Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
'Nuri Şahin'in Beşiktaş'a gitmesi bizi...'
'Nuri Şahin'in Beşiktaş'a gitmesi bizi...'
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
5 Şubat 2024 Pazartesi - 08:50

Hafize kaçtı

Turgut Güngör

Hafize kaçtı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı, bir gece ansızın koltuğu bıraktı. Hafize Hanım "görevden affını istediğini" açıkladı. Resmi Gazetede "görevden alındığı" yazıldı. İstifa değil kovulma. 

Kamu görevlisi görevden alındığında bir kıyak yapılıyor. Bir kamu kurumunda veya herhangi bir işte çalışmazsa 2 yıl süreyle son maaşı ödeniyor. İşsiz insana, senin benim paramdan Devlet maaş ödüyor. Üstelik 2 yıl boyunca. Gaye Erkan göreve yüzde 8.5 faiz oranıyla başladı. Ülkedeki enflasyonu, apartmandaki görevli Sadık abiden öğrendiğini anlattı.  Ayrıldığında faiz oranı yüzde 45 olmuştu. 

İstifa gerekçesini iki cümleyle açıkladı:

"Şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti düzenlendi. Bu süreçten ailem ve dahası bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için..."

HAKLI OLABİLİR

İtibar suikasti... Ailem ve bir buçuk yaşına girmemiş günahsız evladım...

Anne ve çalışan bir kadının sığındığı gerekçeler olarak dikkat çekti. Bir anne ve çalışan kadın yönetici sorumluluğuyla gerekçeleri haklı olabilir. 

Türkiye'yi çok iyi tanımadığı anlaşılıyor. Ülkede liyakat değil, onun bunun adamı olmak önemlidir. Kariyer değil, bizden olmak daha değerlidir. Bildiği doğruları yapmak yerine, evet efendimci ve emir kulu olmak ana kuraldır. Burada seninle birlikte tüm ailen, iğneli fıçıya konulur. Amerika çok farklıdır. Orada liyakatı olan göreve atanır. Kariyere bakılır. Kimsenin adamı olunmaz, iş yapılır, kişisel sorumluluk önceliktir. En önemli fark, Türkiye'deki bürokrasidir. Bir partinin, bir cemaatin, bir tarikatın, bir vakfın referansı gerekir. Öyle bir destekçin yoksa, kazan kaynar ve yamyam dansı başlar. Etine, buduna bakmaz seni ham yaparlar.

5 YIL İÇİN GÖREV

Cumhurbaşkanı tarafından göreve atanmasında çok güçlü destek bulmayan ilk kadın Merkez Bankası Başkanı 9 ayda pes etmek zorunda kaldı. AKP dönemindeki 8. Merkez Bankası Başkanı bu görevi sadece 239 gün yaptı. Merkez Bankası başkanları 5 yıl için bu göreve atanırlar. Murat Çetinkaya'nın görevden alınması ve Murat Uysal'ın atanması ile başlayan süreçte Naci Ağbal 133 günle en az sürede o makamda kalan kişi oldu.  Şahap Kavcıoğlu'nun ardından Hafize Gaye Erkan'ın gelmesi de enflasyonun, dövizin ve faizin düşmesini sağlamadı.

T.C. Merkez Bankası'nın yeni başkanı hiç iyi olmayan bir tablo devraldı. Likidite: 4 milyar TL. Döviz pozisyonu: Eksi 51 milyar dolar. Kur: 30.45 TL. Kur beklentisi: 40 TL. Politika faizi:  Yüzde 45. BİST: Yüzde 46.26. Enflasyon: Yüzde 64.77 ve 2 aylık fark. Bu yılın enflasyon beklentisi: Yüzde 42.

Yeni başkan bir anlamda "ortodoks" kabul edilen sıkı para politikasına devam edecek. Yapısal reformlar gerekecek. Devletin tüm kurumlarında çok ciddi tasarruf yapılacak.

HALK İLGİLENMEZ

Merkez Bankası'nda olan bitenler ile halk ne kadar ilgileniyor? Bir yıl önce depremle yıkılan 11 ilimizdeki insanlar konteyner veya çadırda yaşıyorlar. Kimin umurunda Hafize Hanım'ın istifası?

Ekmek 10, simit 15, bir bardak çay 20 liradan satılıyor. Etin kilosu 500 lira, peynir 350, zeytin 200 lira olmuş. Birkaç yıl önce ucuz satılsın diye tanzim satış çadırları kurulan patates 30, soğan 25 lira. Gaye Hanımın görevden alınması kimsenin karnını doyurmuyor.

En ucuz ev kirası 10 bin lira. Yeni asgari ücret bir ayda 558 lira eridi, değer yitirdi. Kredi kartı borçları 12 trilyon liraya çıkmış. Benzine mazota gün geçmiyor ki zam gelmesin. Kim takar Merkez Bankası başkanı koltuğuna oturanı?
Arabanın motorunda arıza varsa şoförü değiştirmekle sorun ortadan kalkmaz. Merkez Bankası Başkanı kim olursa olsun, tepeden yönetmek devam ettikçe ekonomide düzlüğe çıkılmaz. Tek adamla 5 yılda 5 Merkez Bankası başkanı değişti, 5 kez politika faizi arttı. Sonuç ortada. Düzelme olmadı. Yerimizde bile saymıyoruz, geri kalıyoruz. Neden böyleyiz diye soran olursa, Hafize kaçtı dersiniz.

Etiketler:
 
Fazıl Say'dan Dubai'de konser
 
Büyük sakatlık: Acil İstanbul'a uçtu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 5 Şubat 2024 Pazartesi 09:43

Sanki bir film seyreder gibi seyir ediyoruz.Dünyanın hiç bir ülkesinde 5 yılda 5 Merkez Bankası Başkanı değiştiren bir ülke göremezsiniz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen yönetim biçimine geçtikten sonra başımıza gelmedik kalmadı.Şu son 5 yılda olanlara bakın rüyanızda görseniz inanmazdınız.Ama hepsi gerçek,işin kötü tarafı insanların yarısı bu duruma alışmışlar,şu veya bu nedenle gidip sürekli seçimlerde oy veriyorlar.Dünya siyaset tarihinde eşine az rastlanan bir durumla karşı karşıyayız.Siyasal Bilgiler Fakülteleri bu durumu inceleyerek kürsülerde ders olarak anlatılmalıdır. Kısacası bindik bir alamete,gidiyoruz kıyamete.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fazıl Say'dan Dubai'de konser
Müzisyen Fazıl Say, Berlin Senfoni Orkestrası eşliğinde Dubai’de konser ...
Meteoroloji uyardı: Sağanak ve kar yağışı geliyor
Meteoroloji, 5 Şubat hava durumu raporunu paylaştı. Rapora göre birçok ...
Okulların açılmasıyla trafik yoğunluğu oluştu
İSTANBUL'da ara tatilin ardından okulların açıldığı ilk günde trafik yoğunluğu ...
 
Helikopter kazası; 2 şehidimiz var
GAZİANTEP’te Emniyet Müdürlüğü’ne ait polis helikopteri Nurdağı ilçesinde ...
Alper Gezeravcı'nın dünyaya dönüşü bir kez daha ertelendi
SPACEX, olumsuz hava koşulları nedeniyle Alper Gezeravcı ve beraberindeki ...
Arka Sokaklar oyuncuları deprem bölgesinde
Kanal D ekranında 18 yıldır yayınlanan polisiye dizi Arka Sokaklar, Kahramanmaraş ...
 
Irak'ın kuzeyinde 1 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı
MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyinde teröristlerin taciz atışı ...
Kızılcık Şerbeti'nin senaryosu değişecek
Kızılcık Şerbeti dizisinde Sönmez karakterini canlandıran Aliye Uzunatağ, ...
DEAŞ üyesi 34 yabancı şüpheli yakalandı
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, 7 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Kafes-35 ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva