Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
1 Aralık 2021 Çarşamba - 09:53

HIV Pozitif sayısı, 3 yılda 7 bin kişi arttı

KONYA'da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şua Sümer, ülke genelinde HIV pozitif sayısının son 3 yılda 7 bin artış gösterdiğini belirtti.

HIV Pozitif sayısı, 3 yılda 7 bin kişi arttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ülkemizde ilk HIV pozitif kaydının 1985 yılında yapıldığını hatırlatan Sümer, ''31 Aralık 2020’den bu yana 28-29 bin kayıtlı vakamız var. Bu vakalar bizim ülkemizde çok hızlı bir şekilde artıyor. 2018 yılında bu vakaların yaklaşık 21-22 bin civarında olduğunu biliyoruz. Şimdi 28-29 binlerdeyiz. Bunlar bizim bildiğimiz hastalar. Aslında bakarsanız bu bir pandemi, biz bunu kongrelerde kendi aramızda hep tartışırken ‘HIV Pandemisi’ diye geçiyor. O kadar çok ölen var ki, sadece 2020 yılı itibari ile Dünya’da ölenlerin 680 bin civarında olduğu öngörülüyor'' dedi.  

HIV/AIDS hasta sayı gün geçtikçe artamaya  devam ediyor. Bu virüsle mücadele içinde '1 Aralık Dünya AIDS Günü' olarak ilan edildi. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şua Sümer,  HIV'ın  artık korunabilir ve yönetilebilir olduğunu belirtti. Hastalığın ilk olarak 1981 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde tanımlandığını ifade eden Sümer, ''1981’den sonra ilk ilaç 1987 de bulunuyor, fakat bu ilaçta pek işe yaramıyor. 1996’da bizim birleşik tedaviler dediğimiz çoklu ilaç tedavisiyle her şey biraz daha yoluna giriyor. 1981 ile 1996 yılları arasında dünyada inanılmaz ölümler gerçekleşiyor. Tabi o zamandan günümüze HIV’de inanılmaz ilerlemeler kaydedildi. Artık günümüzde kronik viral enfeksiyon hastalıkları olarak kabul ediliyor. Belki de en önemli noktası korunabilir ve yönetilebilir bir hastalık olması.” dedi.

‘FARKLI YAŞ ARALIKLARIYLA KARŞIMIZA ÇIKIYOR’

Yaş aralığının bulunmadığı ve anneden bebeğe bulaşın olduğu AIDS hastalığının, çoğunlukla cinsel yolla bulaştığını ifade eden  Sümer, şunları söyledi:

''Artık bulaş yolunu biliyoruz. En çok korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşıyor. Çoklu cinsel partneri bulunan kişilerde daha sık karşımıza çıkıyor. Kan ürünleriyle de bulaşıyor; ama bu günümüzde az görülen bir bulaşma. Birde anneden bebeğe bulaş olabiliyor. Damar içi bağımlılarda çok fazla görülüyor. Yaşı sınırlı tutmamak lazım, farklı yaş aralıklarıyla karşımıza çıkıyor. Artık tedavi olmak istemeyen, tedavisiz kalan, ya da tedaviyi reddeden hastalarımızda ölüm görüyoruz.  Hızlı bir şekilde tanıyı koyarsak ve tedaviye başlarsak 6 ay içinde kontrol altına alınabiliyor.''  

3 YILDA 7 BİN ARTTI

HIV pozitif sayısının ülkemizde 3 yılda 7 bin arttığını belirten Sümer, ''2021 yılı itibariyle Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine baktığımız zaman 37 milyon 7 yüz bin kişinin HIV enfeksiyonuyla enfekte olduğu bildiriliyor. Bunların 35-36 milyonu erişkinler, 1 milyon 7 yüz bini ise çocuklar oluşturuyor. Ülkemize baktığımız da ise ilk kayıtlar 1985 yılı itibariyle başladı. 31 Aralık 2020’den bu yana 28-29 bin kayıtlı vakamız var. Bu vakalar bizim ülkemizde çok hızlı bir şekilde artıyor. 2018 yılında bu vakaların yaklaşık 21-22 bin civarında olduğunu biliyoruz. Şimdi 28-29 binlerdeyiz. Bunlar bizim bildiğimiz hastalar. Aslında bakarsanız bu bir pandemi, biz bunu kongrelerde kendi aramızda hep tartışırken ‘HIV Pandemisi’ diye geçiyor. O kadar çok ölen var ki, sadece 2020 yılı itibariyle Dünya’da ölenlerin 680 bin civarında olduğu öngörülüyor. Biz bu enfeksiyonu tamamen iyileştiremiyoruz, durdurabiliyoruz. Bu insanlar ömürlerini sonuna kadar tedavi almak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

  KONYA'DA SELCUK UNIVERSITESI TIP FAKULTESI  OGRETIM UYESI PROF. DR. SUA SUMER,  ULKE GENELINDE HIV POZITIF SAYISININ SON 3 YILDA 7 BIN ARTIS GOSTERDIGINI BELIRTTI. (FOTO:DUYGU KARAKOC/KONYA,(DHA)

   KONYA'DA SELCUK UNIVERSITESI TIP FAKULTESI  OGRETIM UYESI PROF. DR. SUA SUMER,  ULKE GENELINDE HIV POZITIF SAYISININ SON 3 YILDA 7 BIN ARTIS GOSTERDIGINI BELIRTTI. (FOTO:DUYGU KARAKOC/KONYA,(DHA)

   KONYA'DA SELCUK UNIVERSITESI TIP FAKULTESI  OGRETIM UYESI PROF. DR. SUA SUMER (FOTOGRAFTA)  ULKE GENELINDE HIV POZITIF SAYISININ SON 3 YILDA 7 BIN ARTIS GOSTERDIGINI BELIRTTI. (FOTO:DUYGU KARAKOC/KONYA,(DHA)

Duygu KARAKOÇ/KONYA,(DHA)

 
Diyanet'in keyfi yerinde...
 
O böceğe eski bakanın adını verdiler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Van'da FETÖ operasyonu: 25 gözaltı
VAN'da polisin düzenlediği FETÖ/PDY operasyonunda 25 şüpheli, gözaltına alındı.
BMW Servis Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
BMW markasına sahip olan aracınızın periyodik bakımlarında ya da arıza ...
Orman ürünleri fabrikasındaki talaş silolarında yangın
BURSA'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren orman ürünleri fabrikasındaki ...
 
Kendini terk eden eşine kızıp, evini ateşe verdi
KAYSERİ'de, eşi tarafından terk edildiği iddia edilen Ahmet M. (44), evini ateşe verdi.
Özge Özpirinçci anne oldu
OYUNCU Özge Özpirinçci ile Burak Yamantürk çiftinin bebekleri dünyaya geldi.
Cumhurbaşkanına hakaret davası sanığına 1 yıl 2 ay hapis
KAYSERİ'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, sosyal medya hesabından ...
 
Yiğit Marcus Aral hakkında yakalama kararı çıkarıldı
MİSS Turkey 2018 birincisi Şevval Şahin ile yemek yiyen o dönemki sevgilisi ...
Lodos kurbanı Alaattin Çavdar son yolculuğuna uğurlandı
ESENYURT'ta şiddetli lodosun etkisiyle bir binanın dış cephesinden kopan ...
Kamyon altında kalan kardeşinin tabutu başında ağladı
BURSA’da, bisiklet kullanırken kamyonun altında kalarak hayatını kaybeden ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva