AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
25 Aralık 2019 Çarşamba - 10:14

Gök taşını, 11 yıl sonra ceviz ağacının dibinde buldu

ANTALYA'nın Kaş ilçesinde, çiftçi Mehmet Güngör (81), 2008 yılında bahçesine düşen meteoriti (gök taşı) 11 yıl sonra ceviz ağacının dibinde buldu. Güngör, "Havada patlama oldu. Patlamadan sonra bana doğru cismin geldiğini gördüm. Benim tarlaya düştüğünü biliyordum. 11 senedir arıyordum" dedi.

Gök taşını, 11 yıl sonra ceviz ağacının dibinde buldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kaş'a bağlı Çeşme Mahallesi'nin 25 yıl muhtarlığını yapan Mehmet Güngör, Oluklar Yaylası'ndaki 10 dönümlük arazisine, ceviz bahçesi kurmaya karar verdi. Güngör, 2008 yılının Kasım ayı ortalarında araziye ceviz fidesi dikerken, doğa olayıyla karşılaştı. Bir akşam saat 20.30 sıralarında evden çıkan Güngör, patlama sesi duydu. Üzerine doğru cismin geldiğini gören Güngör, eve kaçtı ardından yine yakınlardan patlama sesi duydu.

CEVİZ AĞACININ DİBİNİ KAZARKEN BULDU

O günden sonra yaşadığı olaya neyin neden olduğunu araştıran Mehmet Güngör, arazisinde ve çevrede aramalar yaptı. Mahalledekilerin 'Muhtar delirmiş' dediği Güngör, yaklaşık 11 yıl sonra olayı çözdü. Bahçesindeki ceviz ağaçlarının bakımını yapan Güngör, bir ağacın dibini kazarken, değişik bir taş buldu. Taşın etrafındaki toprağın yanık olduğunu gören Güngör, 2008'deki olayı hatırladı. Taşı eve götüren Güngör, arkadaşının yardımıyla yaklaşık 80 gramını keserek, incelenmesi için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi bünyesindeki Meteorit Laboratuvarı'na gönderdi. Taş, Kırıkkale Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Yeşiltaş'a ulaştırıldı. Yapılan incelemeler sonucu taşın, meteorit olduğu tespit edildi. 3 gün önce de bu bilgi Mehmet Güngör'e iletildi.

'BANKA KASASINDA SAKLIYOR'

Elinde bulunan 1070 gram ağırlığındaki meteoriti banka kasasında saklayan, 6 çocuk babası Mehmet Güngör, "2008 yılında Kaş ilçesi Çeşme köyü Oluklar Yaylası'nda ceviz bahçesi diktim. Bahçeyi dikerken, evim var yaylada, evimde yattım. Kalktım, tuvalete çıktım. Saat 20.30 sıralarıydı. Bu arada havada bir patlama oldu. Patlamadan sonra bana doğru bir cismin geldiğini gördüm. Eve doğru kaçtım, bana zarar verecek, diye. Benim tarlaya düştüğünü biliyordum. 11 senedir aradım, bulamadım. Bu sene 20 Kasım'da buldum. Buna kim bakıyor, diye sordum. Mehmet Yeşiltaş hocama gönderdik. O da taşın değerli olduğunu söyledi. 'Meteor taşı' dedi, tamam dedi. Taşın ağırlığı 1 kilo 145 gramdı. 80 gramını oraya gönderdik. Şu anda 1 kilo 70 gram" dedi.

Mehmet Güngör, taşı bilim insanlarının önerileri doğrultusunda satacağını da söyledi.

'TÜRKİYE'DE 16 GÖK TAŞI ÖRNEĞİNDEN BİRİSİ'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (ÇOBİLTUM) Doç. Dr. Ayhan Oral, Antalya'nın Kaş ilçesinde çiftçi Mehmet Güngör'ün bahçesinde bulduğu gök taşı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Doç. Dr. Ayhan Oral, "Örneğin ön incelemesi sonrasında gök taşı olabileceği kanaatine varıldıktan sonra analizleri gerçekleştirildi. Analizleri gerçekleştirildikten sonra Mehmet Yeşiltaş Hocamız bunun gök taşı olduğu kanaatine vardı. Bu örnek bildiğim kadarıyla Türkiye'deki 16 gök taşı örneğinden birisi ve Türkiye'den en son literatüre giren bir örnek. Yaklaşık 1 kilo civarında. Burada analizi yapıldıktan sonra örneğin sahibine tekrar geri iadesi gerçekleştirilip, sonuçları literatüre sokulmuştur" dedi. 

'KARŞI TARAFI BİLGİLENDİRİRİZ'

ÇOBİLTUM ile ilgili bilgi de veren Doç. Dr. Ayhan Oral, gök taşı araştırma birimine sahip olduklarını söyledi. Doç. Dr. Oral, "Bize örnekler gök taşı olduğu iddia edilerek teslim edilir. Teslim edilen örnekler üzerinden fotoğraflanarak önce bir ön değerlendirme yapıp, analize gerek olup, olmadığı kanaatine varıldıktan sonra karşı taraf bilgilendirilir. Eğer analiz istenirse, analiz yapıldıktan sonra uzman hocamız tarafından gelen örneğin gök taşı olup olmadığı konusunda karşı tarafı bilgilendiririz" dedi.

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDE 2008 YILINDA BAHCESINE DUSEN METEORITI, CIFTCI MEHMET GUNGOR 11 YIL SONRA CEVIZ AGACININ DIBINDE BULDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:AHMET ACAR/KAS-DHA)

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDE 2008 YILINDA BAHCESINE DUSEN METEORITI, CIFTCI MEHMET GUNGOR 11 YIL SONRA CEVIZ AGACININ DIBINDE BULDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:AHMET ACAR/KAS-DHA)

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDE 2008 YILINDA BAHCESINE DUSEN METEORITI, CIFTCI MEHMET GUNGOR 11 YIL SONRA CEVIZ AGACININ DIBINDE BULDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:AHMET ACAR/KAS-DHA))

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDE BULUNAN VE COMBILTUM'DA INCELENDIKTEN SONRA METEORIT OLDUGUNA KARAR VERILEN TAS ICIN COBILTUM MUDURU DOC. DR. AYHAN ORAL, "TURKIYE'DE EN SON LITARAURE GIREN BIR ORNEK" DEDI. (FOTO: BURAK GEZEN/CANAKKALE, DHA)

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDE BULUNAN VE COMBILTUM'DA INCELENDIKTEN SONRA TASIN METEORIT OLDUGU TESPIT EDILDI. (FOTO: BURAK GEZEN/CANAKKALE, DHA)

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDE BULUNAN VE COMBILTUM'DA INCELENDIKTEN SONRA TASIN METEORIT OLDUGU TESPIT EDILDI. (FOTO: BURAK GEZEN/CANAKKALE, DHA)

Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)

 
Üniversiteli gençler, engelli çocuklara suda umut aşılıyor
 
Asgari ücret tespit komisyonu yarın toplanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alanya'da sağanak ve rüzgar seraları vurdu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde etkili olan sağanak ve kuvvetli rüzgar, 100 ...
Kariyer Merkezi iş sahibi yaptı
MURATPAŞA Belediyesi Kariyer Merkezi, yaklaşık 5 yıl içinde merkeze kayıt ...
'Mesleki ve Teknik Eğitim Zirvesi'
ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, 'Geleceğim Mesleğim' temalı Antalya Mesleki ...
 
Sahnede nostalji rüzgarı
'NURDAN Ayhan Sahne Topluluğu', müzikseverleri 'Nostalji Gazinosu' adlı ...
Motosiklet hırsızlığı şüphelileri tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde motosiklet hırsızlığına karışan biri suça ...
AK Parti Serik'te istişare toplantısı
AK PARTİ Serik İlçe Başkanlığı'nda milletvekillerinin de katılımıyla ziyaret ...
 
Doğada zehirli mantarlara dikkat
AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Demir, ...
Drift yapan sürücüye ceza
ANTALYA'da plakasız otomobille drift yapıp ters şeritten kaçan sürücü, ...
Mekanizmayla yürümeyi öğrenen Özge ilk karnesini alacak
ANTALYA'da, 6,5 aylıkken yanlış müdahale sonucu sol bacağını kaybettiği ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva