Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
21 Temmuz 2014 Pazartesi - 09:49

İhsanoğlu'na oy verecek CHP'lilerin oranı

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çalışmaları, söylemleri CHP'lileri ne kadar etkiledi.

İhsanoğlu na oy verecek CHP lilerin oranı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Utku Çakırözer, "Son ankette ‘oy kullanmayacağım’ diyen CHP’lilerin oranı yüzde 6’ya geriledi" diye yazdı. Çakırözer'in Metropoll anket firmasının anketine dayanarak yazdığı köşede İhsanoğlu'nun Erdoğan'a verdiği yanıtların da oy oranında etkili olduğu belirtiliyor. AKP'li seçmenin yüzde 4'ü, CHP tabanının yüzde 80'ni, MHP tabanının ise yüzde 72'si İhsanoğlu'na oy verecek. 
Çakırözer'in analizi şöyle; CHP ile MHP’nin ortak cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ismi ilk açıklandığında az sayıda insan tanıyordu. Nitekim bu köşede daha önce duyurduğumuz 26 Haziran tarihli kamuoyu araştırmasında (Metropoll) tanınırlık oranı yüzde 32’ydi. Bu oran son kamuoyu araştırmalarında (Metropoll’ün 12-14 Temmuz arasında 28 ilde 5328 kişi ile yaptığı çalışma ) yüzde 72’ye ulaşmış durumda. 
Bunda İhsanoğlu’nun gazete ve televizyonlarda yer alan haber ve demeçleri ile kendisini aday gösteren CHP ile MHP içindeki tartışmalar kadar, seçimin güçlü adayı Başbakan Erdoğan ve AKP’lilerin onun hakkında yaptıkları açıklamaların da etkili olduğu anlaşılıyor. Ekmel Bey’in tanınırlığındaki artış 10 Ağustos seçiminin dengelerine etkisini göstermeye başlamış.
Boykotçu CHP’liler azaldı
Öncelikle CHP içindeki gelişmelere bakalım.
● İhsanoğlu’na yönelik tepkiler önemli oranda dinmiş gözüküyor. ‘Oy kullanmayacağım’ diyen CHP’lilerin oranı yüzde 14’ten yüzde 6’ya gerilemiş durumda.
● CHP tabanında ‘İhsanoğlu’na oy vereceğim’ diyenlerin oranı yüzde 73’ten, yüzde 80’e yükselmiş.
● İhsanoğlu’nu ‘Atatürkçü’ ve ‘demokrat’ gören seçmen sayısında artış var.
Aleviler yavaş benimsiyor
İhsanoğlu’nun adaylığına ilk başta tepki gösterenlerin başında Aleviler geliyordu. Ancak tanıdıkça bu kesimin ortak adaya desteği artmış gözüküyor. Ankete yanıt veren Alevilerin yüzde 64’ü İhsanoğlu’na oy vereceklerini ifade etmiş. Yüzde 17’lik bir kesim de Demirtaş’a yönelmiş durumda. Ancak Aleviler arasında hâlâ ‘Hiçbirine oy yok’ diyen yüzde 10 oranında bir tepkisel kitle de var.
Erdoğan’ın milliyetçi oyları
Anketler, İhsanoğlu’nun adaylığında etkili ikinci parti olan MHP’deki durumu ise şöyle ortaya koyuyor:
● MHP’de İhsanoğlu’na oy verecekler yüzde 66’dan yüzde 72’ye çıkmış.
● Ancak Erdoğan’a oy verecek MHP’lilerin oyunda da artış gözleniyor: Haziranda yüzde 9’dan temmuzda yüzde 13.5’e yükselmiş.
● Kendisini ‘milliyetçi’ olarak tanımlayan seçmenlerin yüzde 45’i (İhsanoğlu için yüzde 43), ‘ülkücü’ olarak tanımlayan seçmenlerin de yüde 25’i (İhsanoğlu için yüzde 64) Erdoğan’a oy vereceğini ifade ediyor.
Demirtaş’a destek artıyor
HDP’den Selahattin Demirtaş’ın adaylığının etkileri de temmuz anketine şöyle yansımış:
● Demirtaş’ın yüzde 6 civarındaki oyu yüzde 8.4’e ulaşmış durumda.
● CHP tabanında tepkili seçmenin bir bölümü Alevi ve sol kesimlere sıcak mesaj veren Demirtaş’a yönelmiş gözüküyor. CHP tabanının yüzde 13’ü Demirtaş’ı olumlu buluyor ve yüzde 4.5’i de ona oy verme eğiliminde.
Erdoğan’a ‘hayır’ diyen AKP’liler
Araştırmada AKP ve adayları Erdoğan ile ilgili de önemli tespitler var.
● Tanınırlık oranı yüzde 99 olan Erdoğan, partisinin desteğini geçmiş aylara göre daha da artırmış durumda.
● AKP tabanının yüzde 8.7’si Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını istemiyor gözüküyor. AKP’li seçmenin yaklaşık yüzde 4’ü Ekmel Bey’e oy verme eğimilinde.
İkinci turun kilidi HDP
Erdoğan kendi tabanına hâkim gözükse de, küskün seçmenlerin sandığa gitme eğilimi ve İhsanoğlu ile Demirtaş’a desteğin artışı seçimin ikinci tura kalma olasılığını güçlendiriyor. Seçim ikinci tura kalırsa, Demirtaş’a oy veren seçmenlerin tercihi belirleyici olacak. Temmuz ortası itibarıyla HDP seçmeninin ikinci tur tercihindeki eğilimleri şöyle tespit edilmiş:
İkinci turda HDP seçmenlerinin yarıdan fazlası (yüzde 53) ‘sandığa gitmeme’ eğiliminde. Yüzde 28’i ise Erdoğan’a oy verme eğiliminde. Ortak aday İhsanoğlu’na oy verecek HDP’li seçmen yüzdesi ise bugün itibarıyla sadece yüzde 8.
 

 
Sağlık Sen'de seçim krizi
 
Gecekonduda yangın
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aslan inan 22 Temmuz 2014 Salı 07:00

sayın editörler dünden bu tarafa bu habere hiçmi yorum yapılmadı ben yazdım 1 gün oldu hala yayınlamadınız sansürmü uyğuluyorsunuz çok ilginç söyleyin de siz nasıl istiyorsanız öylemi yazalım yok yayınlamıyorsanızda bu bölümü kaldırında miletin boşa vaktini almayın bari.

Yorumu oyla      6      3  
aslan inan 21 Temmuz 2014 Pazartesi 11:40

ekmeleddin ihsanoğlu 1.nci turda bu durumda sağdan da toplasanız soldan da toplasanız seçilecek oy oranına yetişemiyor 2.nci tura kalırsa zaten hali perişan olur fark daha da açılır sanırım kılıçdaroğlu ve bahçeli Erdoğan ın seçilmesi için bilinçli olarak profili düşük bi aday çıkarmışlar haklıda olabilirler Erdoğan parti başkanlığında kaldığı sürece ne chp nin nede MHP nin ikdidar olma şansının olmadığını onlarda görüyorlar sorunun chp nin veya MHP nin genel başkanlarından kaynaklandığını sanmıyorum Erdoğan bi şekilde iyi veya kötü bu milletin yüzde 50 sini ikna etmiş hanği seçime girerse girsin oy oranını sürekli artırıyor cumhurbaşkanı seçilirse belki bi şans doğar düşüncesiyle hareket etmiş olabilirler çünkü ekmeleddin ihsanoğlu halk tarafından seçilecek bi seçim çalışması yapabilecek bi kapasitede değil eğer seçim meclisde yapılsaydı vekiller tarafından seçilebilecek aday sınıfından olabilir di meydanlar diri mücadeleci aday ister düşününkü 1 mitinğ yapabilecek durumda bile değil saldım ortaya mevlam kayıra misali pusulasız gemi gibi sağda solda dolaşıp duran bi aday insan dinlerken üzülüyor yazık adama ülke meseleleri sorulunca şöyle yuvarlak bi dokunuyor hepsi o belkide sıkıntısı ortak aday olması 70 yaşını geçmişsin hiç bi şeye ihtiyacın yok karşında yıllarca siyaset yapmış kurtlar var bu sofrada daha yere düşmeden parça parça ederler adamı sonuşda sanırım hesaplar ilk genel seçime göre yapılmış hadi hayırlısı.

Yorumu oyla      5      4  
ulusalcı 21 Temmuz 2014 Pazartesi 11:13

"Adnan Menderes ve arkadaşları olmasaydı, Türkiye hiçbir zaman diktatöryadan, mutlakiyetten ve totaliter rejimlerden kurtulamazdı." (Ekmeleddin İhsanoğlu) ŞİMDİ ATATÜRK VE İNÖNÜ DÖNEMLERİNİ TOTARİLER REJİM ,ATATÜRK VE İNÖNÜYÜ DİKTATÖR İLAN EDEN SİYASAL İSLAMCIYA TIPIŞ TIPIŞ OY VERMEMİ BEKLİYORSUNUZ ÖYLEMİ BİRDE BU ADAMA OY VERMESSEN TAYYİBİ OY VERMİŞ OLURSUN DİYE DALGA GEÇİYORSUNUZ.SORUYORUM DÜŞÜNCE OLARAK BU DADAMIN TAYYİPTEN NE FARKI VAR.EY KEMAL KARABULUT KILIÇDAROĞLU BU YAVRU TAYYİBİ ÇATI ADAYI YAPARAK TAYYİBİN ÖNÜNÜ AÇAN ASIL SENSİN.CHP DE SİYASET YAPAN MERKEZ SAĞ TANDASLI İLHAN KESİCİ,MEHMET HABEREL,AYTUNÇ ÇIRAY GİBİ LAİK DEMOKRAT ATATÜRKCÜ BİRİNİ ADAY YAPSAYDIN TAYYİP KESİN KAYBEDERDİ.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya turizmine Dadaş çelmesi
AZERBAYCANDAN'dan sonra Ermenistan'ın Süper Lig takımlarından Gandzasar ...
Türel: Altın portakal türk sinemasınındır
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Yıldız ...
Kaymakamdan, ramazan ayında su ve çay yasağı
DENİZLİ'nin Honaz İlçesi'nde Kaymakamlık binası içinde Ramazan ayında ...
 
Baykal: Bu yönetim anlayışını aşmamız lazım
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal Türkiye'nin 12 yılı aşkın bir süredir ...
James bond'un filmi 'skyfall' yat oluyor
DÜNYACA ünlü Amerikalı yat koleksiyoncusu John Staluppi, Türkiye'de çekilen ...
Kara harekatı borsayı salladı
Uluslararası işlemlerde 2.1447 liraya kadar yükselen dolar, Türkiye'deki ...
 
Cumhurbaşkanlığında son anket
ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin ...
Çağdaş Gemik'i vuran polisin cezası artırıldı
ANTALYA'da, 6 yıl önce 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle 18 yaşındaki ...
O boşluk benziyor
Diyarbakır’ın Lice İlçesi Belediye Başkanı BDP’li 25 yaşındaki Rezan Zuğurli’ye ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva