Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan bitki çayları, kasım ayıyla birlikte ilgi görmeye baÅŸladı. Adaçayı, kekik, papatya, kuÅŸburnu gibi bitkilere talep artarken, ıhlamurun fiyatındaki yükseliÅŸ dikkat çekti. Åžifalı bitkilerden adaçayının kilosu 25 TL'ye satılırken, ıhlamurun kilo fiyatı 150 TL'ye çıktı. Ihlamurun sadece çiçeklerinden oluÅŸan karışımın fiyatı ise 250 TL'yi buldu. VatandaÅŸlar, fiyattaki bu yükseliÅŸ nedeniyle ıhlamuru gram hesabından almaya baÅŸladı. Aktarlar ise rahatlatıcı ve nefes açıcı, gribe karşı birebir olan bu ÅŸifalı bitkinin fiyatındaki yükseliÅŸin her sene yaÅŸandığını fakat bu sene ıhlamurda mahsulün az olması nedeniyle daha fazla artış olduÄŸunu söyledi. Ihlamur bitkisinin haziran ve temmuz ayında toplandığını, fakat o aylarda talebin çok az olduÄŸunu söyleyen ziraat mühendisi ve aktar Mete Eltepe, "Toplandığı aylarda kilo fiyatı 60-70 TL iken, 4 ay sonrasında fiyatları bir anda yükseliyor. Üretici çuvalda bekletiyor ve kasım ayında satışı ancak baÅŸlıyor. SoÄŸuklar geldiÄŸinde, sıcaklıklar düÅŸtüÄŸünde ilk baÅŸvurulan bitki ıhlamur oluyor. Ihlamurun sadece çiçeÄŸi de satılıyor. Çiçek az olduÄŸu için maliyet daha da yükseliyor. 250-300 TL'ye kadar çıkıyor. Fiyatı yükseldiÄŸi için, ıhlamuru gram bazında, 30-40-50 gramlık paketlerde satıyoruz. Bizim tavsiyemiz hem yaprağın hem çiçeÄŸin birlikte tüketilmesi. Ihlamura talep ÅŸubat ayına kadar devam eder. Önümüzdeki ay fiyat artışı bekliyoruz" dedi.
'YAPRAKLARI YEŞİL OLMALI'
Ihlamurun pandemi döneminde en öne çıkan bitkilerden biri olduÄŸunu anlatan Eltepe, "Ihlamur bilinen en iyi kış çaylarından biridir. Toplandıktan sonra yaklaşık 10-15 gün kurutulur. Yapraklarının yemyeÅŸil kalması için gölgede kurutulması gerekir. Kahverengi ve solmuÅŸ renkte ise, ıhlamurun solduÄŸunu ve eskidiÄŸini anlarız. Yaprağı yeÅŸil ve çiçeÄŸi taze gözükmeli. Gölgede kurutulduÄŸunda içindeki antioksidanı ve faydalı mineralleri de saklamış oluyor. Özellikle boÄŸazı yumuÅŸatması, öksürük, grip, nezle gibi problemlere iyi gelmesi nedeniyle tercih edilir. Aynı zamanda sakinleÅŸtirici ve yatıştırıcı etkisi var. Orman aÄŸacı olan ıhlamurun yaprakları ve çiçeklerinden oluÅŸan güzel bir çaydır. Gece yatmadan önce içilmesi öneriliyor. Kaynamış suya ıhlamuru bırakın, sadece 4 dakika demlensin, daha sonra süzüp için. Bu ÅŸekilde faydasını görebileceÄŸiniz bir ürün" diye konuÅŸtu.





Melis KARAKUZULU- Tekin GÜRBULAK/İZMİR, (DHA)