Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Tütüncü: Antalya'ya hizmet damgası vuracağız
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın kararı
41 ilde uyuşturucu operasyonu: 434 gözaltı
41 ilde uyuşturucu operasyonu: 434 gözaltı
Murathan Mungan İYİ Parti’ye dava açıyor
Murathan Mungan İYİ Parti’ye dava açıyor
15 Haziran 2020 Pazartesi - 14:42

Haziranda konutta rekor satış bekleniyor

TÜRKİYE'de, mayıs ayında 50 bin 936 konut satılırken, geçen yıla göre satış oranında yüzde 44,6 düşüş oldu. Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, düşüşün nedeninin koronavirüs salgını olduğunu belirterek, faizler düştüğü için çok ciddi talep olduğunu, haziranda rekor satış bekle

Haziranda konutta rekor satış bekleniyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları, mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,6 azalarak, 50 bin 936 oldu. İstanbul 7 bin 640 konut satışı ve yüzde 15 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 4 bin 939 konut ve yüzde 9,7 payla Ankara, 3 bin 96 konut ve yüzde 6,1 payla İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 4 konutla Ardahan, 15 konutla Hakkari ve 21 konutla Tunceli oldu.

İPOTEKLİ SATIŞLAR ARTTI

Türkiye genelinde 2020 Mayıs ayında ipotekli konut satışları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,9 artış göstererek 18 bin 483 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 36,3 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 2 bin 570 konut satışı ve yüzde 13,9 payla ilk sırayı aldı. İpotekli konut satışının en az olduğu il, 2 konutla Ardahan oldu.

32 BİN 453 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ

Diğer konut satışları, 2020 Mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,9 azalarak 32 bin 453 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 5 bin 70 konut satışı ve yüzde 15,6 payla ilk sırada. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 66,4 oldu. Ankara 2 bin 761 diğer konutla ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı 1842 konutla İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 2 konutla Ardahan oldu.

16 BİN 860 KONUT İLK DEFA SATILDI

İlk defa satılan konut sayısı 2020 Mayıs ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54,7 azalarak 16 bin 860 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 33,1 oldu. İlk satışlarda İstanbul 2 bin 546 konut satışı ve yüzde 15,1 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u 1211 konutla Ankara ve 996 konutla İzmir izledi.

İKİNCİ EL SATIŞLAR

İkinci el konut satışları, 2020 Mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,7 azalış göstererek, 34 bin 76 oldu. İkinci el konut satışlarında İstanbul 5 bin 94 konut ve yüzde 14,9 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 66,7 oldu. Ankara 3 bin 728 konutla ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı 2 bin 100 konutla İzmir izledi.

OCAK-MAYIS DÖNEMİ YÜZDE 2,2 AZALDI

Ocak- mayıs döneminde 434 bin 757 konut satışı gerçekleşerek, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 azalış gösterdi. Ocak- mayıs döneminde ipotekli konut satışı yüzde 118,2 artarak 164 bin 870, diğer satış türlerinde ise yüzde 26,8 azalarak 269 bin 887 oldu. Bu dönemde ilk defa satılan konutlar yüzde 23,9 azalarak 139 bin 140 oldu. İkinci el konut satışları da yüzde 13 artarak 295 bin 617 olarak gerçekleşti.

MAYISTA YABANCILAR 860 KONUT ALDI

Yabancılara yapılan konut satışları önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78,1 azalarak 860 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Mayıs 2020'de ilk sırayı 423 konut satışıyla İstanbul aldı. İstanbul'u 130 konutla Antalya, 72 konutla Ankara, 38 konutla İzmir ve 29 konutla Mersin izledi.

OCAK- MAYIS DÖNEMİ

Ocak- mayıs döneminde yabancılara konut satışları ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27,0 azalarak 12 bin 598 oldu. Mayıs ayında İran vatandaşları Türkiye'den 209 konut satın aldı. İran'ı 143 konutla Irak, 48 konutla Afganistan, 46 konutla Çin ve 42 konutla Azerbaycan izledi. 5 aylık dönemde yabancıya en çok konut satışı yapılan il 6 bin 172 ile İstanbul oldu. Antalya 2 bin 431 konutla ikinci sırada. 784 konutla Ankara üçüncü. Diğer iller Bursa 415, Yalova 388, Mersin 322, İzmir 277, Samsun 271, Sakarya 253 ve Aydın 162 olarak sıralandı.

HAZİRANDA REKOR BEKLENTİSİ

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, koronavirüs salgınının mart, nisan ve mayıs aylarının bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de hem üretim hem satışlar anlamında ciddi düşüşlere neden olduğunu söyledi. Sert, hükümetin faiz oranlarını düşürmesi ve normalleşme süreciyle birlikte haziran ayında konut satışlarında rekor beklediklerini açıkladı.

Covid-19 nedeniyle piyasada rahat hareket edilebilecek ortam olmadığı için düşüşler yaşandığını anlatan Sert, şöyle konuştu:

“Bu süreç, insanların yaşadıkları evlerdeki memnuniyetsizliklerini de ortaya çıkardı ve 1 yıl geri ödemesiz, 15 yıl vadeli ve sıfır konutlarda 0,64 faiz oranı Türkiye tarihinde bir ilk ve insanlar yeni konut almaya yöneldi. Piyasada çok hızlı, ciddi bir talep var. İnşaat sektörü açısından güzel oldu. Bu fırsat hem üreticinin hem de tüketicinin kazanacağı bir süreç olmalı ve bunu çıkar amaçlı kullananlara dikkat edilmesi gerekiyor. Haziran satışlarında bir rekor bekliyoruz. Başta kamu bankaları olmak üzere özel bankalar da istediğimiz oranlara düşüyor. İnşaat sektörü birebir 350 kalemi, dolaylı yoldan binlerce sektörü tetikliyor. Bizim sektörümüzün önünün açılması binlerce sektörün de önünü açacaktır. Şu anda üretim de yeterli düzeyde değil ve talepler karşılanamıyor."

TURKIYE'DE MAYIS AYINDA 50 BIN 936 KONUT SATILDI. GECEN YILA GORE YUZDE 44.6 ORANINDA DUSUS YASANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE'DE MAYIS AYINDA 50 BIN 936 KONUT SATILDI. GECEN YILA GORE YUZDE 44.6 ORANINDA DUSUS YASANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -

Etiketler:
 
Tabela çok güzel ama...
 
'Korona' hatırası halı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fırsatçılık Sektörü 15 Haziran 2020 Pazartesi 17:43

Devlet ekonomiye hareket kazandırmak için sıfır dairelerde özellikle faiz indirdi, yapan ticaret mensubu insanlar zarar görmesin diye. faizlerden önce 540 bın olan daireyi 690 bıne cıkartanlara Antalyalı muteahhıtler denir... Denetim olmadan faiz indirimi yapıldı ve arkasından zamlar geldı. yuzde 20 en az zam yaptılar. Pekı olan yine kime oldu? Elbette üç kuruş para ile ev alma kuran vatandaşlara.Önce bu dernek başkanı bu çıkarcı arkadaşlarına Ders versin. Kazıklamak ile ticaret olmaz... 2+1 daireye kızıltoprak mahallesınde muteahhıt 550 bın para ıstıyor havuz yok kapalı otopark yok etrafında gecekondu var meydana yakın tarafta ve 550 bın dıyor su sartlarda malıyetıne gore satıs rakamı maks 450 bın olmalıdır.. ustu tamamen kazıklama

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tabela çok güzel ama...
Antalya Kepez Belediyesi’ne ait bir parkta bulunan mama ve su kabının ...
‘Koronavirüslü yolcu’ ihbarı yapılan otobüs durduruldu
ANKARA'dan Antalya'ya giden otobüsteki yolculardan biri, aynı otobüsteki ...
Kayalıkta mahsur kalan genci, itfaiye kurtardı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde denize atlamak için çıktığı kayalıkta mahsur ...
 
'Zehirli yılanlar gece çıkıyor'
ANTALYA'da son günlerde evlerin ve araçların içine giren yılanlar, korkuya ...
Muratpaşa'da mısırlar büyüyor
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın, pandeminin neden olabileceği ...
Silah kaçakçılığına 7 tutuklama
ANTALYA merkezli iki ilde düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda gözaltına ...
 
Tazı Kanyonu'nda klip
ANTALYA'nın Manavgat ilçesindeki dünyaca ünlü rafting merkezi Köprülü ...
Yavru yaban domuzunu biberonla besliyor
ANTALYA'da yaşayan Poyraz Altunlu, kayalıklara sıkışan annelerini kurtaramadığı ...
Türkiye'de bir ilk... Antalya Sanayi Sitesi'nde üretiliyor
ANTALYA'da girişimci Muammer Şahinkaya (38), Türkiye'nin ilk ve yerli ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva