TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
16 Nisan 2021 Cuma - 12:24

Hem ramazanda hem de pandemide vücut direnci çok önemli

AFYONKARAHİSAR Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe, ramazan ayında vücut direncinin artırılması ve koronavirüse karşı alınacak tedbirlerin önemine işaret etti.

Hem ramazanda hem de pandemide vücut direnci çok önemli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe, ramazan ayında koronavirüsten korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Tüm hastalıklar gibi koronavirüsle de mücadele etmek ve yakalanmamak için veya hafif atlatmak için kişiye bağlı faktörler olduğunu söyleyen Dr. Alev Türe, kronik hastalığı olan kişilerde, beslenmesi bozuk olanlarda, bağışıklık sistemini zayıf düşürecek rahatsızlığı olan kişilerde koronavirüs hastalığının da diğer hastalıklar gibi daha farklı seyrettiğini vurguladı. Dr. Alev Türe, "Biz her zaman diyoruz ki beslenmemize dikkat edelim. Uykumuza dikkat edelim, stres faktörüne dikkat edelim, mümkün olduğunca ev içi dahi olsa özellikle bu koronavirüs döneminde insanlar maalesef evlere kapanmak zorunda kaldılar, ev içi dahi olsa egzersiz yapmaya çalışalım. Beslenmeyle ilgili de özellikle C vitamini, evlere kapandığımız için D vitaminini güneşten alamayacağımız için vitaminler şeklinde alabiliriz. Multivitaminler tarzı vitaminlerden faydalanabiliriz. Selenyum bizim için çok önemli. C vitamini, D vitamini önemli, çinko çok önemli, bunları besin olarak kış mevsiminde turunçgillerden brokoli çok önemlidir, sarımsak, soğan bunlar bizim rahatlıkla ve bolca tüketmemiz gereken özellikle kefir bağışıklık sistemini güçlendirme adına çok önemli. Evde kendi yaptığımız probiyotik yoğurtlar bunlar bizim için çok önemli" dedi.

STRESTEN NE KADAR UZAK O KADAR İYİ

Hem ramazanda hem de koronavirüsle mücadelede stresten uzak durulması gerektiğini belirten Dr. Alev Türe, "Şu koşullarda mümkün olduğunca stres faktörlerini azaltıcı kendimizi deşarj etmemizi sağlayacak mesela egzersiz çok önemli bir deşarj yoludur. İşte kitap okumayı sevenler kitap okuyabilir. Çünkü biz sosyal bir toplumuz. Sosyallikten de şu anda uzaklaştığımız için kendimizce ben çevremde görüyorum insanlar kendileri de hobiler geliştirmeye başladı. Kimi işte bir şeyler örüyor, bu işi hiç yapmayan kişiler. Kimi resimler yapıyor, aslında insanların yetenekleri belki de bu bağlamda ortaya çıkmaya başladı. Bunlara özellikle dikkat edersek koronavirüse yakalandığımızda, kendimizi vücut direncimizi daha da artırmış oluruz" diye konuştu.

'EV YAPIMI YOĞURT İLE ARA ÖĞÜN'

Koronavirüsten korunmak için ramazan ayında ev yapımı yoğurt, yumurta ve balık ile beslenilmesi gerektiğine dikkati çeken Dr. Alev Türe, şöyle konuştu:

"İftarda hafif gıdalarla beslenmemiz lazım. Bizim hep önerimiz kafein tarzı içecekler değil de yeşil çay tarzı, rezene çayı tarzı, daha bitki çaylarına yönelik beslenmeler. İşte mutlaka akşam bir ara öğün olarak bir kefir, evde yapılan probiyotikli bir yoğurt, bu ev yapımı yiyecekler, bizim vücut direncimizi için çok daha iyi olacaktır. Sahurda da zaten biz karbonhidrat ağırlıklı yenmesini hiçbir zaman istemiyoruz. Mutlaka bu üç öğünden birinde yumurta olması gerekiyor mesela. Hem tok tutması açısından hem içerisindeki aminoasitler açısından olmazsa olmazımız. Tabii bu arada vücudun su ihtiyacının da karşılanması adına vücudun susuz kalmaması adına da o süreçte böbreklerimizi yeterince çalıştıracak kadar su ihtiyacımızı almamız da olmazsa olmazımız diyoruz."

'VÜCUTTAKİ D VİTAMİNİ KORONA HASTALIĞINA KARŞI GÜÇLENDİRDİ'

Vücuttaki D vitamini düzeyinin koronavirüse karşı vücutta ciddi bir direnç oluşturduğuna işaret eden Dr. Alev Türe, "Koronavirüs döneminde yine karşılaştığımız hastalardan gerekse bu hastalığa karşı yapılan çalışmalardan hep şunu gördük. Vücuttaki D vitamini düzeyini ciddi anlamda koronavirüse karşı güçlendirdi. D vitamini biliyorsunuz daha çok güneşte var, balıkta var ama maalesef bizim yeme alışkanlığımız açısından bu biraz çok rutinimizde olmayan beslenme alışkanlığı ama balığı haftada en azından 2 kere soframıza koyarsak bizim için D vitamini açısından çok faydalı olacaktır. Diğer türlü de hekim kontrolünde bu D vitamini takviyesi ilaçlar var. O ilaçlarla kontrollü bir şekilde, çünkü bazen kontrolsüz multivitamin kullanımları sakıncalar doğurabiliyor. D vitamini vücutta birikim yapan bir vitamindir. Onun için hekim kontrolünde bu ilaçları kullanmamız gerekiyor" dedi.

Dr. Türe, ramazan ayı sürecinde aşının da ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

'EN AZ HAFTADA İKİ KEZ BALIK TÜKETMEK GEREKİYOR'

Balıkçı Aykut Şakar da "Uzmanların da söylediği gibi bir güneşte bir de balıkta D vitamini vardır. En az haftada iki kez tüketilmesi lazım. Sağlıklı yaşam için koronavirüsten korunmak için en az haftada iki kez balığı tüketmek gerekiyor" dedi.

AFYONKARAHISAR TABIP ODASI BASKANI DR. ALEV TURE, RAMAZAN AYINDA KORONAVIRUSTEN KORUNMAK ICIN YAPILMASI GEREKENLERI DEMIROREN HABER AJANSI'NA (DHA) ANLATTI.(FOTO:ALI FUAT GUCLUER/AFYONKARAHISAR-DHA)

BALIKCI ESNAFI AYKUT SAKAR "UZMANLARIN DA SOYLEDIGI GIBI BIR GUNESTE BIR DE BALIKTA D VITAMINI VARDIR. EN AZ HAFTADA IKI KEZ TUKETILMESI LAZIM. SAGLIKLI YASAM ICIN KORONAVIRUSTEN KORUNMAK ICIN EN AZ HAFTADA IKI KEZ BALIGI TUKETMEK GEREKIYOR" DEDI.(FOTO:ALI FUAT GUCLUER/AFYONKARAHISAR-DHA)

BALIKCI ESNAFI AYKUT SAKAR "UZMANLARIN DA SOYLEDIGI GIBI BIR GUNESTE BIR DE BALIKTA D VITAMINI VARDIR. EN AZ HAFTADA IKI KEZ TUKETILMESI LAZIM. SAGLIKLI YASAM ICIN KORONAVIRUSTEN KORUNMAK ICIN EN AZ HAFTADA IKI KEZ BALIGI TUKETMEK GEREKIYOR" DEDI.(FOTO:ALI FUAT GUCLUER/AFYONKARAHISAR-DHA)

Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHSİAR, (DHA)

Etiketler:
 
Buzdolabında 'bakteri' tehlikesi
 
Otomobil lastikleri çevreyi zehirliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kendisini darbetmeye kalkışan akrabasını öldürdü
AFYONKARAHİSAR’da N.A. (31) adlı kadın, çalıştığı çiftlik evine alkollü ...
Afyonkarahisar'da uyuşturucu şüphelisine gözaltı
AFYONKARAHİSAR- Konya karayolu Işıklar beldesinde yakalanan ve üzerinden ...
Sandıklı'da şeker pancarından 90 bin ton rekolte beklentisi
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde şeker pancarı ekim çalışmaları başladı. ...
 
Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonları
AFYONKARAHİSAR'da polisin düzenlediği operasyonlarda çok sayıda uyuşturucu ...
'Afyonkarahisar'da vatandaşın algısı daha yüksek'
AFYONKARAHİSAR İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, 10 Nisan Polis Haftası törenindeki ...
Otel işletmecisi kalbine yenildi
AFYONKARAHİSAR'ın Çay ilçesinde otel işletmecisi Erol Zengin (60) kalp ...
 
Durdurulan araçtan uyuşturucu çıktı
AFYONKARAHİSAR'da uygulama noktasında durdurulan bir araçtan uyuşturucu ...
Otomobilde 2.26 gram eroin
AFYONKARAHİSAR'ın Dinar ilçesinde bir otomobilde yapılan aramada, 2.26 ...
Dinar'da kadına yönelik şiddetle mücadele toplantısı
AFYONKARAHİSAR'ın Dinar ilçesinde kadına yönelik şiddetle mücadele toplantısı yapıldı.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva