Horoz dövüşü baskını
Horoz dövüşü baskını
Fransa'dan dayanıklılık merkezi hibesi
Fransa'dan dayanıklılık merkezi hibesi
23 Nisan'a özel 'Rapunzel' çocuk operası
23 Nisan'a özel 'Rapunzel' çocuk operası
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
5 Mart 2020 Perşembe - 20:37

İdlib'te ateşkes sağlandı

Rusya’nın başkenti Moskova’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında önce ikili ve heyetler arası gerçekleştirilen görüşmelerin sonunda iki lider İdlib'de bu gece yarısından itibaren ateşkes sağlanacağı konusunda mutabakat metni imzaladı.

İdlib te ateşkes sağlandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu gece 00.01, yani tam gece yarısı itibariyle ateşkes yürürlüğe girecektir. Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için gereken çalışmalar hızla ve etkin bir şekilde yürütülecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, düzenledikleri ortak basın toplantısında ateşkesin bu gece yürürlüğe gireceğini belirtti. Erdoğan, "Bu gece 00.01 yani tam gece yarısı itibariyle ateşkes yürürlüğe girecektir. Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için gereken çalışmalar hızla ve etkin bir şekilde yürütülecektir. Amacımız bölgedeki insani krizin daha da kötüye gitmesini önlemektir. İhtiyaç sahibi tüm Suriyelilere ön şartsız ve ayrım gözetilmeksizin yardım sağlanması için birlikte çalışacağız. Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü olarak ikamet yerlerine geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasını temin edeceğiz. Üzerinde mutabık kaldığımız ortak metni biraz sonra dışişleri bakanlarımız sizlere açıklayacaktır" diye konuştu.

'REJİMİN DOĞRUDAN SİVİLLERE SALDIRISI, SÜKUNETİ BOZMUŞTUR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi’de Rusya ile varılan mutabakatın ardından Suriye rejiminin yoğunlaşan ve doğrudan sivilleri hedef alan saldırılarının sükuneti bozduğunu belirtti. Erdoğan şöyle devam etti:

"2018 Eylül ayında Sayın Putin ile Soçi’de vardığımız mutabakatla, İdlib’de nispi istikrarı sağlamıştık. Soçi Mutabakatı’na göre, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi muhafaza edilecek, bölgeye yönelik saldırıların önlenmesi dahil olmak üzere, statükonun korunmasını, gerekli tüm tedbirleri bunun için alacaktık. Rejimin geçen Mayıs ayından itibaren yoğunlaşan ve doğrudan sivilleri hedef alan saldırıları, İdlib’de tesis ettiğimiz sükuneti bozmuştur. İdlib Mutabakatı’nın bozulmasına yol açan gelişmelerin birinci derecede sorumlusu, saldırganlığıyla bölgenin istikrarını da hedef alan rejimdir. Bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın tamamının terörist olarak ilan edilip, havadan ve karadan ağır bombardımana maruz bırakılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Rejimin zulmünden kaçan ve Birleşmiş Milletler İnsanı Yardım Ofisi verilerine göre sayıları 1,5 milyonu bulan bölge halkı, bizim sınırlarımıza yığılmıştır. Rejimin buradaki esas amacının, İdlib’i belirli bir kesim açısından insansız hale getirmek ve oluşturduğu göç baskısıyla Türkiye’yi zora sokmak olduğu açıktır. Türkiye, elbette böyle bir tehdit karşısında eli kolu bağlı kalacak değildir. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırlarına kurduğumuz gözlem noktaları, sahadaki durumu kontrol etme değil, sadece ateşkesi takip etme, bu vazifeyle yükümlüdür."

'İDLİB’DE YENİ BİR STATÜNÜN OLUŞTURULMASI KAÇINILMAZ HALE GELMİŞTİR'

Erdoğan, rejimin doğrudan Türk askerini hedef alması nedeniyle İdlib’de yeni bir statünün oluşturulmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, "Bir süre önce bölgede Rusya ile tesisi konusunda uzlaşmaya vardığımız istikrarı sağlamak üzere, İdlib’e ilave askeri birlikler gönderdik. Artık hem rejimin saldırganlığının önüne geçmek, hem de ateşkese riayet etmeyen diğer grupları dizginlemek üzere sahada çok daha aktif bir şekilde yer aldık. Bu süreçte bölgede bulunan Rus güçleriyle koordinasyonu sıkı tutmaya özen gösterdik. Rejimin doğrudan askerlerimizi hedef alan saldırganlığı sebebiyle yaşanan üzüntü verici hadiselerin ardından İdlib’de yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bugün Moskova’da Rus mevkidaşım ve ekiplerimizle bu konuyu enine boyuna konuştuk, değerlendirdik. Rusya ile aramızdaki iş birliği ruhu, bugüne kadar Suriye’deki ihtilafa son verilmesine yönelik uluslararası çabalara emsalsiz bir katkı sağlamıştır. Siyasi süreç ve Fırat’ın doğusu gibi boyutları da bulunan çalışma ilişkimizi derinleştirerek sürdürmeyi arzu ediyoruz. Bu hususta bizimle hemfikir olduğuna inandığımız Rusya’nın, rejimin iş birliğimizi zedeleyecek eylemlerine göz yummayacağına inanıyorum. Bugünkü görüşmelerimiz İdlib sahasında attığımız adımları, masadaki çabalarımızla pekiştirerek, bölgedeki soruna kalıcı çözüm bulma irademizin bir tezahürüdür. Öncelikle en kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek, ardından birlikte kararlaştıracağımız diğer adımları süratle atacağız" dedi.

'TÜRKİYE, REJİMİN SALDIRILARINA CEVAP VERME HAKKINI SAKLI TUTACAKTIR'

"Türkiye bu süreçte rejimin yapabileceği her türlü saldırıya tüm gücüyle ve tüm sahada cevap verme hakkını saklı tutacaktır" diyen Erdoğan, "Bu süreç içerisinde karşılıklı olarak değerli mevkidaşımla irtibat halinde olacağız, ilgili bakanlarımız birbirleriyle irtibat halinde olacaklar. Suriye krizine, bu ülkenin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği temelinde bir çözüm bulunana kadar Türkiye, Soçi Mutabakatı dahil, bölgedeki inisiyatiflerini sürdürmekte kararlıdır. Bir kez daha Cenevre’de kurulan müzakere masasının kalıcı barış ve istikrarın yegane anahtarı olduğunu belirtmek istiyorum. Bugünkü toplantımızın Suriye’deki ihtilafa kalıcı çözüm bulunması çabalarına katkı vermesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

PUTİN: TÜRKİYE İLE FARKLI FİKİRLERDE OLSAK DA UZLAŞIYORUZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Türkiye ile ikili ilişkilerin yüksek seviyede olması nedeniyle fikir ayrılıkları olsa da çözüm ve ortak noktaların bulunabildiğini ifade ederek, "Fiilen militanlar yeni çatışmaları tetiklediler. Halihazırda, Türk askerleri arasında da kayıplar var. Bu sebeple Sayın Cumhurbaşkanı’na ve vatandaşların aile fertlerine taziyelerimizi yenilemek istiyorum. Türk partnerimizle Suriye meselesinde bazen görüş ayrılıklarımız oluyor. Fakat kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara ve ikili ilişkilerimizin yüksek seviyesine dayanarak, uzlaşabilmeyi başarıyoruz. Ortak noktalar bulmayı başarıyoruz, çözümler üretiyoruz. Bugün de öyle oldu. Bugün, ülkelerimizin Astana formatı çerçevesindeki çalışmaları devam ettirmeye niyetli olduğunu bir kez daha teyit etmek istiyoruz. Astana süreci, Suriye meselesinin çözümüne ciddi bir ivme kazandırdı. Heyetler, İdlib’deki kriz konusunda detaylı görüşmeler yaptılar. Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Uluslararası terör örgütleriyle mücadelemizi de sonlandırmayacağız, bu konuda da kararlıyız. Bizim ilişkilerimizin seviyesini teyit ettiği için Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU VE LAVROV MUTABAKAT METNİNİN OKUDU

İki liderin konuşmalarının ardından varılan mutabakat, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından okundu. Mutabakat metninde ise şu ifadeler yer aldı:

"İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 kilometre batısı) Ain-Al-Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır."

 
Antalya'nın çıkaracağı vekil sayısı değişti
 
Kesme çiçekte koronavirüs korkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca: Türkiye'de koronavirüs yok
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs ile ilgili, "Şüpheli bulunup ...
Freni boşalan kamyonet okulun bahçesine düştü: 3 yaralı
ANKARA'da, freni boşalarak kontrolden çıkan kamyonet, lisenin bahçesine ...
Şehitler için Çanakkale'ye yürüyen gazi torunu, Tekirdağ'da
ÇANAKKALE Zaferi’nin 105'inci yılı dolayısıyla şehitler anısına İstanbul'dan ...
 
Gazeteci Işıl Özgentürk beraat etti
CUMHURİYET Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, Twitter hesabındaki bazı paylaşımlara ...
Göçmen kadın ve çocuklardan Yunanistan sınırında eylem
EDİRNE'den Yunanistan'a geçmek isteyen göçmen kadın ve çocuklar, Pazarkule ...
Öğrencisini darbettiği iddia edilen öğretmene soruşturma
KAYSERİ'de, 8'inci sınıf öğrencisi S.Ç'yi (13) darbettiği iddiasıyla müzik ...
 
Gaziantepli sözleşmeli er, İdlib'de şehit oldu
SURİYE'nin İdlib kentinde, Esad rejimi tarafından düzenlenen saldırıda ...
Öldürülen 3 bin 150 kadının portrelerini çizdi, sergi açtı
TRABZON'da ressam Şükran Üst'ün, son 11 yılda cinayete kurban giden kadınların ...
Fabrikadaki hırsızlığın şüphelisi kameradan tespit edildi
DENİZLİ'nin Merkezefendi ilçesinde bulunan terlik fabrikası çalışanının ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva