'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
21 Ekim 2020 Çarşamba - 11:33

Grip aşısı olup olmayacağınızı öğrenebilirsiniz...

Grip aşısında eczanelerde yapılan listeler iptal edildi. Grip aşısı olacak kişilerin isimlerini aile hekimleri e-reçete sistemine girecek, nihai kararı sistem otomatik olarak verecek. Sizde e-devletten e-nabızı tıklayıp grip aşısı olup olamayacağınızı öğrenebilirsiniz

Grip aşısı olup olmayacağınızı öğrenebilirsiniz...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Artık renkli reçete sistemine alınan grip aşısında öncelik, kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü. İlk aşıların ise bugün depolara inmesi bekleniyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle, bu kış için grip aşısına talep, geçen yıla göre iki kattan fazla artış gösterdi. Sonbaharla birlikte Türkiye genelinde grip aşısı olmak isteyenler eczanelere giderek adlarını sıraya yazdırmaya başladı. Ancak sistem değişti ve eczanelerde yapılan listeler iptal oldu. Bu yıl grip aşısı olacak kişileri aile hekimleri seçecek ve e-reçete sistemine girecek. Bakanlığın belirlediği kriterlerle, hastanın sağlık durumunu karşılaştıracak olan sistem nihai kararı otomatik olarak verecek. Aşılar renkli reçete kapsamında hastaya özel olacak şekilde eczanelerden temin edilebilecek.

SİZDE ÖĞRENEBİLİRSİNİZ: e-devletten e-nabızı tıklayanlar bu yıl grip aşısı olup olamayacaklarını öğrenebiliyor. Sistem bakanlığın belirlediği kriterlerle sizin hastalıklarınızı karşılaştırıp grip aşısı olup olamayacağınızı belirliyor. Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi sistem başvuranlara genel olarak, 'İnfluenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir' cevabı veriyor. Sistem, grip aşısı yetersiz sayıda geldiği için KOAH, şeker, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olanların büyük bir bölümünü de risksiz grup içerisinde gösteriyor.

Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, geçen yıl 1 milyon 150 bin civarında aşının hastalara uygulandığını, bu yıl yaklaşık 1.5 milyon ve 860 bin şeklinde iki ayrı siparişin onaylandığını ve depolara sevk edileceği yönünde bilgi geldiğini kaydetti.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Son bilgiye göre aşıların renkli reçete sistemi üzerinden entegre edileceğini açıklayan Mehmet Ertekin, “Kronik hastalıkları ve öncelikli hasta gruplarından başlanması gerekiyor. Henüz formatları resmi olarak açıklanmadı, ama aile hekimleri üzerinden reçete sistemine girilecek. Hastamız bunu hak ediyorsa, işaretlenmiş hasta reçete yönlendirmeye gidecek ve reçete üzerinde düzenlendikten sonra renkli reçete sisteminden oluşan reçetesi de eczane ekranında klasik reçete gibi şifresiyle işlem yapılacak. Sonrasında depomuzdan stok isteyeceğiz. Yani her reçete başına kendi ilacı birebir istenecek. İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinde de aktif şekilde kayıtlar gözüküyor olacak. Depoda bunun teyidi alındıktan sonra hastaya özel ilacını bize sevk edecek" diye konuştu.

EN AZ LİSTE YAPANDA 100-150 KİŞİ VAR

1200 eczanenin olduğu Antalya'da grip aşısı için en az kayıt yapan eczanenin 100-150 hastaya ulaştığını dile getiren Ertekin, “Daha yüksek sayılar da var. Lakin bunu karşılamayacağını en başından beri söylüyorduk. Çünkü yeterli sayıda aşı planlaması yapılmadı. Bunun dışında bakanlığın ayrı bir planlaması varsa o konuda bize bilgi gelmedi. Şu an mevcut bilgiler peyderpey gelecek aşılar için bu sistem üzerinden yetersiz de olsa öncelikliler üzerinden yürütülecek. Bu biraz daha ihtiyaç sahiplerini öne almak anlamına geldiği için çözüm odaklı bir hareket olarak kabul edilecek" dedi.

ECZANELERDEKİ LİSTELER GEÇERSİZ

Eczanelerde yapılan listelerin artık geçerli olmayacağını da söyleyen Mehmet Ertekin, “Ciddi sayıdaki talebe oranla aşı gelseydi gerçekleşecekti. Fakat stok sayısı düşük, hasta sayısı yüksek, kronik hastalarla 65 yaş üstün toplamı 10 milyonu buluyor denildi. O kadar aşı maalesef o grup için bile gelemeyeceği için öncelikliler için depolarımızdan hasta üzerinden takip edilecek" dedi.

GRİP AŞISI RENKLİ REÇETEYE TABİ

Renkli reçete sisteminin, özel kullanıma sahip reçete gruplarında hekimlerin düzenleme zorunluluğu olan, eczacıların da o reçete takibiyle sisteme kaydettiği reçete grupları olduğunu anlatan Ertekin, “Beyaz reçeteden biraz daha farklı bir sistem. Orada hasta üzerinden düzenlenmesi açısından birebir takip mümkün kılınıyor. Normalde kırmızı reçete dediğimiz bir sistem ve kontrole tabi bir sistem var. Yaklaşık 300 kalem ilacı ihtiva eder. Onların üzerine bir kalem daha eklenmiş oldu. Grip aşısı böyle bir sisteme tabi değildi, beyaz reçeteyle elden teslim edebildiğimiz bir üründü. Ama şimdi o sistemde olan bir reçete haline gelecek ve kontrollü ve dağıtımında kayıtlı şekle dönüşmüş olacak" diye konuştu.

İLK AŞILAR BUGÜN GELİYOR

Aşı mevcudunun bir kısmının Sağlık Bakanlığı'nca ilgili birimlerde çalışan sağlık personeline yönlendirileceği bilgisi olduğunu da belirten Mehmet Ertekin, önümüzdeki haftalarda bunun da netleşeceğini kaydetti. Şu ana kadar hiç aşı gelmediğini, ilk aşıların bugün depolara inmesini beklediklerini aktaran Ertekin, “En son gelen haber bu şekilde. Bu senelik bir rahatsızlık, önümüzde uzun yıllar var, farklı hastalıklar da çıkabilir ve bunlara hazırlıklı olmak açısından da bu bize örnek olmalı" diye konuştu.

 

 

 

 
Alaşehir’de kumar oynayan 5 kişiye 6 bin 125 TL ceza
 
Antalya’nın Beylik Zeytini ‘çeşit’ olarak tescillendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Böcek ile ilgili hastane fısıltıları...
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in durumu ile ilgili ...
Koronavirüsten bugün 74 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: "Bugün tespit edilen 1.894 yeni hastamız var. Ağır ...
Başkan Böcek'in sağlık durumunda olumlu gelişme sürüyor
KORONAVİRÜS tedavisinin ardından akciğerlerinde hasar oluşan Antalya Büyükşehir ...
 
Koronavirüsten bugün 75 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: "Ağır hasta sayısını azaltmadan mücadelemizi başarıya ...
Üniversiteden yeni bir açıklama var
KORONAVİRÜS tedavisinin ardından akciğerlerinde hasar oluşan Antalya Büyükşehir ...
Antalya'da 7 gün korona denetimi var
ANTALYA İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, bu hafta 7 gün boyunca koronavirüs ...
 
Koronavirüsten bugün 72 kişiyi kaybettik
 "Bugün 1.500’den fazla iyileşen hastamız var. Yeni tespit edilen 1.815 ...
Başkan Böcek'in sağlık durumu stabil
KORONAVİRÜS tedavisi sonrası akciğerlerindeki hasar nedeniyle Akdeniz ...
Koronavirüsten bugün 71 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: 'Bugün yapılan testlerde 1.723 yeni hasta tespit edildi. ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva