Oscar ödüllü oyuncuya 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi
Oscar ödüllü oyuncuya 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi
Armağan Şenol yaşamını yitirdi
Armağan Şenol yaşamını yitirdi
Cannes jürisinde Türk isim
Cannes jürisinde Türk isim
Eşini av tüfeğiyle öldürdükten sonra intihar etti
Eşini av tüfeğiyle öldürdükten sonra intihar etti
28 Şubat 2012 Salı - 14:33

Golf turisti 5 kat fazla harcıyor

Türkiye'ye 'her şey dahil' sistemiyle gelen turistin otel dışına çıkmadığı ve harcama yapmadığından yakınılırken, Antalya'nın Belek bölgesine golf oynamaya gelen turistin her şey dahil sistemiyle gelen turistin 5 katı kadar harcama yaptığı belirlendi.

Golf turisti 5 kat fazla harcıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) golf turizminin önemine dikkati çekmek amacıyla hazırladığı 'Golf Turizmi Sektör Raporu', Türkiye'nin kitle turizminden kazandığından çok daha fazlasını golf turizmiyle kazanabileceğini ortaya koydu. Belek'teki ilk saha olan National Golf Kulübü'nün 1990'ların ortasında hizmete girmesiyle 'golf turizmi' ile tanışan Türkiye'de 15'i Belek, 3'ü İstanbul, 1'i Bodrum'da olmak üzere 19 golf sahası bulunuyor. Türkiye Golf Federasyonu'nun 2004 yılında başlattığı '4 yılda 100 golf sahası' kampanyası henüz hedefine ulaşamasa da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 6'sı Alanya'da olmak üzere yeni golf sahaları için çalışmaları sürüyor. Ancak, dünyada 31 bin kadar golf sahası bulunduğu göz önüne alındığında, Türkiye'deki golf sahalarının sayısının ne kadar az olduğu ortaya çıkıyor.
GOLF SPORUNUN EKONOMİK YÖNÜ
BAKA'nın raporunda golf sporunun birçok sektörü doğrudan etkilediği ve iç pazarı birçok ekonomik aktör açısından hareketlendirdiği ve onlara yeni gelişim alanları ve yüksek kar marjları sağladığı belirtildi. Golf turizmi için Türkiye'ye gelen turistin diğer turistlere oranla yaklaşık 5 kat daha fazla döviz bıraktığına değinilen raporda, golf turizminin doğrudan ve dolaylı olarak çok sayıda sektöre ciddi katkı sağladığına dikkat çekildi.
Golf endüstrisinin hem doğrudan hem de dolaylı etkileşim içinde olduğu sektörlerde yarattığı istihdamla da önemli bir görev üstlendiğinin vurgulandığı raporda, ABD'de golf endüstrisinin doğrudan veya dolaylı olarak 2 milyondan fazla istihdam ve 61 milyar dolarlık ücret geliri yarattığı kaydedildi.
Türkiye ile benzer iklim koşullarına sahip Fransa'da 110, Portekiz'de 55 ve İspanya'da 52 golf sahasına karşılık, Türkiye'deki 19 golf sahasının yetersiz kaldığı belirtilen raporda, "Türkiye'de saha sayısının azlığı toplam golf turizmi geliri açısından Türkiye'nin diğer rakip ülkelere kıyasla geride kalmasına neden olmaktadır. Bu durum beraberinde büyük bir yatırım potansiyeli doğurmaktadır" denildi.
 
BELEK KENDİNİ DÜNYAYA İSPATLADI
Türk golfünün özellikle Antalya- Belek'teki sahalarıyla dünyada kendini ispatladığı kaydedilen raporda, şu bilgilere yer verildi:
"Bunun en büyük göstergelerinden biri, tüm dünyada 75 ülkeden 350 golf tur operatörünün bağlı bulunduğu Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği'nin (IAGTO) 2008 yılı için Antalya-Belek Bölgesi'ni Avrupa'da yılın en iyi golf bölgesi seçmesidir. Bir diğer önemli gösterge ise Türkiye'nin 2012 Dünya Amatör Golf Şampiyonası'na ev sahipliği yapma hakkını kazanmasıdır. 15 gün sürecek bu turnuva dünya çapında düzenlenen en prestijli amatör golf turnuvasıdır. Bunun yanı sıra yabancıların Türkiye'deki turnuvalara gösterdiği ilginin yükselmesi de Belek'in artan önemini ifade etmektedir."
GOLFÜN PAYI YÜZDE 1'İN ALTINDA
Raporda, golf oynamak için her yıl Belek bölgesine 2009'da 100 bin turistin geldiği ve 437 bin oyun karşılığında 33 milyon 240 bin euro ödedikleri, diğer harcamalarıyla birlikte 130 milyon euro gelir elde edildiği, kesinleşmeyen rakamlara göre de geçen yıl gelen 125 bin turistten toplam 165 milyon euro gelir elde edildiği açıklandı.
BELEK'İN AVANTAJLARI
Raporda, Antalya-Belek Bölgesi'ndeki golf turizminin diğer avantajlarına da yer verilerek, şöyle denildi:
"Sahip olduğu mükemmel iklim, 30 kilometre yakınındaki uluslararası havalimanı, sahaların bulunduğu bölgedeki otellerin hizmet kalitelerinin yüksekliği, ünlü golf mimarlarının hazırladığı sahalara sahip olması şeklinde sıralanabilir. Diğer ülkelerde golfün turizm gelirleri içindeki payı yüzde 16'lara kadar ulaşırken Türkiye'de bu pay yüzde 1'in altında kalmaktadır. Antalya- Belek'te değişik aylarda doluluk oranları yüzde 27 ile yüzde 95 arasında değişmektedir."
SAHA SAYISI ARTIRILMALI
Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu da, Akdeniz'in en önemli golf destinasyonu olan Belek'in yüzde 90 kapasiteyle çalıştığını ve kapasitenin daha üzerine çıkılmasının mevsim itibarıyla mümkün olamadığını belirtti. Geçen yıl 565 bin oyun satıldığını, bu rakamın taş çatlasa 600 bine ulaşabileceğine değinen Ağaoğlu, şu bilgileri verdi:
"Golf turizminde daha ileri gidebilmemiz için saha sayısının ivedilikle artırılması gerekir. Bodrum, Marmaris ve Dalaman çevresine inşa edilecek sahalar da turizme hizmet edecektir. Ancak, Belek'le beraber yakaladığımız bir trend var. Belek'e yeni inşa edilecek sahalar sektöre çok daha fazla yarar sağlayacak. Çünkü Belek, golf açısından bilinen ve beğenilen bir destinasyon. Belek'teki saha sayısı arttığı taktirde golf turisti sayısı da artacaktır. Yeni sahaların Belek merkezinde olması şart değil. Belek'e 25-30 kilometre mesafedeki doğu veya batısı yakasındaki yeni sahalar yapıldığı takdirde mevcut elde ettiğimiz geliri 3'e katlamamız mümkün olacak. Golf sahaları, inşa edildiği bölgelerdeki otellere ciddi rahatlık sağlar. Her şey dahil 50 euroya satılacak yatak 100 euroya satılabilir. Bölgeye gelecek turist profili de değişecek. Golf turistinin harcama kapasitesi çok yüksektir."
 
TÜROFED BAŞKANI AYIK
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise golf müşterisinin, farklı bir profili olduğunu ve Türkiye'de golf turizmine yönelik yatırımların yetersiz olduğunu söyledi. Golfün dünyada kabul gören, ciddi bir fiziksel performans gerektirmediği için de her yaş grubundan insanın yapabildiği bir spor dalı olduğunu vurgulayan Ayık, şöyle devam etti:
"Kitle turizmini kendi büyüme mecrasında devam ettirirken başka ürün çeşitlerini de devreye sokabilmeliyiz. Ülkemizin şartları golf turizmi için çok uygun. Antalya'da hazır konaklama altyapısı var. Bunu golf tesisleriyle taçlandırabilirsek bu pazardan ciddi pay alabiliriz. Belek golf turizmi için doğru bir bölge olarak seçildi ve dünyanın en önemli golf bölgelerinden biri oldu. Golf sahalarını Antalya'nın diğer bölgelerine de yaymak mümkün. Golf sahalarının illa deniz kenarlarına yapılması gerekmez. İç bölgelere de yapabilir. Arazinin uygun olduğu her yere golf sahası yapabilir."
MANAVGAT- KIZILAĞAÇ BÖLGESİ UYGUN
Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (Side TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut da master planında golf sahası yapılacağı açıklanan Oymapınar bölgesine yatırımcı bulunamadığına değinerek, Manavgat Irmağı'nın denize döküldüğü noktayla, Kızılağaç arasında kalan yaklaşık 5 bin dönümlük arazinin golf sahaları yapımı için ideal olduğunu söyledi. Barut, bu araziye en az üç golf sahasının yanı sıra açık alanda yapılabilecek futbol başta olmak üzere çeşitli spor etkinliklerinin yapılabileceği tesisler kurulabileceğini belirtti. Barut, bölgedeki arazilerin bir bölümünün Manavgat Belediyesi'nin eski çöplük alanı, bir bölümünün Hazine arazisi, küçük bir bölümünün de dikme ağaçlarla oluşturulan orman arazisi olduğunu, dolayısıyla bölgede mülkiyet sorunu çıkmayacağını da kaydetti.
 
Bünyamin TOKMAK/ANTALYA, (DHA)

 
Kayıp 1 milyon dolar için 7 yıl hapsi istendi
 
İşte o aşkın ilk fotoğrafı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaza yapan gencin protez bacakları yerinden çıktı, arkadaşı öldü
Antalya'nın Serik İlçesi'nde 44 yaşındaki Mustafa Öz'ün kullandığı kamyonete ...
Akseki-Seydişehir yolunda kar trafiği olumsuz etkiliyor
Antalya'nın Akseki İlçesi'nde dün sabah saatlerinde başlayan ve belirli ...
Şiddetli yağmur ve hortum seraları yıktı
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde etkili olan şiddetli yağmur ve dolu sonrasında ...
 
Denize atlayan genç panik yarattı
Antalya'da 30 metre yüksekliğindeki falezlerden denize atlayan 22 yaşındaki ...
Polis ve sokak çocukları tiyatroda aynı sahneyi paylaştı
Antalya'da Devlet Tiyatroları ile İl Emniyet Müdürlüğü'nün ortak projesiyle, ...
Organlarıyla 3 kişiye hayat verecek
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde yüksek tansiyona bağlı olarak geçirdiği ...
 
Kamyonun altında kaldı
Antalya'nın Demre İlçesi'nde 33 yaşındaki Selam Kaygısız yönetimindeki ...
Antalya gece bembeyaz oldu
ANTALYA'da sabaha karşı başlayan sağanak yağış bazı mahallelerde doluya ...
Off-Road tutkunları ciple çayda mahsur kaldı
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde Demirtaş Çayı'nda düzenlenen off- road etkinliğinde ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva