaptı. Sonrasında Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kamulaştırma kararı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce de onaylandı.

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ TEHDİDİ VAR

Kararda, mülkiyeti bakanlığa ait olan ve yıkılan surların Alanya Kalesi'nin en eski tarihli bölümünü içerdiği, Godina'ya ait evin de yıkılması halinde ciddi anlamda can ve mal güvenliğini tehdit edebileceği, acil müdahale çalışması, surların korunması ve arkeolojik kazı çalışmaları için 307 ada 1 parseldeki evin kamulaştırılması gerektiği belirtildi.

DUVARLARDAN TAHLİYE BORULARI ÇIKARILMIŞ

Sur duvarlarında 'dendan' aralarının beton korkuluklarla kapatıldığı, duvarlardan izinsiz tahliye boruları çıkartıldığı ve rölövesinde olmayan pencere açıldığına da dikkat çekilen kararda, imar planlarında 'korunması gerekli yaya yolları' şeklinde belirlenen yolun bir bölümünün demir kapıyla kapatılarak kullanıldığı, zemine beton döküldüğünün tespit edildiği dile getirildi.

GODİNA İZİN VERDİ

Teknik ekibin, ev ve arsa için toplam 727 bin 351 TL bedel belirlediği kamulaştırma kararı sonrasında Godina'nın, surların onarımı için mülkiyetindeki alanların kullanımına izin vermesi üzerine kamulaştırma kararı uygulanmadı. Ev sahibi Godina ile bakanlığa bağlı ilgili kurumlar arasında anlaşmanın sağlanması üzerine restorasyon projesinin uygulanması için çalışma başlatıldı.

İHALE İPTAL OLDU

6 metre uzunluğunda ve toplamda 50 metrekare civarındaki yıkılan surların onarımı için 26 Kasım'da Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nce ihale yapıldı. 6 firmanın katıldığı ihalede verilen teklifler, hazırlanan projedeki 710 bin TL tahmini bütçenin üzerinde olması nedeniyle ihale iptal edildi. Yeni ihale süreciyle ilgili önümüzdeki süreçte yeni bir tarih belirlenmesi bekleniyor. Restorasyonda, yıkılın duvarların aslına uygun yeniden inşası ve güçlendirilmesi yapılacak.

AVUSTURYALI WALTER GODINA'NIN, 2 YIL ONCE ALANYA KALESI'NDEKI EVINDE YAPTIGI IZINSIZ MUDAHALELER NEDENIYLE YIKILAN 2 BIN 100 YILLIK SURLARIN RESTORASYONU ICIN DUZENLENEN IHALE, KATILIMCILARIN YUKSEK TEKLIF VERMESI NEDENIYLE IPTAL EDILDI. (FOTO:ALANYA-DHA-ARSIV)

AVUSTURYALI WALTER GODINA'NIN, 2 YIL ONCE ALANYA KALESI'NDEKI EVINDE YAPTIGI IZINSIZ MUDAHALELER NEDENIYLE YIKILAN 2 BIN 100 YILLIK SURLARIN RESTORASYONU ICIN DUZENLENEN IHALE, KATILIMCILARIN YUKSEK TEKLIF VERMESI NEDENIYLE IPTAL EDILDI. (FOTO:ALANYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Turizmcinin anketinden 2023 çıktı
 
Beşiktaş kazılarında yeni keşif: 5 bin 500 yıllık yaprak bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte içkide ölümü, metil alkol oranı tetikliyor
GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, son günlerde ...
Aralarında Antalya'nın da olduğu 27 ilde 'TIRPAN' operasyonu
EMNİYET Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire ...
Emin Hesapçıoğlu'na, 'Stokçuluk yaptınız mı?' diye sordum
Dursun Gündoğdu yazdı
 
Mal varlıkları dondurulan Antalyalıların listesi
Terör örgütlerine üye oldukları gerekçesiyle mal varlıkları dondurulan ...
Antalya'da 250 motosiklet yandı
ANTALYA'da motosiklet satışı yapılan işyerinde çıkan yangında 250 motosiklet ...
Antalya'da MHP'li başkan belediye işçisini böyle dövdü (VİDEO)
Antalya'nın MHP’li Alanya ilçe Belediyesi’nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ...
 
Başkan Esen, vatandaşlara Çandır Fasulyesi ikram etti
KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, Geleneksel Çandır Fasulyesi Şenliği'nde ...
Yaralı şahini jandarma kurtardı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde devriye görevindeki jandarma ekibi yol kenarındaki ...
Ukraynalı yolcu, tartıştığı halk otobüsü şoförünü darbetti
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde Ukrayna uyruklu yolcu  H.I, (36)  tartıştığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva