Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
9 Ekim 2011 Pazar - 18:58

Herkül'ün bir kolu eksik kaldı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD dönüşü uçakta getirdiği üst yarısı, Antalya Müzesi'ndeki alt tarafıyla birleştirilen 'Yorgun Herakles' (Herkül) heykeli, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle sergilenmeye başlandı.

Herkül ün bir kolu eksik kaldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'daki Perge Antik Kenti'nden 31 yıl önce kaçırılan üst kısmı, ABD ziyareti dönüşü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağıyla 25 Eylül'de Türkiye'ye getirildi. Antalya'ya getirilen 'Yorgun Herakles' heykel iki parçası, uzmanlar tarafından Antalya Müzesi'nde birleştirildi.

Birleştirilen heykel için Antalya Müzesi'nde bugün tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, bazı sinema sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Bakan Ertuğrul Günay, tarihe, arkeolojiye önem veren herkes için özel bir gün yaşandığını söyledi. Yorgun Herakles heykelinin üst kısmının da Türkiye'ye getirilerek birleştirilmesinin sadece Türk kültür dünyası için değil, her açıdan büyük önemi olduğunu vurgulayan Bakan Günay, "Gerçekten büyük sevinç yaşıyoruz. Çünkü son yıllarda ülkemizden alınıp götürülmüş olan, haksız biçimde, yasadışı yöntemlerle alınıp götürülmüş olan çok sayıda eseri geri getirme konusunda eski yıllara oranla bir başarı sergiliyoruz" diye konuştu.



Türkiye'ye yurt dışından 1998- 2002 yılları arasında 492 eser, 2002- 2007 yılları arasında 756 eser, 2007- 2011 yılları arasında ise 3 bin 272 eserin getirildiğini dile getiren Bakan Günay, şöyle dedi:

"1998'den bu yana 4 bin 519 eser getirilmiş. Bunların 4 bin 28'i 2002'den bugüne kadar ve 3 bin 719'u da 2007 sonundan bu içinde bulunduğumuz tarihe kadar. Bu son yıllarda Türkiye'nin ekonomisinin, turizminin dünyaya tanıtmakla kalmayıp, tarihine sahip çıktığına önem veren gelişmelerdir. Bu sadece bir bakanın özel ilgisiyle, sadece birkaç kişinin özel ilgisiyle oluşan bir güzel sonuç değil. Çok sayıda arkadaşımızın yıllar süren katkılarıyla çıkan bir sonuç."

BİR BEDENİN İKİ HASRET PARÇASI BULUŞTU

Herkül heykelinin alt yarısının 1980'li yıllardaki kazıda Prof. Dr. Jale İnan tarafından bulunduğunu, üst kısmının ise yurt dışındaki bir sergide gazeteci Özgen Özer'in dikkatini çektiğini kaydeden Bakan Ertuğrul Günay, "Ardından Prof. Dr. Halit Abbasoğlu ve Jale İnan hocalarımıza haber verilmiş. Amerikalılar alt ve üst yanın birbirine uymadığını iddia etmiş. Parçalar birleştirildiğinde tam uygunluk sağladığı tespit edilmiş. Son yıllarda bu yöndeki taleplerimizi, ısrarlarımızı tekrarladık ve bu yıl ikinci güzel kavuşmayı gerçekleştirdik. Bir tanesi bu Herkül'ün fotoğraflarımızdan alınması 35 yılı geçiyor. Altını 30 yıl önce bulduk, üstü daha önce götürülmüş. Bugün bir bedenin iki hasret parçası birbirine kavuşuyor" diye konuştu.

SIRADA BOĞAZKÖY SFENKSİ VAR

Yorgun Herakles heykelinin iki parçasının özlemini giderdikten sonra yine yurt dışına kaçırılan Boğazköy Sfenksi'ni de Çorum'a getireceklerini aktaran Bakan Günay, şöyle dedi:

"Bugün Herakles'in iki parçasının özlemini gideriyoruz. Kasım ayında da anıt Boğazköy Sfenksi'ni Çorum’a götüreceğiz. İnsanların duygu dünyası olduğu gibi toprağın, taşın da duygu dünyası olduğunu düşünüyorum. Belki 90 yıl sonra bu alt ve üst parça birbirine kavuştuğu zaman belki bizim bilmediğimiz bir zamanda büyük bir sevinç duyacak. Boğazköy Sfenksi de Çorum'la buluşunca belki bu sevinci yaşayacak. Bütün bu sevinçler kültürün, uygarlığın bereketini getiriyor. Bütün bunların karşılığını görüyoruz."

Türkiye'nin sadece dünyada güzel eserleriyle, önemli kazıları ve ören yerleriyle değil, İslam döneminden, Roma'dan, Selçuklu'dan kalmış bütün eserlerine sahip çıkmanın karşılığını gördüğünü belirten Bakan Günay, "Dünyada Türkiye artık marka değeri yükselen bir ülke haline gelmeye başladı. Çağdaş uygarlık düzeyine de nutuk söyleyerek değil, böyle işler yaparak ulaşılabilir. Atatürk’ün hayali de nutuk söyleyerek değil, toprağın altına ve üstüne sahip çıkarak hayal olmaktan gerçeğe kavuşturulabilir" diye konuştu.



Bakan Günay, son dönemde turizmcilerin de Türkiye'de yapılan kazılara ciddi destek verdiğini sözlerine ekledi ve aynı desteğin artarak devam etmesi gerektiğini kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın konuşmasının ardından Antalya Müzesi'nde birleştirilen 'Yorgun Herakles' heykelinin açılışı yapıldı.

BAKAN GÜNAY: 300 ESERİ TAKİP EDİYORUZ

Antalya Müzesi'nde 'Yorgun Herakles' heykelinin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yurt dışında 300 kadar eseri takip ettiklerini söyledi. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya müzelerinde ya da koleksiyoncularında tespit ettikleri belgeye dayanmayan eserler olduğunu aktaran Bakan Günay, "Bunların arasında Roma eserleri var, Eros başı var. Konya Beyhekim Camii'nin mihrabı var ya da İstanbul’da İkinci Selim Türbesi'nin ya da Üçüncü Murat Türbesi'nin kapısındaki İznik çini panoları var. Bunları ısrarla takip ediyoruz" diye konuştu.

BAŞBAKAN CİDDİYETLE DESTEKLİYOR

Dünyadaki birçok arkeoloji enstitüsü ile işbirliği içinde olunduğunu ve müzelerle sergi alışverişleri yaptıklarını dile getiren Bakan Günay, şunları söyledi:

"Fakat son birkaç yıldan bu yana bir kural uygulamaya çalışıyoruz. Bir müzede bizden çalıntı bir eser varsa, mümkün olduğu kadar o müzeyle işbirliği yapmamaya özen gösteriyoruz. Ya da bir arkeoloji enstitüsü bizden bir işbirliği için proje göndermiş yardım istiyorsa, onlarda bir kazı merkezinden gitmiş çalıntı bir objemiz varsa onu vermedikleri takdirde işbirliği yapamayacağımızı söylüyoruz ve bu konuda kararlı durmaya çalışıyoruz. Bu kararlılığımızı sayın Başbakan çok ciddiyetle arkalıyor, destekliyor. Bir çalıntı eseri yurda getirmek için uçağından bazı arkadaşları, kargoları başka uçağa verdi. Bu Başbakan ve bakandan aşağıya doğru bütün bürokrasimizin bu konudaki işbirliği son zamanda güzel sonuçlar verdi. Bunun ödünsüz bir şekilde sürdürülmesi çok önemli. Çünkü geçmiş yıllarda bu alanlarda yeteri kadar ilkeli davranılmamış. Biz bir objeyi istemişiz, ama sonra o çalıntı objenin bulunduğu müze ile işbirliği yapmakta da bir dönem sakınca görmemişiz. Bundan mümkün olduğu kadar kaçınmaya çalışıyoruz. Bu bir örnek oldu. Bundan önce Boğazköy Sfenksi bir örnek oldu. Bugünlerde almayı umut ettiğimiz bazı objeler var. Bu kararlı tutumumuzun birkaç yıl içinde sonuçlarını alacağız."

300 ESERİ GETİRMEYİ UMUT EDİYORUZ

Takip ettikleri 300 eserin dışında, Osmanlı dönemindeki arkeolojik kazılara ilişkin çalışmalar da yaptıklarını sözlerine ekleyen Kültür ve Turizm Bakanı Günay, şunları söyledi:

"Osmanlı döneminde bir dönem arkeoloji kazılarında yüzde 50 yüzde 50 anlaşması uygulanmış. Kazı yapanlar yarısını almışlar, yarısını sözüm ona bizim ülkemizde bırakmışlar. Ama en değerli parçaları almışlar. Bu da gelecekte tartışılacak bir konudur. O dönemde bizde yeteri kadar bu konuda bilinç uyanmamışken, bir tür aldatmaca yaşanmış. Bir vadede ben bütün dünyadaki arkeolojik eserlerin ait oldukları topraklara döneceğini düşünüyorum. Ama bu uzun bir vade. Kısa vadede bu 300 eseri dünyadan dikkatle takip ediyoruz. Sadece benim bakanlığım döneminde 3 binden fazla eseri geri getirmişsek, bunun 1000 civarındakinin de sikke olduğunu söylemem gerekiyor. 1000'i aşkın eseri geri ülkemize getirişsek, bu 300 eseri de makul bir sürede ülkemize getirmeyi umut ediyoruz."

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA) -

 
Kemer yolunda kaza; 1 ölü, 9 yaralı
 
Antalya'da okullar pazartesi tatil
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Corendon Genel Müdürü Yıldıray Karaer; hedef 12 uçak
HOLLANDA ve Belçika pazarının en büyük tur operatörlerinden Corendon Turizm, ...
Bu villada 3 ay kaldı 600 bin dolar ödedi
Türkiye'ye zengin turist çekemiyoruz sorusuna yanıt Antalya'dan geldi. ...
Üstsüz DJ Vanilla Sky büyüledi
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde bayram tatili nedeniyle eğlence merkezlerinde ...
 
Böyle otel olur mu?
Bodrum'daki bir otele rezervasyon yaptıran yüzlerce kişinin mağdur olduğunu ...
Raftingde taciz ve dayak
TATİL için Antalya'ya gelen Rus turist çift, rafting yapmak için gittikleri ...
Rusya Alanya zahir davası
Antalya'nın Alanya İlçesi Avsallar beldesinde bulunan 5 yıldızlı Alara ...
 
Rus yetkiliden Türk turizmcisine; 2 sorunumuz var
Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Aleksander Radkov, Rus turistlerin ...
Önce Konyaaltı şimdi Kemer
Antalya bir hafta iki patlamayla sarsıldı. 26 Ağustos’ta Konyaaltı 2 nolu ...
Kemer Plajı'nda patlama 10 turist yaralandı
Antalya'nın Kemer İlçesi'nde plajda bu sabah patlama oldu. İlk belirlemelere ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva