DKMP 6'ncı Bölge MüdürlüÄŸü Burdur Avcılık ve Yaban Hayatı Åžube Müdürü Tamer Yılmaz, sulak alanlar açısından zengin olan bölgede kışlayan su kuÅŸu popülasyonunu tespit etmek üzere her yıl düzenli gerçekleÅŸtirdikleri kış ortası su kuÅŸu sayım çalışmalarına, Burdur göllerinde sayım ile baÅŸladıklarını söyledi. Çalışmaların Av Yaban Hayatı Åžube MüdürlüÄŸü koordinasyonunda yapıldığını aktaran Yılmaz, "Bugüne kadar Burdur, Çorak, Yarışlı, Salda, KarataÅŸ, Gölhisar, Yazır, Kızıllar, Yapraklı baraj gölleri, Isparta EÄŸirdir, Kovada ve Gölcük göllerinin sayımı yapıldı. Bugün ise son olarak Isparta ve Konya illerimizde yer alan BeyÅŸehir Gölü’nün sayımı ile bölgemizdeki sulak alanların sayımı tamamlanmış olacak" dedi.
Sayımların amacının, alanlar ve türler bazında su kuÅŸu popülasyonunun kısa ve uzun vadede gösterdiÄŸi deÄŸiÅŸimleri, türlerin kış aylarındaki dağılımlarını belirlemek ve ortaya çıkan veriler ışığında alanlar ve kuÅŸ türleri için koruma öncelikleri oluÅŸturmak olduÄŸunu kaydeden Tamer Yılmaz, "Kış ortası su kuÅŸu sayımı yapılan tüm ülkelerden toplanan verilerin birleÅŸtirilmesi sonunda su kuÅŸlarının biyocoÄŸrafik popülasyonları ve sulak alanlar hakkında çok önemli bilgiler edinilmektedir. Elde edilen tüm veriler aynı zamanda Dünya DoÄŸayı Koruma BirliÄŸi (IUCN) tarafından da kullanılarak türlerin kırmızı liste statü deÄŸerlendirmeleri yapılmaktadır" diye konuÅŸtu.
Yılmaz sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Geçen yıl Göller Bölgesi kış ortası su kuÅŸu sayımı sonucunda, 17 sulak alanda 43 türden 736 bin 289 su kuÅŸu saymıştık. En çok EÄŸirdir, BeyÅŸehir ve Kovada göllerinde kuÅŸ sayımı yapılmıştı. Bu yıl henüz sayımlar tamamlanmadı, ancak geçen yıla oranla mevsimsel deÄŸiÅŸikliklerden dolayı bir miktar düÅŸüÅŸ olabileceÄŸini düÅŸünmekteyiz. Åžu ana kadar sulak alanlarda en çok görülen su kuÅŸu sakarmeke, angıt ve çamurcun ördekleri. Sayımlarımıza katılan ve destek veren herkese kurumumuz adına teÅŸekkür ederiz."




Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)