Antalyalı emlakçının 'Kara listesi'ne girdiler
Antalyalı emlakçının 'Kara listesi'ne girdiler
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
Sizler artık belediyenin müfettişlerisiniz
Sizler artık belediyenin müfettişlerisiniz
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
22 Kasım 2011 Salı - 14:24

Horlama şikayetine son vermek için uzman yardımı alınmalı

Siz uyurken aileniz rahatsız oluyorsa, arkadaşlarınızın yanında uyuyakalıp alaycı ifadelerle karşılaşmaktan korkuyorsunuz horlama şikayetlerinize bir son vermek için tıbbi yardım almanızın zamanı gelmiş demektir. Memorial Antalya Hastanesi KBB Bölümü’nden Op. Dr. Şakir Bilge Çelik, horlamanın uyku ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlık olduğunu belirterek tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Horlama şikayetine son vermek için uzman yardımı alınmalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Aşırı yorgunluk, obezite ve üst solunum yolları enfeksiyonları horlama nedenidir
 

Op. Dr. Şakir Bilge Çelik, horlamanın “Soluduğumuz havanın, solunum yolunda çeşitli engeller nedeniyle zorlu geçişi sonrası oluşan sesli durum” olarak tanımlandığını ve horlamanın, hava akışını engelleyen veya daraltan sebepler nedeniyle meydana geldiğini belirterek diğer nedenleri de şu şekilde sıraladı: “Fizyolojik nedenlere bağlı olarak da görülen horlamanın en tipik örneği ‘yoğun fiziksel aktive sonrası görülen’ horlamadır. Bunun dışında horlama; santral sinir sistemi kaynaklı, solunum yolu yapılarının aşırı gevşekliğine bağlı, obezite sonucu dil kökü ve boyunda yağlanma, burun - yumuşak damak - dil kökü - gırtlak ve boyun anomalileri sonucu, ilaç kullanımı ve kronik üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu oluşabilmektedir. Ayrıca bazı alerjenler, mesleksel faktörler, ağır fiziksel aktiviteler, beslenme bozuklukları, sigara ve aşırı alkol kullanımı, madde bağımlılığı, ilaç kullanımı da horlamayı artıran faktörlerdir.”

 
Horlama yaşa bağlı olarak artabilir
Yaşlandıkça solunum yolu yapılarında da bir takım değişiklikler olduğunu belirten Op. Dr. Çelik, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tıpkı ciltte olduğu gibi, solunum yolu organlarında da sarkmalar-gevşemeler artmaktadır. Bu durum özellikle burun ve yumuşak damakta daha belirgin olmaktadır. Yine yaşla birlikte sinir sisteminin solunumla ilgili refleksel cevapları da azalmaktadır. Bir diğer sorun da yaşlandıkça kilo sorunlarının ve birtakım sistemik hastalıkların da artış göstermesidir. Dolayısıyla tüm bunlar yaşlı popülasyonda horlama sıklığını artırır. Ancak bu, çocuklar ve gençlerde de horlama olmayacağı anlamına gelmez. Özellikle çocuklarda geniz eti ve bademcik problemleri; gençlerde ise burun sorunları ve çağımızın yaygınlaşan hastalığı “obezite” nedeniyle horlama görülebilmektedir.”
 
Uyku apnesi trafik kazalarına bile neden olabiliyor
“Horlamayı basit horlama ve uyku apnesiyle birlikte olan horlama şeklinde 2 gruba ayırabiliriz” diyen Op. Dr. Çelik konu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Basit horlamada sadece uykuda sesli solunum olmaktadır. Uyku apnesinde ise; uykuda solunum durmaları, oksijen satürasyonlarında (kan oksijen düzeyi) ciddi düşmeler olmaktadır. Basit horlama kişinin kendisinden çok, çevresindekileri rahatsız eden bir durumdur, ancak yine de altta yatan sebep belirlenebilirse (aşırı kilo alımı, burun kemiği eğrilikleri vs.) tedavisinde fayda vardır. Uyku apnesi ise başlı başına hayatı tehdit edebilen bir durumdur. Uykuda ani ölüm, en dramatik sonucudur. Bunun dışında kişi gece boyunca dinlenemediği için; gün içi uyuklamalar, baş ağrıları, konsantrasyon bozukluğu, iş-okul başarısızlığı, hipertansiyon ve kardiyak rahatsızlıklar görülebilmektedir. Hatta yapılan araştırmalarda trafik kazalarında apne nedeniyle olan uyuklamaların önemli bir yer teşkil ettiği saptanmıştır. Bu nedenlerden dolayı horlama ile birlikte uyku apnesi olan hastalar derhal hekime başvurmalıdır.”
 
Horlama kesici cihazlar geçici çözüm
“Piyasada satılan horlama önleyici aparatları çoğunlukla ‘burun solunumunu artıranlar’ şeklinde görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Çelik, “Burun çatısında darlık, burun iç açısında daralma, burun kıkırdak çatısında zayıflık olan hastalarda; burun dış yapısını güçlendirip, germe yoluyla genişleterek burun solunumunda geçici bir rahatlama sağlayarak horlamayı azaltabilirler. Ancak sürekli kullanımları çok pratik değildir. Ayrıca sayılan patolojiler her horlayan hastada olmadığından, anlatıldığı gibi her hastada fayda vermemektedir. Dolayısıyla horlamada altta yatan patolojiye yönelik tedavi çok daha önemli ve etkilidir.” diye konuştu.
  
Horlamayı önleyici cerrahi operasyonlar
Op. Dr. Bilge Çelik, horlama önleyici cerrahi operasyonlar hakkında şu şekilde bilgi verdi: “Horlama tedavisinde en önemli nokta, öncelikle bunun basit horlama veya uyku apnesi olup olmadığının anlaşılmasıdır. Bu noktada hastanın kendisinden, eşi ve çevresindekilerden bilgi almak önemlidir. Bundan sonra şüphe doğan hastalarda “polisomnografi” olarak adlandırılan uyku testiyle ayırım yapmak mümkündür. Basit horlamada nedene yönelik cerrahilerle hastayı rahatlatmak mümkündür. Bunlar arasında; septoplasti (burun bölmesi cerrahisi), konka (alt burun eti) cerrahileri, nazal valf (burun iç açısı) cerrahisi, küçük dil-yumuşak damak ameliyatları, özellikle çocuklarda geniz eti ve bademcik ameliyatları sayılabilir. Son yıllarda “radyofrekans” kullanımının yaygınlaşması burun, küçük dil-yumuşak damak cerrahilerinde basit horlamalı hastalarda kolaylık sağlamaktadır. Uyku apnesi olan hastalarda ise burun ve mümkünse kilo ile ilgili sorunlar çözüldükten sonra polisomnografi ışığında sonraki tedavilere karar verilmektedir. Ağır apneli hastalarda maalesef cerrahi tedaviler fayda vermemekte ve uykuda basınçlı oksijen maskeleri önerilmektedir. Hafif ve orta apnesi olan hastalardaysa altta yatan patolojiye göre; çeşitli küçük dil ve yumuşak damak cerrahileri, dil kökü cerrahileri, çene ilerletme ameliyatları yapılabilmektedir.”       
 

 
Depremzede çadırı yandı, 17 kişilik aile ortada kaldı
 
Bedelli kararı Burdur'u yaktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Her 4 kişiden 1'i horluyor
İnsan ömrünün üçte birinin uykuda geçtiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları ...
Her doktor antibiyotik yazamayacak!
Danıştay 10. Dairesi, bazı antibiyotiklerin enfeksiyon hastalıkları uzmanı ...
Yemek borusu kanseri sinsice yaklaşıyor
Çoğunlukla erkeklerde görülen “yemek borusu kanseri” (Özefagus kanseri) ...
 
5 kişiden 1'inin şikayeti aynı
Günümüzde her 5 kişiden 1'nde görülen sırt ağrısının sebebi ne?
Bu bağırsak sorunu şişkinliğe neden oluyor
Vücutta şişkinlik, gaz ve dışkılamada bozukluk, karın bölgesinde huzursuzluk ...
Memorial'den Diyarbakır'a 35 milyon dolarlık hastane
MEMORİAL Sağlık Grubu Diyarbakır’da 35 milyon dolar yatırım yaptığı hastaneyi hizmete açtı.
 
Doğru beslen gripten korun
Mevsim geçişlerinin yaşandığı son günlerde, havaların etkisiyle pek çok ...
Onun kurtarıcısı babası
Antalya'da 5 aylıkken yakalandığı talasemi hastalığından babası 30 yaşındaki ...
‘Kadınlara, en yakındakiler şiddet uyguluyor’
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva