'Giselle'den mayısta son 3 perde
'Giselle'den mayısta son 3 perde
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
Devrilen ATV'nin altında kalıp öldü
Devrilen ATV'nin altında kalıp öldü
20 Şubat 2011 Pazar - 09:58

Hasdal ve Silivri raporu

Balyoz davasında 163 sanığın tutuklanmasıyla gözler bir kez daha Silivri ve Hasdal Askeri Cezaevi’ne çevrildi.

Hasdal ve Silivri raporu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

İnsan Hakları Komisyonu’nun yaklaşık bir yıl önce hazırladığı raporlar ise emekli paşaların gönderildiği Silivri ile muvazzaf subayların konulduğu Hasdal Askeri Cezaevi arasındaki farklılıkları gözler önüne seriyor

Son tutuklamalarla birlikte Hasdal Askeri Cezaevi’ndeki general ve amirallerin sayısı 29’a çıkarken, Cezaevi, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’ndan tam not alması ile biliniyor.
Komisyon yaptığı incelemeler sonucunda hazırladığı raporda, Cezaevini diğer infaz kurumlarına örnek gösterdi. Komisyonun 57 şikayet başvurusunun ardından yaptığı incelemelerin sonucu hazırladığı Silivri raporuna göre ise, Cezaevi’ndeki şikayetler ‘tutuklu ve hükümlülerin aynı koğuşlarda kalması’, ‘sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama’, 'sıcak su temini’, ‘telefonla görüşme hakkının yeterince kullanılamaması’, ‘kameraların ortak yaşam alanlarını kayıt altına alacak şekilde konuşlandırılması’ gibi konular üzerinde yoğunlaşıyor.
Balyoz Davası’nda yargılanan 163 sanık hakkında verilen tutuklama kararının ardından 24’ü general ve amiral olmak üzere toplam 102 muvazzaf subay Hasdal Cezaevi’ne, aralarında Hava Kuvvetleri eski komutanı Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri eski komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek, Emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Şükrü Sarıışık, Emekli Korgeneraller Engin Alan, Ahmet Feyyaz Öğütçü gibi isimlerin de bulunduğu 28 emekli komutan ise Silivri Cezaevi’ne konuldu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun ise halen 29 general ve amiralin de kaldığı Hasdal Askeri Cezaevi ile emekli paşaların da kaldığı Silivri Cezaevi’yle ilgili raporları bulunuyor. Raporlara yansıyan görüş ve izlenimler ise iki cezaevi arasındaki büyük farklılıkları ortaya koyuyor.

-“24 SAAT SICAK SU VAR- 20 TV KANALINDAN İSTEDİKLERİNİ İZLEYEBİLİYORLAR”-

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bir yıl önce aldığı “Askeri Ceza İnfaz Kurumlarında incelemelerde bulunmak üzere alt komisyon kurma” kararının ardından Üçüncü Kolordu Komutanlığı Özel Tip Askeri Cezaevi ve Tutukevi’nde (Hasdal ) incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sonucunda ise bugün Balyoz davası sanığı 102 muvazzaf subayın kaldığı toplam 155 kişilik Hasdal Askeri Cezaevi konusundaki izlenimler rapora şöyle yansıdı:
“-Ceza infaz kurumunun kapasitesi 155 olup, incelemenin yapıldığı tarihte (17 Mart 2010) kurumda 70 tutuklu-hükümlü bulunmaktadır.
-Ceza infaz kurumunun bütün koğuşlarına diafon sistemi çekilerek gardiyanlar bir merkeze toplanmış, böylece gardiyanlar ile tutuklu ve hükümlülerin teması en aza indirilmeye çalışılarak oluşabilecek yasa dışı ilişkiler önlenmeye çalışılmıştır.
-Erler Askeri Kıyafet Yönetmeliğinde belirtilen tek tip elbiseleri giymektedirler.
-Tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarında bulunan duşlarda 24 saat sıcak su mevcuttur.
-Kurum tabibi, hasta olduğu bildirilen hükümlü ve tutukluları her gün belirli saatlerde muayene ve tedavi etmektedir.
-Halen infaz kurumunda bir psikolojik danışman görev yapmakta, haftada iki gün ise psikolog görevlendirmesi yapılmaktadır.
-Tutuklu ve hükümlüler koğuşta kalanların belirledikleri TÜRKSAT uydusundan yayınlanan 20 televizyon kanalından istediğini izleme imkanına sahiptir.”

-“POZİTİF AYRIMCILIK KOMİSYONU MEMNUN ETTİ”-

Hasdal Askeri Cezaevi’nde Balyoz davası sanıklarının yanısıra, “Ergenekon” davası, “Poyrazköy” davası, “Sahte Çürük Raporu” davası ve “Askeri Casusluk” soruşturması kapsamında tutuklanan muvazzaf subaylar da bulunurken, Cezaevi, uygulamalarıyla TBMM İnsan Hakları Komisyonu’ndan tam not aldı. Komisyon Cezaevi hakkındaki olumlu görüşlerini ise rapora şu cümlelerle yansıttı:
“Kurumun fiziki alanlarının temiz olduğu, her koğuşa ait havalandırmanın bulunmayıp, ortak havalandırma alanının bulunduğu, hükümlü ve tutukluların sporlarını da bu alanda yaptıkları, ayrıca sporlarını daha iyi yapabilmeleri için de kendilerine koşu bandı ve bisiklet temin edildiği bunların da ortak kullanım alanında olduğu görülmüştür. Fiziki alanlar özel yaşam alanları hariç olmak üzere kameralarla gözetlenmektedir. Subay tutukluların kaldığı B-2 koğuşunda yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere iki adet buzdolabı bulunduğu, ihtiyaç duyulabilecek yiyecek ve içeceklerin olduğu gözlemlenmiştir. İnfaz kurumunun kütüphanesinden ayrı olarak koğuşta kütüphane bulunup bol miktarda kitap olduğu, tutukluların bu kitaplardan yararlanarak boş vakitlerini değerlendirdikleri görülmüştür. Daha önceki ziyaret edilen askeri ceza ve tutukevlerinden farklı olarak tutuklu ve hükümlülerin günlük gıda ihtiyaçlarını ve kitap okuma gereksinimlerini rahatlıkla karşılayabilmelerine yönelik olarak idarece sağlanan bu imkan ve yapılan pozitif ayrımcılık komisyonumuzu memnun etmiştir.”

-“DİĞER CEZAEVLERİNE ÖRNEK OLACAK NİTELİKTE”-

Hasdal’a ilişkin tek şikayet konusunu ‘erlerin tek tip kıyafet giyme zorunluluğu’ oluştururken Komisyon, Cezaevi’ni “İnfaz kurumunda yapılan uygulamalar diğer kurumlara örnek olacak niteliktedir” ifadesiyle diğer cezaevlerine örnek gösterdi. Komisyon ayrıca Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülere sağlanan kitap okuma, spor, yiyecek ihtiyacının karşılanması gibi uygulamaların tutuklu ve hükümlülerin rehabilitesinde olumlu davranışlar olduğu görüşünü de rapora yansıttı.

-SİLİVRİ SINIFTA KALDI-

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Hasdal Askeri Cezaevi’nin yanısıra Silivri Cezaevi’yle ilgili de raporu bulunuyor. Komisyonun, aralarında gazeteci Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay’ın şikayetlerinin de yer aldığı 57 şikayet başvurusu üzerine 26 Şubat 2009’da Silivri L Tipi Ceza İnfaz Kurumlarında yaptığı incelemelerin sonunda hazırladığı rapor, Ergenekon davası nedeniyle sık sık gündeme gelen, son olarak Balyoz davası sanığı emekli paşaların da konulduğu Silivri Cezaevi’nin sınıfta kaldığını ortaya koyuyor. Silivri Cezaevi’ne yönelik eleştiri ve eksiklikler ise komisyon raporunda şöyle dile getiriliyor:
“-Tutuklu ve hükümlülerin farklı yerlerde bulundurulması ile eğitim ve öğretim programlarının uygulanması ıslah edicilikte önemli bir etkendir, bu konuda bir an önce yasanın emredici hükümlerine uyulmalıdır.
-Tutuklu ve hükümlülerin sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı öncelikle gözetilmesi gereken hususlardan biridir. Bu tür büyük kampüslerde hastane kurup yeterli sayıda uzman doktor ve personelin istihdam edilerek hizmetin ayağa getirilmesi yoluna başvurulması bir çözüm olarak düşünülmelidir.
-Sağlığın vazgeçilmez unsurlarından birisi olan su ile ilgili sıkıntılar telafi edilmeli, sıcak su düzenli olarak her gün belli saat aralıklarında verilmeli.
-Isınma ve yemek gibi temel ihtiyaçlar olabildiğince insan onur ve yaşam standartlarına uygun şekilde sunulmalı.
-Kantinlerde kar amacı gütmeden herkese hitap edebilecek çeşitte ürün bulundurulmalı.
-Koğuş içerisinde bulunan kameralar ortak yaşam alanlarını kayıt altına alacak şekilde konuşlandırılmalı.
-Silivri Ceza İnfaz Kurumu kampüsünün etrafındaki yerleşim merkezlerine uzaklığı dikkate alındığında yerel yönetimlerle işbirliğine gidilerek ulaşım sorunu çözülmeli.

 
Özgen başkanlığı bıraktı
 
Görevlendirme müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hukuk bürosunda kavga
İZMİT'te bir hukuk bürosunda alacak anlaşmazlığından çıkan kavgada İlhan ...
Bisikletli çift birbirini kaybetti
BİSİKLETLE dünya turuna çıkan çift, Bartın'da şehir içi trafiğinde birbirlerini kaybetti.
Sahte kimlikle fuhuşa zorladılar
BURSA'da evden kaçan 14 yaşındaki E.A'yı bir eve kapatıp, para karşılığı ...
 
Cem’i askerdeki doktoru ameliyat etti
Bel fıtığı rahatsızlığı nükseden ve yürüyemeyecek hale gelen ünlü şovmen ...
Otobüs çalıp benzinliğe girdiler
İSTANBUL, Pendik'te iddia üzerine çaldıkları otobüsle gittikleri petrol ...
Cip altında can verdi
ANTALYA'da dershaneye giderken yaya geçidinden karşıya geçmek isteyen ...
 
Boş yatak yok dediler, yolda hayatını kaybetti
EDİRNE'de, solunum yetmezliği şikayeti üzerine ailesi tarafından Edirne ...
Kozalak topluyordu
Bursa'da kozalak toplarken üzeri kapatılmayan 20 metrelik su kuyusuna ...
Engelliler isyanda
Engelliler, Sağlık Bakanlığı’nın oyuncağı haline geldiklerini öne sürerek, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva